1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “TPAO SİSMİK FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEK”
EROĞLU: “TPAO SİSMİK FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEK”

EROĞLU: “TPAO SİSMİK FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEK”

Eroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hükümet tarafından yetkilendirildiği alanlardaki sismik faaliyetlerine,

A+A-

“ANASTASİADİS, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASINA YÖNELİK EİDE ÖNCÜLÜĞÜNDE SÜRDÜRÜLEN ÇOK TARAFLI ÇABALARI SON AÇIKLAMALARIYLA  BİR KEZ DAHA SEKTEYE UĞRATTI”

“EGEMENLİĞİNİN KABULÜNÜ ÖN ŞART OLARAK ÖNE SÜRDÜ... ÇÖZÜMDEN KAÇMA NİYETİNİ KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

“ÖNCELİKLİ GÖREVİM, KIBRIS TÜRK TARAFININ HAK VE ÇIKARLARINI KORUMAKTIR”

“EGEMENLİK HAKKIMIZ VE EKONOMİK ÇIKARLARIMIZI RUM TARAFININ İNİSİYATİFİNE, İNSAFINA VEYA RIZASINA BIRAKMAMIZ, DEVRETMEMİZ ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hükümet tarafından yetkilendirildiği alanlardaki sismik faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

Rum tarafının, Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanı ile yürüttüğü tek taraflı faaliyetleri ve egemenliğinin kabulünü, masaya dönmek için yeniden ön şart olarak öne sürdüğüne dikkat çeken Eroğlu, herşeye rağmen Türk tarafının halen ön koşulsuz masada olduğunu yineledi.

KKTC Cumhurbaşkanı olarak öncelikli görevinin, Kıbrıs Türk tarafının hak ve çıkarlarını korumak olduğunu kaydeden Eroğlu, Rum tarafının yaptıklarının Kıbrıs Türkü’nü haklarını korumaktan alıkoyamayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TAK muhabirinin sorusu üzerine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hidrokarbon yatakları konusundaki son açıklamalarını değerlendirdi.

Eroğlu, Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barthe Eide öncülüğünde sürdürülen çok taraflı çabaları son açıklamalarıyla  bir kez daha sekteye uğrattığını söyledi.

EİDE ARACILIĞIYLA ÖNERİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak Rum liderliğinin uzlaşmazlığını aşmak için iki tarafın da çalışmalarına ara verecekleri bir dönem olan 31 Aralık 2014 tarihinin hemen sonrasında, müzakerelerin ön şartsız olarak yeniden başlamasına ilişkin bir öneriyi Eide aracılığıyla Kıbrıs Rum tarafına ilettiklerini belirtti. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Sayın Eide, yıl sonu yaklaşırken, bizden, Kıbrıs Rum tarafını ön şartsız olarak masaya gelmeye ikna etme çalışmalarını sürdürmek için süre talep etmiş ve Kıbrıs Rum tarafının faaliyetlerine yeniden başlayacağını açıkladığı 6 Ocak 2015 tarihinden bir gün önceye denk gelen 5 Ocak 2014 tarihine kadar herhangi bir adım atmadan, açıklama yapmadan beklememizi önermişti. Biz de Sayın Eide’nin iyi niyetli çabalarına bir fırsat daha tanımak adına bu öneriyi kabul etmiştik. Nitekim, Sayın Eide’ye verdiğimiz söz uyarınca 5 Ocak 2015 tarihine kadar hiçbir adım atmadan ve basına açıklama yapmamaya özen göstererek bekledik.  Ancak Kıbrıs Rum liderliği, bu önerimize olumlu yanıt vermek yerine ve Sayın Eide’nin çabalarını ortadan kaldıracak şekilde, daha önce 6 Ocak’ta başlayacağını duyurduğu çalışmalara 2 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı duyurularla başlamış oldu.”

“EGEMENLİĞİNİN KABULÜNÜ ÖN ŞART OLARAK ÖNE SÜRDÜ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anastasiadis’in, Rum siyasi parti başkanlarıyla dün gerçekleştirdiği toplantının ardından, Eide ve üçüncü taraflar ile Kıbrıs Türk tarafının çabalarıyla alay edercesine bir açıklama yaptığına dikkat çekti.

Eroğlu, “Kendilerinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanı ile yürüttükleri tek taraflı faaliyetleri ve Rum tarafının egemenliğini kabul etmemizi masaya dönmek için yeniden ön şart olarak öne sürmüş” dedi.

“ÇÖZÜMDEN KAÇMA NİYETİNİ KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“Sayın Anastasiadis, Kıbrıs konusunun özünde egemenlik yatarken, ne Kıbrıs Türk tarafı olarak bizim ne de Anavatan Türkiye’nin asla kabul etmeyeceğini bildiği bu ön şartı öne sürerek, al-vere geçmek üzere olduğumuz müzakerelerden ve dolayısıyla çözümden kaçma niyetini kamufle etmeye çalışmaktadır.”

Eroğlu, Anastasiadis’in Rum tarafının tek yanlı faaliyetlerinin devam edeceğini ortaya koyan ve pek çok ön şart içeren söz konusu açıklamasının, 11 Şubat 2014 tarihinde birlikte onayladıkları ve BM tarafından dünyaya duyurulan Ortak Açıklamada yer alan ortaklık ruhuna da tamamen ters olduğunu kaydetti.

“ÖNCELİKLİ GÖREVİM KIBRIS TÜRKÜ’NÜN HAK VE ÇIKARLARINI KORUMAK”

KKTC Cumhurbaşkanı olarak öncelikli görevinin, Kıbrıs Türk tarafının hak ve çıkarlarını korumak olduğunu dile getiren Eroğlu, “Takdir edilmelidir ki, egemenlik hakkımız ve ekonomik çıkarlarımızı Rum tarafının inisiyatifine, insafına veya rızasına bırakmamız, devretmemiz asla söz konusu değildir” dedi. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Rum tarafının 1963 yılından beridir 1960 ortaklık Cumhuriyetini silah zoruyla gasp etmekle başlayan politikalarının bir devamı olarak hidrokarbonlar konusunda da sürdürdüğü bu politika kabul edilmezdir.  

BM’nin çabalarını bir kez daha reddeden Kıbrıs Rum tarafı, 46 yıldır devam eden müzakere sürecini statükoyu muhafaza etmek için bir kalkan olarak kullanmaya devam etmek istediğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.”

“SİSMİK FAALİYETLER DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının yaptıklarının Kıbrıs Türkü’nü haklarını korumaktan alıkoyamayacağını ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hükümet tarafından yetkilendirildiği alanlardaki sismik faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.

Eroğlu, hükümet ile Anavatan Türkiye yetkililerinin gerekli değerlendirmeleri yaptığını ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin yeni alandaki çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağını kaydetti.

“ÖN KOŞULSUZ MASADAYIZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un ifade ettiği “son oyun-end game” için halen ön koşulsuz masada olduğunu yineledi.

Eroğlu, “Rum tarafının yarattığı suni krizi ortadan kaldırmak için hidrokarbonlar konusunda iyi niyetle 2011 ve 2012 yıllarında ortaya koymuş olduğumuz önerilerimizin bugün dahi geçerli olduğu bilinmelidir.  Umarız bu yapıcı yaklaşımımız bir an önce olumlu karşılık bulur ve ilgili çevreler Kıbrıs konusunun hallinde samimiyseler Rum tarafını ön koşulsuz olarak masaya dönmeye ikna eder” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.