1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU, TBMM BAŞKANI ÇİÇEK VE TC BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ’I KABUL ETTİ
EROĞLU, TBMM BAŞKANI ÇİÇEK VE TC BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ’I KABUL ETTİ

EROĞLU, TBMM BAŞKANI ÇİÇEK VE TC BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ’I KABUL ETTİ

Eroğlu, “müzakere masasından kaçan değil, masada oturarak anlaşma olabileceğini bilen taraf olduklarını” vurguladı.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, TC BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ VE TC CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERİ KASIRGA’YI KABUL ETTİ

EROĞLU: “KURULUŞ YIL DÖNÜMÜMÜZDE MÜZAKERE MASASINDAN KAÇAN DEĞİL MASADA OTURARAK ANLAŞMA OLABİLECEĞİNİ BİLEN TARAF OLDUĞUMUZUN MESAJINI VERECEĞİZ”

ÇİÇEK: “KIBRIS BİZİM MİLLİ DAVAMIZ. ANAVATAN OLARAK KIBRIS TÜRKÜ’NÜN VE DAVANIN ARKASINDAYIZ”

ARINÇ: “SADECE MALİ YARDIMLARLA DEĞİL EKONOMİK YATIRIMLAR YAPARAK KIBRISLI SOYDAŞLARIMIZIN DAHA GELİŞMİŞ BİR VATANDA YAŞAMASINI ARZULUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin kuruluş yıl dönümünde, “müzakere masasından kaçan değil, masada oturarak anlaşma olabileceğini bilen taraf olduklarının mesajını vereceklerini” vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 31. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılmak için adaya gelen Türkiye Cumhuriyeti (TC) heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı kapısında karşıladığı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile bir süre görüştü. Kabulde TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve TC bürokratları da bulundu.

Kabulde 15 Kasım’ın önemine dikkat çeken TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kıbrıs’ın TC’nin milli davası olduğunu ve Anavatan olarak Kıbrıs Türkü’nün arkasında olduklarını vurgularken, TC  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da “Sadece mali yardımlarla değil ekonomik yatırımlar yaparak Kıbrıslı soydaşlarımızın daha gelişmiş bir vatanda yaşamasını arzuluyoruz” dedi. 
Heyeti KKTC’de görmekten duyduğu memnuniyeti belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, yarınki törenlerde, KKTC’nin ayakta ve varlığını devam ettirmekte olduğunun mesajını vereceklerini ifade ederek, “Müzakere masasından kaçan değil masada oturarak anlaşma olabileceğini bilen taraf olduğumuzu ileteceğiz” dedi.

Kabulde Cumhurbaşkanı Eroğlu, Çiçek, Arınç ve Kasırga’ya birer plaket takdim etti.

ÇİÇEK

Kabulde ilk sözü alan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC’nin kuruluş yıl dönümü törenlerine katılmak ve Kıbrıslı Türk kardeşlerinin sevincini paylaşmak için KKTC’de olduklarını kaydetti.

“Bayramımız şimdiden kutlu olsun” diyen Çiçek, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin bayramının kendilerinin de bayramı olduğunu ve coşkuyla kutlanacağını söyledi.

Kıbrıs Türkü’ne bugün sahip olduğu imkanları elde etmesinde, devletini ve özgürlüğünü kazanmasında  hayatını ortaya koyan, kahramanlıklar gösteren, başta Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş olmak üzere, şehitler ve gazileri anan Çiçek, “Çok şükür Kıbrıs Türkü’nün bugün müstakil bağımsız ve özgür bir devleti var. Bu kazanım çok da kolay olmadı” dedi.
Bugün dünyada 50 yılı aşkın çözülememiş bir Kıbrıs sorunu olduğunu, bunun BM’nin elindeki de en büyük sorun olduğunu ifade eden Çiçek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye olarak Kıbrıs sorununun kalıcı bir barışla, adil eşit bir barışla sonlanması için hep çaba sarfettiklerini vurguladı.

Çiçek, “Ancak Rum tarafının maalesef samimiyetsiz tutumu, işi yokuşa sürmesi ve tek taraflı olarak Kıbrıs’ta söz sahibi olma arzusu nedeniyle bu barış gerçekleşemedi” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının tek taraflı çabası ve Türkiye’nin desteği ile bir anlaşmaya ulaşılamayacağını ifade eden Çiçek, “Bu işin artık sonuna geldiğini dünyanın görmesi lazım. Ama onlar da bir türlü bunu görmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Rum tarafının tek taraflı olarak AB’a alınmasının çok büyük bir yanlış veya kasıt olduğunu vurgulayan Çiçek, AB’ı da arkasına alan Rum tarafının her konuyu istismar ederek görüşmeleri aksatmaya çalıştığını, Türkiye olarak bunun farkında olduklarını ancak anlaşma için her türlü gayretin gösterileceğini söyledi.

