1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN YARIN TARİH ORTAYA ÇIKABİLİR”
EROĞLU: “LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN YARIN TARİH ORTAYA ÇIKABİLİR”

EROĞLU: “LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN YARIN TARİH ORTAYA ÇIKABİLİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Lider Nikos Anastasiades’in rahatsızlığından dolayı yapılamayan liderler toplantısının yeni tarihinin,

A+A-

EROĞLU: “LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN YARIN TARİH ORTAYA ÇIKABİLİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Lider Nikos Anastasiades’in rahatsızlığından dolayı yapılamayan liderler toplantısının yeni tarihinin, müzakerecilerin yarınki toplantısında belirlenmesini beklediğini söyledi.

Eroğlu, “Müzakerecilerin yarın görüşmesi vardır. Müzakerecilerin bir araya gelişiyle liderler görüşmesinin tarihi belli olacak. Sayın Anastasiades rahatsız olduğu için görüşme ertelenmişti. Bildiğim kadarıyla Perşembe günü Brüksel’de olması gerekir. Eğer tamamen iyileşebilirse Brüksel’e gidecek, ondan sonra bizimle görüşme imkanı olacak. Ama yarın tarih ortaya çıkabilir diye bir beklentim var” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgin ile beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

GİRGİN: “GÖRÜŞME SÜRECİNDE ENERJİ KONULARINDA TALEPLERİMİZ VAR”

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşmede konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgin, Kıbrıs müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Eroğlu’na başarılar dileyerek, görüşmelerden hayırlı bir netice alınması temennisinde bulundu.

Girgin, oda olarak KKTC’nin enerji problemleriyle yakından ilgilendiklerini, görüşme sürecinde de enerji konularında Cumhurbaşkanı’ndan talepleri olduğunu belirterek, görüşmelerde, KKTC’nin şebekesi ile Güney’in şebekesinin enterkonnekte sisteme bağlanmasının arz güvenliğini artıracağına ve daha kaliteli hizmet sunulabileceğine dikkat çekti.

Bu konunun özellikle güven artırıcı önlemler çerçevesinde ele alınabileceğini ifade eden Girgin, ayrıca Akdeniz’de bulunan gaz yataklarından KKTC’nin de yararlanacağı bir durum olması halinde, özellikle elektrik santrallerinin doğal gaz çevrimli hale getirilmesini istediklerini söyledi.

KALICI ENERJİ BAKANLIĞI VE ENERJİ POLİTİKALARI

Girgin, Enerji Bakanlığı’yla, bakanlığın her dönem başka bir bakanlığa bağlanmasından dolayı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, enerjinin kalıcı bir bakanlık olmasını ve enerji politikalarının uzun vadeli yapılmasını talep etti.

EROĞLU: “SONUÇ ALMAK İÇİN MASADAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, görüşmelerin devam edeceğini, zaman zaman arzu ve istek dışında görüşmelerin ertelendiğini, son olarak Rum Lider Nikos Anastasiades’in rahatsızlığından dolayı görüşemediklerini, ancak en kısa zamanda görüşeceklerini kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak kesinlikle bir sonuç almak için masada olduklarını, yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşabilmek için uğraştıklarını ifade ederek, Rum kesimi ile yapılması öngörülen enerji konusundaki taleplerin karşılıklı devlet politikası olması gerektiğini, müzakere masasında belki güven artırıcı önlemler paketi içerisine sokulabileceğine işaret etti.

Rum tarafının Akdeniz’de bulunan doğal gazda Kıbrıs Türk tarafının da hakkının bulunduğunu inkar etmediğini, ancak bunun bir anlaşma olduktan ve doğal gazın paraya dönüştürüldükten sonra olacağını söylediklerini anımsatan Eroğlu, bu konuda BM’ye sundukları önerilerin bulunduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ülkede enerji sıkıntısı yaşandığını, ancak üretimin sürdüğünü; ayrı olmasa da Enerji Bakanlığı’nın bulunduğunu, fakat bu bakanlığın ayrı kurulmasının düşünülebileceğini kaydederek, Akdeniz’deki doğal gaza birçok ülkenin de ilgi gösterdiğini ifade etti.

Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya ulaşılması için karşı tarafın da istekli olması gerektiğini vurgulayarak, karşı tarafın çözüm iradesini göstermesi ve adada var olan gerçekleri göz ardı etmemesinin şart olduğunu söyledi.

“LİDERLER GÖRÜŞMESİ TARİHİ YARIN BELLİ OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, liderler görüşmesinin ne zaman yapılacağının belli olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Müzakerecilerin yarın görüşmesi vardır. Müzakerecilerin bir araya gelişiyle liderler görüşmesinin tarihi belli olacak. Sayın Anastasiades rahatsız olduğu için görüşme ertelenmişti. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi bir kere daha belirtirim. Bildiğim kadarıyla Perşembe günü Brüksel’de olması gerekir. Eğer tamamen iyileşebilirse Brüksel’e gidecek, ondan sonra bizimle görüşme imkanı olacak. Ama yarın tarih ortaya çıkabilir diye bir beklentim var.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.