1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. EROĞLU: “MÜZAKERELERİN EKİM AYINDA BAŞLAYACAĞINI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL”
EROĞLU: “MÜZAKERELERİN EKİM AYINDA BAŞLAYACAĞINI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL”

EROĞLU: “MÜZAKERELERİN EKİM AYINDA BAŞLAYACAĞINI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL”

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ - 1

A+A-

EROĞLU: “MÜZAKERELERİN EKİM AYINDA BAŞLAYACAĞINI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerin bir an önce başlamasından yana olduğunu ancak Güney Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını erteleme düşüncesi hakimiyeti bulunduğundan müzakerelere ekim ayında başlayıp, başlamayacağını söylemenin şu an için kolay olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’de temaslarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu.

CHP heyetinden bir kişi, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na tespih hediye etti.

“MÜZAKERELER BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI”

Eroğlu, görüşmeden önce yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı ve ekibini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun, politik uğraşların zor olduğu bir ortamda politika yaptığına işaret eden Eroğlu, başarı temennisinde bulundu.

Müzakerelerin devamından ve bir an önce başlaması yönünde bir tavır sergilediklerine kaydeden Eroğlu, Güney Kıbrıs’taki krizin, yıllarca sürebilecek bir kriz olduğuna işaret ederek, “Bakanlar bu konuyla ilgilenirken, Güney Kıbrıs’ın başkanının da  Kıbrıs konusu ve müzakerelerle ilgilenmesi gerektiğini sık sık dile getiriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerin başlamasına yönelik düşüncelerini Rum lidere gerek telefonla, gerekse BM aracılığıyla ilettiğine vurguladı.

Eroğlu, “Ama gördüğüm kadarıyla Güney Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını erteleme düşünce ve görüşü hakim. Başlatılması yönünde mesajlar verilmesiyle birlikte, ekim ayında başlayıp, başlamayacağını söylemek şu an için kolay değil” dedi.

“BİR TARAFIN ARZUSUYLA MÜMKÜN DEĞİL”

Türk tarafı olarak müzakerelerin başlaması yönündeki düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Müzakerelerde bir hedef belirlenmiştir. Sadece bir tarafın arzusuyla Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Nitekim, daha önceki müzakereler sonucu ortaya çıkan, BM’nin hazırladığı anlaşmaları reddeden Rumlardır. Yeni başkanın retçi bir başkan olup olmadığını anlamak ancak müzakere masasında mümkündür. O bakımdan müzakerelerin bir an önce başlamasını düşünüyoruz”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ana muhalefet olarak CHP’nin Kıbrıs konusundaki düşüncelerini bildiklerini söyledi.

1 MAYIS KUTLAMALARI

Kılıçdaroğlu’nun KKTC’deki 1 Mayıs kutlamalarının demokratik bir şekilde kutlanmasına değinmesi üzerine, 1 Mayıs’ın işçi ve bahar bayramı olarak kutlandığı ülkede bir kısım vatandaşın piknik yaptığını, çalışanların ise miting düzenlediğini söyledi.

Eroğlu, “Çok şükür bugüne kadar yapılan 1 Mayıs mitinglerinde herhangi bir üzücü olay yaşanmamıştır. Bundan sonra da yaşanacağını düşünmüyorum. Hükümetlerle sendikaların bu konuda uyumlu ve anlayışlı bir çalışma ortaya koyuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’deki kutlamalarda yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu ancak bu konuda yorum yapmanın kendisine düşmediğini söyledi.

“TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZ”

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ama bizler Türkiye’deki gelişmelerin daima iyiye doğru gitmesini takdirle izleyen bir düşünce içindeyiz. Çünkü Türkiye bizim Anavatanımızdır. Oradan göç edip, burada yaşayan vatandaşları da kardeşimiz olarak görüyoruz. Bu müzakere masasında da konu olduğumuz zaman, İngiltere ve Amerika gibi, Türkiye’den gelen kardeşlerimizi göçmen olarak aldık ve vatandaş yaptık. Türkiye’den gelen Türk’tür, buradaki Türkle buluşmaktadır. Bu konuda dünyanın anlayışlı olması lazım”

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.