1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU KONUK GAZETECİLERİ KABUL ETTİ
EROĞLU KONUK GAZETECİLERİ KABUL ETTİ

EROĞLU KONUK GAZETECİLERİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaklarına katılmak üzere yurtdışından gelen Türk ve yabancı gazetecileri kabul ederek Kıbrıs konusunda bilgilendirdi.Konuk gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, b

A+A-

“BM İKİ TOPLUM LİDERİNİ MÜZAKERECİ OLARAK TANIYOR... MÜZAKERELER TOPLUM LİDERLERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaklarına katılmak üzere yurtdışından gelen Türk ve yabancı gazetecileri kabul ederek Kıbrıs konusunda bilgilendirdi.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Konuk gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir soruya karşılık Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni bir görüşmeci atamasını değerlendirirken, Birleşmiş Milletler’in (BM) iki toplum liderini müzakereci olarak tanıdığını, müzakerelerin toplum liderleri tarafından yürütüldüğünü ve olası anlaşma metninin referanduma yine toplum liderleri tarafından götürüleceğini söyledi.

“20 TEMMUZ KIBRIS TÜRKÜ’NÜN KARANLIKTAN AYDINLIĞA ÇIKTIĞI GÜN”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, heyetin ülkede bulunacağı kısa süre sonunda en iyi intibalarla Adadan ayrılmasını diledi.

20 Temmuz Barış Harekâtı’nın Kıbrıslı Türkler için tarihi ve hayati öneme sahip olduğunu anlatan Eroğlu, harekâtın 15 Temmuz 1974’teki Yunan darbesi ile Türkleri tamamen yok etmeyi amaçlayan Akritas Planı’nın bir sonucu olduğunu söyledi.

Eroğlu, Yunan darbesinin ardından İngiltere’ye giden Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’in İngiltere’ye ortak müdahale teklifinin reddedildiğini ve bunun ardından Türkiye’nin Adaya tek taraflı müdahalede bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’nin müdahalesinin Kıbrıs’ın her iki tarafındaki halkları toplu mezarlara girmekten kurtardığını anlatan Eroğlu, Makarios’un “Ülkem Yunanistan tarafından işgal edilmiştir... Her iki halkın da hayati tehlikesi vardır” sözlerini de hatırlattı.

20 Temmuz’un Kıbrıs Türk halkının “karanlıktan aydınlığa çıktığı gün” olduğunu söyleyen Eroğlu, 1974’te Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta birer coğrafya yaratıldığını, Türk tarafının 1975’te Federe Devlet’i kurarak federal bir ortaklığa hazır olduğu mesajını verdiğini söyledi.

“TÜRK TARAFI MÜZAKEREDEN KAÇAN TARAF OLMADI...BM PLANLARINI KABUL ETTİ. RUM TARAFI REDDETTİ”

Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerden kaçan taraf olmadığı gibi; BM Genel Sekreterleri tarafından ortaya konulan her 3 çözüm planını da kabul ettiğine işaret ederek, Perés de Quéllar, Gali ve Annan Planlarının Türk tarafınca kabul edildiğini, Rum tarafınınsa bu planları reddettiğini hatırlattı.

Eroğlu, 1975 Federe Devleti’nden 1983 KKTC’nin kuruluşuna kadar geçen sürede Rumların bir federal oluşumu kabul etmesinin beklendiğini fakat Rum tarafının buna yaklaşmadığını, KKTC’nin  kuruluşu için hazırlanan özgürlük bildirgesinde dahi federal bir ortaklığı reddetmeyen madde bulunduğunu kaydetti.

Ekim ayında yeniden başlaması muhtemel Kıbrıs görüşmelerinin zaman limiti konularak devam etmesini istediğini Anastasiadis’e, hem yazılı olarak, hem de sosyal içerikli yemekte dile getirdiğini söyleyen Eroğlu, yabancı gazetecilerin de Kıbrıs’taki gerçekleri görerek bunları kaleme almalarının Rumları masaya getirilmesi konusunda etkili olacağını ifade etti.

“BM İKİ TOPLUM LİDERİNİ MÜZAKERECİ OLARAK TANIYOR”

Eroğlu bir soruya karşılık Anastasiadis’in yeni bir görüşmeci atamasını değerlendirdi ve BM’nin iki toplum liderini müzakereci olarak tanıdığını, müzakerelerin toplum liderleri tarafından yürütüldüğünü ve olası anlaşma metninin referanduma yine toplum liderleri tarafından götürüleceğini söyledi.

Müzakerelerde karar merciinin iki toplum lideri olacağını kaydeden Eroğlu, Rum lider Anastasiadis’in kendisini çok fazla Rum Ulusal Konseyi’ne bağladığını ve Rum Ulusal Konseyi’nin karar mercii olmayan konumunu değiştirmeye çalıştığını söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.