1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “MARAŞ’I VERMEK GÜNDEMİMİZDE YOK”
EROĞLU: “MARAŞ’I VERMEK GÜNDEMİMİZDE YOK”

EROĞLU: “MARAŞ’I VERMEK GÜNDEMİMİZDE YOK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş’ın verilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş’ın verilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi. Eroğlu, Rum tarafının başından beri Kapalı Maraş’ı, Güven Artırıcı Önlemler olarak tartıştığını ve dünyayı da bu yönde ayağa kaldırmaya çalıştığını ancak müzakerelerde her şeyin al-verle yürütüldüğüne vurgu yaptı.

Olası çözümde Türkiye kökenli KKTC vatandaşların durumuna da değinen Eroğlu, “Sizler artık bu ülkenin vatandaşısınız. Bir anlaşma olduğunda, seçmen kütüğünde olan herkes KKTC’nin vatandaşı olarak oy kullanacak. Otomatik olarak da, yeni ortaklık devletinin vatandaşı olacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk  Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Kadir Uçar ve yönetim kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, kendisine verilen destek ve duyulan güvenden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Müzakerelerin henüz başında olduklarını ve karşılıklı al-ver tartışmaları içine girilmediğini kaydeden Eroğlu, Rum tarafının müzakere masasına ne getireceğini ancak müzakereler süratlendiğinde göreceklerini belirtti. Eroğlu, “Müzakere masasındaki başlıklar belli. Bu başlıklar müzakere masasında tartışılacak” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün kabul edebileceği bir anlaşmayı referandum öncesinde halkın önüne koymaya çalışacağını ancak şu anda kesin bir şey söyleme durumunda olmadıklarını söyledi.

“MÜZAKERELERİ SÜRATLENDİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ilk defa müzakere masasında karşı karşıya geldiğini kaydetti. Eroğlu, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Ankara ve Atina ziyaretleri sonrasında müzakereleri süratlendireceklerini belirtti.

Müzakerelerin haftada 2 kere yapılacağını kaydeden söyleyen Eroğlu, müzakerecilerin yürüteceği müzakereler sürerken, bazı konular tartışıldıkça liderlerin müzakere masasına oturup,  bunları sonuçlandırmasının gerekeceğini kaydetti.

Eroğlu, “Şu an endişe edecek bir şey yok çünkü tartışılmış, müzakere masasında önümüze konmuş bir şey yok” dedi

“MÜZAKERELERDE HERŞEYİ VATANDAŞLA PAYLAŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının başından beri Kapalı Maraş’ın, Güven Artırıcı Önlemler olarak tartıştığını ve dünyayı da bu yönde ayağa kaldırmaya çalıştığını ancak müzakerelerde her şeyin al-verle yürütüldüğünü söyledi. Eroğlu, “Maraş’ı vermek gibi bir konu gündemimizde yoktur. Müzakereler başlasın. Al-ver safhasına gelindiğinde, elbette her şeyi orada tartışacağız ve bunları vatandaşlarla paylaşacağız” dedi.

Eroğlu, geçmiş dönemlerde yürüttüğü müzakerelerde gizlilik esasına uymaya çalıştıklarını ancak bu defa sonuca ulaşma düşüncesinde oldukları için her şeyi vatandaşla tartışma ihtiyacında olacağını söyledi.

“SİZLER ARTIK BU ÜLKENİN VATANDAŞISINIZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, vatandaşlık konusuna da değinerek, “Sizler artık bu ülkenin vatandaşısınız. Bir anlaşma olduğunda, seçmen kütüğünde olan herkes KKTC’nin vatandaşı olarak oy kullanacak. Otomatik olarak da, yeni ortaklık devletinin vatandaşı olacaklar” dedi.

Rumların bu konuda farklı düşünebileceğini ancak 40 yıldan sonra insanları sokakta bırakmayacaklarını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“ ‘Vatandaşımız değilsiniz artık, alın pılınızı pırtınızı da Türkiye’ye gidin’ diyecek halimiz yok. Dünyada da bize bunu empoze edecek bir güç yoktur çünkü her ülke kendi insanına sahip çıkma mecburiyetindedir. Hepiniz Anayasamızın koruması altındasınız. Ne ABD, ‘Türkiye’den gelenleri vatandaşlıktan çıkarın ve gönderin’ diyebilir, ne de Rusya ve Rum tarafı böyle bir talepte bulunabilir”

“VATANDAŞLIK VE TÜRKİYE’NİN GARANTİSİ, OLMAZSA OLMAZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, vatandaşlık konusunun Türk tarafının olmazsa olmazlarından bir tanesi olduğunu ve vatandaşlar hakkında başkalarının yorum yapamayacağı söyledi. Türkiye’nin garantörlüğünün devam edeceğinin hep birlikte savunulduğunu kaydeden Eroğlu, “o garantiye ihtiyacımız vardır. Onun için o da kırmızı çizgilerinizdendir” dedi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Önemli olan, müzakereler devam ederken birbirimize destek olmamız. Bazı olumsuzluklar da olabilir. Bunları bize hatırlatın. Hata yapmamaya çalışacağız ve bu görüşmeleri en az hatayla tamamlayıp, Kıbrıs Türkü’nün evet diyebileceği bir anlaşmayla sonuçlandırma düşündeyiz. Biz vatandaşlarımızla herşeyi paylaşarak sürdürmeye çalışacağız.”

UÇAR

Kıbrıs Türk Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Kadir Uçar da konuşmasında, müzakerelerde Rum tarafına verileceği yönünde haberler olan Maraş’ta yaşayan kişiler olarak, artık zorunlu göç etmek istemediklerini söyledi. Uçar, eğer toprakta bir al-ver olacaksa, bunun yaşam alanlarının dışındaki alanlarda olmasını istedi.

Ülkenin her bir metrekaresinin değerli olduğunu kaydeden Uçar, olası bir anlaşmada Maraş’ın ne olacağı tedirginliğine düştüklerini ve anlaşma olursa, nasıl olacağı yönünde bir belirsizlik içine düştüklerini belirtti. Uçar, vatandaşlık konusuna da açıklık getirilmesini istedi.

Kadir Uçar, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve müzakere heyetine inanç ve desteklerinin tam olduğunu söyledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.