Bir barış olsun diye barış yapılmasını TC olarak doğru bulmadıklarını ifade eden Çiçek, eğer bir barış olacaksa adada iki eşit halk olduğunu, Türklerin azınlık olmadığının kabul edilmesi, adil kalıcı bir barış olması gerektiğini kaydetti.

Çiçek, Adada iki devlet bulunduğunu bunun kabul edilmesi gerektiğini, bunlar olmazsa olabilecek bir barışın kalıcı olamayacağını ifade etti.

“Bu şartlarda yapılacak bir barış her iki tarafın ve bölgenin menfaatine olur” diyen Çiçek, bölgenin her geçen gün ısınmakta ve karmaşık bir hal almakta olduğunu, Ortadoğu coğrafyasıyla düşünüldüğünde  bölgedeki bir barışın öneminin anlaşılabileceğini söyledi.

Çiçek, “Ne olursa olsun Türkiye olarak Kıbrıs davası bizim hükümetler hangi parti tarafından kurulursa kurulsun milli davamızdır. TBMM ile Türk milleti anavatan Türkiye bu davada Kıbrıs Türkü’nün arkasındadır.

KKTC’nin bağımsızlığının, egemenliğinin korunması devam ettirilmesi mutluluğu ve refahı için gösterdiğimiz tavır bundan sonra da devam edecektir” dedi.

ARINÇ

TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, büyük bir mutluluğu yaşamak için geldiklerini, Kıbrıs Türkü’nün yarım asırlık mücadelesinde en değerli kazanımı olan KKTC’nin 31. yılının kutlanacağını söyledi.

Cumhuriyetin kurulması yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere TC’den güçlü bir heyetle adada olduklarını  kaydeden Arınç, KKTC’de ilk kez Türkçe Konuşan Devletler Medya Toplantısı yapılacağını, Türkçe konuşan devletlerden gelecek gazetecilerin de burada olacağını ifade etti.

Arınç, TC Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın selam ve sevgilerini getirdiklerini, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mesajını da bizzat Cumhurbaşkanı’na ileteceğini söyledi.

Uzun yıllardır devam eden mücadelenin Kıbrıs Türk halkının huzurlu, güvenli kalkınmış bir Kıbrıs içinde yaşaması ile sonuçlandığını kaydeden Arınç, “Biz Türkiye olarak sedece mali yardım değil ekonomik yatırımlarla, Kıbrıslı soydaşlarımızın, daha gelişmiş, daha müreffeh bir devlette yaşamasını arzuluyoruz” ifadesini kullandı.

Arınç, törendeki konuşmasıyla düşüncelerini daha geniş ifade edeceğini vurguladı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, “Sizleri tekrar KKTC’de görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” diyerek başladığı sözlerinde, KKTC’nin kuruluşunun 31. yıl dönümünde TC Cumhurbaşkanı, TBMM ve hükümet temsilcilerinin KKTC’de olmasının onur verici olduğunu kaydetti.

“Bunun dünyaya vereceği mesaj bakımından önemli” diyen Eroğlu, “Yıllardır milli davamızı hep Anavatan Türkiye ile birlikte yürüttük.Bugün de müzakere masasında müzakereleri sürdürürken Anavatan Türkiye ile istişare halindeyiz. Ama maalesef Rum muhatabımız müzakere masasını terk etmiştir. Herhalde dünya bu gerçeği görür ve ön koşulsuz müzakere masasına dönmesi için telkinde bulunurlar” dedi.

Önemli olanın KKTC halkının beklentileri ve nasıl bir anlaşma istediği olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ekibi ile bunu bilerek müzakere masasına yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Uzun yılların mücadelesi sonucunda devleti oluşturabildiklerini ifade eden Eroğlu, devlet noktasına nasıl kimlerle gelindiğini herkesin bildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamentoya onların şahsında teşekkür eden Eroğlu, parlamentoda alınan kararla Kıbrıs’a zamanında müdahale edilmemiş olsa nerede olunacağının  bilincinde olduklarını vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün yıllarca Anavatan Türkiye’ye güvenerek sabırla mücadele sürdürdüğüne dikkat çeken Eroğlu, Rumların uzlaşmazlığının bir devlet kazandırdığını, Kıbrıs Türkü’nün bu devlet çatısı altında huzur ve güvenle varlığını devam ettirdiğini söyledi.

“Daha güzel günlere ulaşacağımızın inancı içindeyiz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarın düzenlenecek törende dünyaya, “KKTC’nin ayakta, varlığını devam ettirmekte olduğunu, müzakere masasından kaçan taraf değil oturarak bir anlaşmaya varılabileceğini bilen taraf  olduğunun” mesajının verileceğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.