1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “KKTC VATANDAŞI HERKES, BİR ORTAKLIK DEVLETİ KURULURSA ONUN DA VATANDAŞI OLACAKTIR”
EROĞLU: “KKTC VATANDAŞI HERKES, BİR ORTAKLIK DEVLETİ KURULURSA ONUN DA VATANDAŞI OLACAKTIR”

EROĞLU: “KKTC VATANDAŞI HERKES, BİR ORTAKLIK DEVLETİ KURULURSA ONUN DA VATANDAŞI OLACAKTIR”

Eroğlu, Midyatlılar Bütünleşme ve Dayanışma Derneği'ni kabul etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir anlaşma oluncaya kadar KKTC vatandaşı olan herkesin, anlaşmaya varılması halinde kurulacak ortaklık devletinin de vatandaşı olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu bugün, Midyatlılar Bütünleşme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Faysal Dağdelen ve beraberindeki kabul etti.

Faysal Dağdelen, kabulde yaptığı konuşmada, olası bir anlaşmada 40 yıldır KKTC’de yaşayan vatandaşların adadan gönderileceği korkusu yaşadığını ifade ederek, “Rumlar bizi de, askeri de, garantörlüğü de istemiyor. Buna rağmen nasıl anlaşmaya varılacak?” diye sordu.

10 yıldır seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını ifade eden Dağdelen, bununla ilgili herhangi bir çalışma yapılıp, yapılmadığını da sordu.

“KKTC VATANDAŞI, NEREDEN GELİRSE GELSİN KKTC VATANDAŞIDIR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin KKTC’de yaşayan herkesi ilgilendirdiğini ifade ederek, hiçbir vatandaşın mağdur olmayacağı bir anlaşma için çalıştıklarını söyledi.

“KKTC vatandaşı, nereden gelirse gelsin KKTC vatandaşıdır” diyen Eroğlu, KKTC vatandaşları hakkında başkalarının fikir üretmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Bu konuda müzakere masasında tavırlarını açık ve net biçimde ortaya koyduklarını söyleyen Eroğlu, “Bir anlaşma oluncaya kadar KKTC vatandaşı olan herkes, anlaşmaya varılır ve bir ortaklık devleti kurulursa, onun da vatandaşı olacaktır” dedi.

Garantiler konusunda Türkiye, KKTC ve Kıbrıslı Rumların politikalarının belli olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Diğer konularda anlaşmaya varılması halinde, garantörlerle bir toplantı yapıp, garantörlerle karar verelim diye düşünüyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’nin garantörlükten vazgeçme düşüncesi yok. Bizim zaten Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi devam edecek şeklinde meclis kararımız var.”

“RUMLAR ZAMANA OYNUYOR”

“Biz iyi niyetle müzakereleri sürdürüyoruz ama Rumlar zamana oynama politikası yürütüyor” diyen Eroğlu, Kıbrıslı Rumların Ulusal Konsey’lerinde yüzde yüz fikir birliğine varmalarının zor olduğunu ifade etti. Eroğlu, “Belli konularda yüzde yüz fikir birliği var ki o fikir birliği sürdükçe Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmak zor” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının her iki halkın da huzur güven ve barış içerisinde yaşayacağı bir anlaşmaya varmayı hedeflediğini anlatan Eroğlu, “Biz müzakereler için 5 adımlık bir yol haritası çizdik. Onun tartışmaları yapılacak” dedi.

Kabulün sonunda, Dağdelen, Eroğlu’na çiçek takdim etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.