1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “ONLARIN GÖRÜŞLERİ BAŞKA, BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ BAŞKA"
EROĞLU: “ONLARIN GÖRÜŞLERİ BAŞKA, BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ BAŞKA"

EROĞLU: “ONLARIN GÖRÜŞLERİ BAŞKA, BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ BAŞKA"

Gaziantep’de bulunan ve gazetecilerin Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, pazartesi Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceklerini belirtti.

A+A-

EROĞLU: “SAYIN ANASTASİADİS MÜZAKERE MASASINA OTURMADAN BAZI ŞEYLERİ ALMAK VE BİZE KABUL ETTİRMEK DÜŞÜNCESİNDE”

Gaziantep’de bulunan ve gazetecilerin Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, pazartesi Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceklerini belirtti.

Eroğlu, “Sayın Anastasiadis  müzakere masasına oturmadan bazı şeyleri almak ve bize kabul ettirmek düşüncesinde” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, temaslarda bulunmak için gittiği Gaziantep’te, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş’i 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda ziyaret etti.

Tören mangasını selamlayan Eroğlu, Şeref Defteri’ni imzaladı.

Eroğlu, Tuğgeneral Güneş’e günün anısına plaket takdim ederken, Güneş de Eroğlu’na Tugay Komutanlığı’nın armasının işlendiği plaket verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’i de ziyaret eden Eroğlu’na, Güzelbey tarafından bakır ibrik hediye edildi.

Gazetecilerin, Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili sorularını da yanıtlayan Eroğlu, pazartesi Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceklerini belirtti.

“BANA GÖRE MÜZAKERELERE BAŞLAMAK İÇİN ORTAK AÇIKLAMAYA GEREK YOKTU”

Rum tarafının müzakerelere başlamak için ortak bir açıklama önerisi olduğunu anımsatan Eroğlu, şunları söyledi:

“Bana göre müzakerelere başlamak için ortak açıklamaya gerek yoktu. Çünkü neticede müzakere masasında Birleşmiş Milletler parametreleri mevcut ve neyi gerçekleştirmek için yıllardan beri müzakereleri devam ettirdiğimiz belli.

Sayın Anastasiadis böyle bir öneri ortaya atarken, hazırlamış olduğu bu ortak açıklama metninde gördük ki, müzakere masasına oturmadan bazı şeyleri almak ve bize kabul ettirmek düşüncesinde.

Buna rağmen biz Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği adına yapılan ilk ortak açıklama metnini kabul ettik. Rum tarafı kabul etmedi ve kabul etmediği için de kağıtlar gidip gelmeye başladı. Rumların önerisi, Türklerin önerisi, bir yere varamadık.”

“ESAS KONU STRATEJİYİ BELİRLEMEK”

Rum Lider Nikos Anastasiadis ile BM’in devrede olmadığı bir ortamda sohbet edeceklerini kaydeden Eroğlu, “Tabi ki esas konu stratejiyi belirlemek. Bu ortak açıklama metni üzerindeki pürüzleri kaldırabilirsek onu kaldırmaya çalışmak” diye konuştu.

“ONLARIN GÖRÜŞLERİ BAŞKA, BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ BAŞKA. BİR ORTAK METİN ÜZERİNDE ANLAŞMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Türk tarafının yıllardan beri iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı, ortak bir devlet istediğini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz yeni bir devlet kurulacak, Annan Planı’nda da böyleydi. Dolayısıyla yeni bir devleti kim kuracak, iki kurucu devlet kuracak.

Kurucu devletlerden biri Türk tarafı, bizler, diğer kurucu taraf da Rum tarafı. Bu iki kurucu devlet yeni bir devletin kurulması için egemenliklerinin, icraatlarının bir kısmını merkezi hükümete bırakacaklar ki yeni bir devlet kurulabilsin.

Yani aşağıdan başlayarak yeni bir devlet oluşumu sağlama. Rumların görüşü ise Kıbrıs Cumhuriyeti vardır, Kıbrıs Cumhuriyeti evrim yoluyla yeni bir devlet ismi alsın. Yani Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olsun şeklinde düşünceleri var.

Tabi bunu kabul etmek mümkün değil. İşte bunları tartışacağız. Onların görüşleri başka, bizim görüşlerimiz başka. Bir ortak metin üzerinde anlaşmaya çalışacağız.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.