1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EROĞLU: "MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI"
EROĞLU: "MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI"

EROĞLU: "MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI"

III. BEYRAMDURU PATATES FESTİVALİ AÇILDI

A+A-

Beyarmudu Belediyesi ile Patates Üreticileri Birliği’nin düzenlediği “III. Beyarmudu Patates Kültür ve Sanat Festivali” dün akşam düzenlenen törenle açıldı.

7 Temmuz Pazar gününe kadar sürecek festivalin açılışını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Mehteran gösterisi eşliğinde gerçekleştirdi. Açılış töreninde, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu da bulundu.

EROĞLU: “MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, son günlerde Kıbrıs gündemini sıklıkla meşgul eden Maraş konusunda  “Maraş, bütünlüklü çözümün bir parçasıdır. Bir anlaşmaya varıldığı takdirde elbette bu konular da görüşülecek, anlaşma yolları aranacaktır” dedi.

“DİLİMİZDE TÜY BİTTİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bazı çevrelerin kendisini Maraş konusunda sessiz kalmakla suçladığını belirterek, “Bu konuda her gün konuşmaya gerek yok. Maraş bütünlüklü çözümün parçasıdır laflarını söyleye söyleye dilimizde tüy bitti” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, patates üretiminin dış pazara bağlı olarak bazen artıp bazen eksildiğini belirterek, KKTC’ye ambargo uygulanmasıyla birlikte İngiltere pazarının kaybedildiğini ancak, KKTC’de yetiştirilen patatesin Türkiye pazarında aranan patates konumuna geldiğini söyledi.
Patates üretiminin zor ve zahmetli bir süreç olduğunu kaydeden Eroğlu, girdi maliyetlerinin yüksek oluşunun üreticilerde memnuniyetsizlik yarattığını ancak, dış pazarlar arttıkça üreticinin de yüzünün güleceğini belirtti.

“YANYANAYIZ AMA …”

Üsler bölgesi ile Pile’nin Beyarmudu’na yakınlığına dikkat çeken Eroğlu “İki halkın bu kadar birbirine yakın olduğu bir ortamda biz hâlâ anlaşma arayışı içerisindeyiz” dedi.

Geçmişte anlaşma ortamları ve anlaşma metinlerinin ortaya çıktığını, ancak her seferinde anlaşma metinlerini Rum tarafının reddettiğini, yine de ambargolar altında tutulanın Türk tarafı olduğunu söyledi.

Derviş Eroğlu “müzakere masasına oturalım” dedikçe, müzakere masasına oturmayı reddeden ve erteleyen bir Rum yönetimiyle karşılaştıklarını belirtti.

“KÜLTÜR VE SANATIYLA BİR DEVLET VAR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kendi kurduğu devletin çatısı altında sanatını ve kültürünü tanıttığını vurgulayarak, “KKTC’nin varlığını ve bir devlet olduğunu, kültür ve sanatını sergileyerek dünyaya gösterdiğini belirtti.

Eroğlu, devlete sahip olmanın büyük bir mutluluk, devlete sahip çıkmanın da herkesin görevi olduğunu sözlerine ekledi.

AKÇA: “MERSİN KAPISI AÇIK… SORUNU DOĞRU TESPİT ETMEK GEREKİR”

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Kıbrıs’ın meşhur patatesinin Türkiye’de de çok iyi bilindiğini belirtti.

Patates üreticilerini de verdikleri emek nedeniyle kutlayan Büyükelçi Akça, patates üretiminin artırılması konusunda ciddi bir potansiyel olduğunu söyledi.

Türkiye pazarının büyük olduğunu söyleyen akça, “Daha çok üretilecek patatesin Türkiye’de satılması mümkündür. Son zamanlarda bölge ülkelerine de satılması mümkündür” dedi.

“Mersin kapısı kapalıdır veya koruma oranları düşüktür” sözlerine prim verilmemesini isteyen Akça,  “Mersin kapısı açıktır. Türkiye’de iç piyasada fiyatları yüksek tutacak kadar da yeterince korumacılık vardır” dedi.

“SORUN ÜRETİM MALİYETLERİ”

Sorunu doğru teşhis etmek gerektiğine işaret eden Akça, sorunun KKTC’deki üretim maliyetlerinin yüksek ve standardının düşük olması olduğunu söyledi.

Akça, sorunu doğru teşhis ederek çözümünü bulmanın daha kolay olacağını ifade etti.

Üretim maliyetlerinin yüksek oluşunun, finansman, elektrik ve ulaşım maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi.

EDİP

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise, çağdaş belediyeliğinin gereğinin kültür, sanat ve kalkınmaya yardımcı olmayı gerektirdiğini söyleyerek, Beyarmudu Belediyesi olarak sanata büyük yatırım yaptıklarını, festivalde yerli sanatçıları desteklemeye büyük önem verdiklerini kaydetti.

Festivalin, marka festival olduğunu söyleyen Edip, bunu geliştirerek uluslararası boyuta taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.