1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, NEW YORK’TA
EROĞLU, NEW YORK’TA

EROĞLU, NEW YORK’TA

KKTC-Azerbaycan ilişkileri ve Kıbrıs konusu ele alındı;

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York temasları çerçevesinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi.

Görüşmede, KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da hazır bulundu. Samimi bir ortamda geçen görüşmede, İİT bağlamında KKTC-Azerbaycan ilişkileri ve Kıbrıs konusu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu görüşme sonrası basının sorularını yanıtladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile yararlı bir görüşme yaptıklarını belirten Eroğlu, iki ülke ilişkileri ve Kıbrıs konusu yanında Karabağ sorununu da konuştuklarını söyledi.

Dost ve kardeş Azerbaycan’la ilişkilerinin çok önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, özellikle İİT içinde Kıbrıs Türk Devleti’nin olmasına karşı çıkan bazı ülkelere karşı destek istediklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta bir anlaşma istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının gönül rahatlığı ile onay vereceği bir anlaşma arayışı içinde olduğumuzu aktardık. Samimi bir ortamda görüşme gerçekleştirdik” dedi.

Eroğlu bir soru üzerine, Azeri Dışişleri Bakanı’nın da iki ülke arasındaki diyalog ve Kıbrıs Konusu ve Karabağ konularında dayanışmanın sürmesinin önemine vurgu yaptığını belirtti.

İİT Genel Sekreteri Iyad Bin Amin Madani ile yaptığı görüşmeyle ilgili sorular üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu, yeni genel sekreterle önceden tanıştıklarını, kendisi ile Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri paylaştığını anlattı.

KKTC’nin İİT ile dostluk ilişkilerini geliştirmek istediğini, bu konuda Genel Sekreter’le istişarelerin sürmesinin gerektiğini ifade ettiklerini kaydeden Eroğlu, “ Sayın Genel Sekreter bize, İİT ülkeleri ile ilişkileri devam ettiriniz. İlişkilerin geliştirilmesi için diyalog şarttır. Ben size gereken yardımı yapacağım ve bazı İslam ülkelerini KKTC’yle ilişkileri daha da geliştirmesi yönünde teşvik edeceğim demiştir” şeklinde konuştu.

Madani’nin kendisine “Rumlarla ortak noktanız nedir?” diye sorduğunu kaydeden Eroğlu, “ Tek ortak noktamız, Kıbrıs topraklarında yaşıyor olmamız. Bunun dışında biz Türk ve Müslüman, onlar Rum ve Hıristiyan. Dünya Kıbrıs’ta anlaşma istiyor. Bu konuda İİT’den de yardım istiyoruz, ama bizim için önemli olan Kıbrıslı Türklerin üzerinde ambargoların, özellikle de ulaşım ambargolarının kaldırılması. Bu konuda İİT destek olursa, Rumların katı tutumu ve aşırı istekleri törpülemek şeklinde kalacaktır. Bunu da sayın Genel Sekreter’le paylaştık” diye konuştu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York temasları kapsamında dün akşam KKTC saati ile 23.30’da İİT Günü ve BM Genel Kurulu’nun 69. Dönemi Resepsiyonu’na katıldı. Eroğlu, daha sonra ise “The Turken Foundation”ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onuruna verdiği akşam yemeğinde yer aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.