1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU TBMM BAŞKANI ÇİÇEK İLE BİRARAYA GELDİ
EROĞLU TBMM BAŞKANI ÇİÇEK İLE BİRARAYA GELDİ

EROĞLU TBMM BAŞKANI ÇİÇEK İLE BİRARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu " bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir Anavatanımızın yanımızda olmasıdır” dedi.

A+A-

EROĞLU: "BİZİM EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ DAVADAKİ HAKLILIĞIMIZ VE GÜÇLÜ BİR ANAVATANIMIZIN YANIMIZDA OLMASIDIR”

ÇİÇEK: “SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ADADAKİ TÜRK VARLIĞI VE DEVLETİNİN KABUL EDİLMESİ GEREK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu " bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir Anavatanımızın yanımızda olmasıdır” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin sorunun çözülmesi için büyük gayret gösterdiğine işaret ederek, buna rağmen çözüme ulaşılamadığını dile getirdi.

Sorunun çözülmesi için adadaki Türk varlığı ve devletinin kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, KKTC’nin ağır bedeller ödenerek kurulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ankara’daki temasları çerçevesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile bir araya geldi.

Çiçek’in makam odasında gerçekleşen ve 15 dakika süren baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi.

Görüşmede, KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça,Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Müzakere Heyeti Üyeleri Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar, Gülfem Veziroğlu Sevgili, Mülkiyet Uzmanı Serden Hoca, Oğuzhan Hasipoğlu ve Cumhurbaşkanlığı hukukçusu Sülen Karabacak yanında Cemil Çiçek’in ekibi ve Kıbrıs Masası yetkilileri de hazır bulundu.

ÇİÇEK

Görüşmelerin öncesinde yapılan basın açıklamasında konuşan TBMM Başkanı Çiçek, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin en önemli dış politika sorunlarından olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin sorunun çözülmesi için büyük gayret gösterdiğine işaret eden Çiçek, buna rağmen çözüme ulaşılamadığını dile getirdi.

Sorunun çözülmesi için adadaki Türk varlığı ve devletinin kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, KKTC’nin ağır bedeller ödenerek kurulduğunu söyledi.

“Bir barış olacaksa kalıcı ve adil bir barış olmalı” diyen Çiçek, çözümün siyasi eşitlik temelinde kurulması gerektiğine işaret etti.

“TBMM olarak atacağınız her türlü kararın arkasındayız” şeklinde konuşan Çiçek, dünya kamuoyunun da bu durumun  bilincinde olması gerektiğini ifade etti.

Çözüm için Kıbrıs Rum tarafının da iyi niyetli olması ve uzatılan barış elini dostça sıkması gerektiğini kaydeden Çiçek, Kıbrıslı Rumlardan bugüne kadar bu yönde bir adım göremediklerini, Kıbrıs Rum tarafının oyalama politikası izlediğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in istifası haberlerine de değinen Çiçek, böyle bir gelişmenin 2008 yılından bu yana devam eden sürecin başarısız olduğunun göstergesi olacağını kaydetti.

Çiçek, referandum sürecinin barış isteyen tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Tüm gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözülmesine bağlanamayacağını dile getiren Çiçek, KKTC’nin her alanda gelişmesi ve refaha ulaşması için gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Çiçek Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu konuda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Türkiye’den KKTC’ye botu hattıyla getirilecek suyun, hayat suyu, barış suyu olacağını ifade eden Çiçek, suyun projenin KKTC’nin 30’uncu yılında tamamlanacağı yönündeki umudunu dile getirdi.

Çiçek, suyun hem Kıbrıslı Türklere, hem de müzakere sürecine büyük yarar sağlayacağını da ifade etti.

Çiçek konuşmasının sonunda, Türkiye’de hangi hükümet iktidarda olursa olsun Kıbrıs meselesinin Türkiye için milli dava olarak kalacağını ve her zaman KKTC’ye destek olacaklarını söyledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu da, Cemil Çiçek ile uzun yıllardır iyi bir dost olduklarını, yeniden görüşmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek " Sayın Çiçek'le her zaman görüş birliği içinde olduk. Bugün de ortaya koyduğu görüşler, Kıbrıs Türk Halkının benimsediği görüşlerdir " dedi.

Kıbrıs davasında her zaman haklı olduğuna inanan Türk tarafının bu nedenle müzakereden kaçmadığını belirten Eroğlu, bugün de ortak açıklama üzerinde sürekli öneri sunduklarını kaydetti.

Türkiye ile istişare ile hazırlayıp 14 Aralık'ta sundukları öneriyi uluslar arası kamuoyunun takdir ettiğini ifade eden Eroğlu, ancak Rum tarafının bu öneriyi de kabul etmediğini, kağıt teatisine devam etmek istediğini hatırlattı.

Eroğlu " bizim en büyük gücümüz davadaki haklılığımız ve güçlü bir Anavatanımızın yanımızda olmasıdır. Anavatan'ınızın güçlenmesi, uluslararası bir güç haline gelmesi bizleri heyecanlandırmıştır. Zaman zaman sorunlar olur. Bugün Anavatanımızda bazı sorunların olduğunu görüyoruz ama bunlar bizleri üzmektedir. Ancak Ak Parti hükümetinin kısa sürede bu sorunun üstesinden geleceğine yürekten inanıyoruz”şeklinde konuştu.

Türkiye'de son 10 yıldır önemli ekonomik gelişmeler yaşandığını, bölgede önemli bir güç haline geldiğine işaret eden Eroğlu, Türkiye'nin KKTC'ye de önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Eroğlu " her zaman güçlü bir Türkiye görmek isteriz. Bu gücü yıkacak olası sorunlar karşısında hükümetler gerekeni yapacaktır. Burası ne kadar güçlü olursa Kıbrıs Türkü o kadar rahat eder, müzakereler devam etse de etmese de, her zaman bizim elimiz, Türkiye güçlü olursa güçlü olur" diye konuştu.

Ankara'da, Gül, Davutoğlu ve ekibi ile görüştüğünü kaydeden Eroğlu, yakın ilgiden dolayı teşekkür ederken " böyle bir zamanda burada olmak, Sayın Cunhurbaşkanı ve sizinle görüş alış verişi yapmak beni onurlandırmıştır" dedi.

Eroğlu buradaki görüşmenin ardından saat 18.10’da TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.