1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, MARAŞ’TA VATANDAŞLARLA BİRARAYA GELDİ
EROĞLU, MARAŞ’TA VATANDAŞLARLA BİRARAYA GELDİ

EROĞLU, MARAŞ’TA VATANDAŞLARLA BİRARAYA GELDİ

Eroğlu, Rum tarafının ayak sürümemesi halinde bu yıl içerisinde bir çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

A+A-

EROĞLU: “RUM TARAFININ AYAK SÜRÜMEMESİ HALİNDE BU YIL İÇERİSİNDE BİR ÇÖZÜME ULAŞMA MÜMKÜN”

“ANASTASİADİS, HRİSTOFYAS’TAN DAHA SERT BİR LİDER ÇIKTI”

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Rum tarafının ayak sürümemesi halinde bu yıl içerisinde bir çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

Eroğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis’in, eski Rum lider Dimitris Hristofyas’a göre daha katı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün, Mağusa’nın Maraş bölgesini ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Eroğlu burada, müzakere sürecinde gelinen aşamayla ilgili bilgi verdi ve vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu, görüşme süreci ve özellikle de vatandaşlıkla ilgili Maraş sakinlerini aydınlatmak için geldiğini söyledi.

“Ama bugün sizlerle birlikte olduğum için bazı gazeteler Eroğlu sahaya indi diye yazacak ” diye konuşan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 40 yıllık siyasi hayatım boyunca hep halkın içinde, yanında oldum. 40 yıl siyasette kalmak ancak halkın takdiri ve  insanlara duyduğunuz sevgiyle olur. Sayenizde ve sevginizle bugün KKTC Cumhurbaşkanı olarak bu makamdayım ve müzakere masasında halkımın hakkını korumaya çalışan, geleceğinin güven içinde olması için uğraşan birisiyim.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının geleceği endişe içerisinde olacak, yarınlarını karartacak bir anlaşma değil, yarınları aydınlık yapacak, huzur ve güven içerisinde, Türkiye’nin garantisinde özgürce yaşamını sürdürecek bir anlaşma için seçildiğinin farkında olduğunu söyledi.

Müzakere masasında 6 başlık olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının özellikle, “Mülkiyet ve Toprak”, “Vatandaşlık”, “Garantiler” ve “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda getirdiği önerilerin kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

“KKTC VATANDAŞI HERKES, YENİ ORTAKLIK DEVLETİNİN VATANDAŞI OLACAK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiadis ve ekibinin “ne Türk askeri burada kalacak ne de vatandaş yaptığınız insanlar burada kalacak” dediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim cevabım da şudur. Bir anlaşma oluncaya kadar KKTC vatandaşı olan herkes, eğer anlaşma olur ve yeni bir ortaklık devleti kurulursa, o devletin vatandaşı olacaklardır. Bu bizim olmazsa olmazımızdır. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi de, Meclisimizden geçirdiğimiz kararla birlikte olmazsa olmazımızdır” dedi.

Mülkiyet konusundaki yeni Rum önerilerinin eskiye göre oldukça değiştiğini ve şartlı öneriler haline geldiğini ifade eden Eroğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Rum tarafı bize mülkiyetle ilgili önerilerinin ancak 100 bin Rum’un kuzeye yerleşmesine yetecek toprağı verdiğimiz taktirde geçerli olacağını söylüyor. Yani müzakere masasında bir anlaşmaya varma yolunda ileri gitmemişken, 100 bin kişiyi yerleştirecek toprağı alacak ve ondan sonra da müzakere masasında oturmalarını bekleyeceğiz. Toprağı aldığı gün zaten çekip gidecek.”

Eroğlu, 1974’ten bugüne 40 yıl geçtiğini ve bunun azımsanacak bir süre olmadığını söyleyerek, samimi olarak kalıcı, yaşayabilir, geleceğe yönelik bir antlaşma isteniyorsa1974’ten bugüne kadar gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

“GÜVEN KARŞILIKLI OLMALI”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının Maraş’ı da gündeme getirdiğini hatırlatarak, “Rum liderliği,  ‘bize Maraş’ı vereceksiniz. Maraş’ı alacağım ki anlaşma olacağına dair size güvenim olsun’ diyor. Peki, bizim onlara bir anlaşma olacağına dair güvenimiz var mı? Bu ne olacak? Buna yanıt yok.  Güven artırıcı önemler karşılıklı olmalıdır ve her iki tarafa da eşit fayda sağlamalı, güven vermelidir. Tek tarafa güven sağlamakla bir yere varılamaz” dedi.

“ANASTASİADİS, HRİSTOFYAS’TAN DAHA SERT”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, birlik, beraberlik ve güven içerisinde hareket edilirse yarınların daha güzel olacağına işaret ederek, “Benim görevlerimden bir tanesi de, yarınların bugünden daha güzel olacağı bir anlaşmayı sağlamaktır” dedi.

Halkın her geçen gün daha güzel yaşam koşulları istediğini söyleyen Derviş Eroğlu, kendisinin de bunu sağlayacak bir anlaşma aradığını söyledi.

Yarın anlaşma olacak diyemediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiadis’in, Hristofyas’tan daha sert bir lider çıktığını belirtti.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Annan Planı’na geçmişte evet dedi diye, bazı devletler Anastasiadis’le anlaşmanın daha kolay olacağını düşündü. Halbuki seçimlerde DİKO ile yaptığı işbirliğinde vermiş olduğu senet var. Annan Planı’nın bir daha gündeme gelmeyeceğini taahhüt etti. Hristofyas’ın yapmadığını yaptı ve Ulusal Konsey’e de sözler verdi. Konseyi karar organı şekline çevirdi.  Ulusal Konsey’de yüzde 75 mutabakat sağlanmaması halinde hiç bir öneriyi kabul etmeyeceğini söyledi. Bu zihniyette olanlarla yarın anlaşma olacağını söyleyemiyorum. Ulusal Konsey’in zihniyeti değişirse, o gün başka türlü konuşabiliriz. Ama bugün için mümkün değil. Niyet varsa, bu yıl anlaşma olabileceğine inandık inanıyoruz ama bu sadece bizim inanmamızla olmuyor. Bunu halkla da paylaştık. Çok şükür, bugün KKTC’nin bütün kurum ve kuruluşları bana desteğini belirtmektedir. Bu bana olan güvendir. Beni memnun eder.”

RUMLARIN TALEPLERİ VE DEMOPULOS DAVASI

“Güney Mesarya’yı Lefkoşa’ya kadar istiyorlar. Yeşilırmak’a kadar Güzelyurt’u istiyor.  Ve Karpaz’dan da bir bölüm istiyorlar. Buna ilaveten bizden alacağı topraklara da 100 bin kişi yerleştirecekmiş. Ondan sonra da geriye 60 bin insanı kalıyormuş” diye konuşan Eroğlu, Demopulos davasında verilen kararı hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu “O kararda, bir evde uzun yıllar oturan bir kişinin, o evle  duygusal bir bağı oluşmuştur. 40 yıl önce Güney Kıbrıs’a göç eden bir kişinin o evle duygusal bağı kalmamıştır. Dolayısıyla hak, evde oturan kişinindir  demiştir. Dolayısıyla biz bunu kabul ediyoruz ve bunu savunuyoruz” dedi.

“BULUNACAK ÇÖZÜM AB’NİN BİRİNCİL HUKUKU OLMALI”

Rum Müzakereci Mavroyannis’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı hatırlatan Eroğlu, “‘AB’ye yeniden giriş olmayacak. Biz zaten içindeyiz. Türkler yumuşak bir giriş yapacak ve altımıza girecek’ dedi. Bizim söylediğimiz farklı” diye konuştu.

Türk tarafının bu konudaki düşüncesini de anlatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bulunacak anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmasının yanında kalıcı derogasyonların da olması gerektiğini vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.