1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU: “ÜLKEMİZDE AFET RİSKLERİNİ AZALTMA PLATFORMU OLUŞTURULMALI”
EROĞLU: “ÜLKEMİZDE AFET RİSKLERİNİ AZALTMA PLATFORMU OLUŞTURULMALI”

EROĞLU: “ÜLKEMİZDE AFET RİSKLERİNİ AZALTMA PLATFORMU OLUŞTURULMALI”

Eroğlu, KKTC’de, pek çok ülke ve Anavatan Türkiye’de olduğu gibi bir “Afet Risklerini Azaltma Platformu” kurulması gerektiğini,

A+A-

“AFET VE ACİL DURUMLARDA GÖNÜLLÜLÜĞÜN VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖNEMİ, AKUT ÖRNEĞİ” KONULU KONFERANS DÜZENLEDİ

EROĞLU: “ÜLKEMİZDE AFET RİSKLERİNİ AZALTMA PLATFORMU OLUŞTURULMALI”

SİBER: “İYİ PLANLANMIŞ BİR YERLEŞME DÜZENİYLE DOĞAL AFET RİSKLERİ EN AZA İNDİRGENEBİLİR”

YARIMBAŞ: “DOĞAL AFETLERİ YARATAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR ÇARPIK YAPILAŞMA”

ERDEM: “ÖNCEDEN TEDBİRLER ALINMASI VE PLANLI YAPILAŞMA YAPILMASI DURMUNDA DOĞAL AFETLER YAŞANMAZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’de, pek çok ülke ve Anavatan Türkiye’de olduğu gibi bir “Afet Risklerini Azaltma Platformu” kurulması gerektiğini, bu konuda Anavatanın deneyimlerinden faydalanılması ve gerekli işbirliği anlaşmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi, “Afet ve Acil Durumlarda Gönüllülüğün ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi, AKUT Örneği” konulu konferans düzenledi.

13 Ekim Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti AKUT Derneği Başkanı Ali Nasuh Mahruki tarafından verilen konferans, YDÜ Büyük Kütüphane Salon 4'te yer aldı.

Konferansın açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş, Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, devlet üst düzey yöneticileri ve üniversitelerin yetkilileri katıldı.

Konferansın açılışında Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Yarımbaş ve Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Erdem birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, doğal afet risklerinin alınacak önlemler ve tedbirlerle önlenebileceğine vurgu yapıldı, ülkenin altyapı eksiklikleri ile çarpık ve plansız yapılaşmasına dikkat çekildi.

Konuşmaların ardından açılış kokteyli düzenlendi. Kokteyl sonrasında gerçekleştirilen konferansta, Türkiye Cumhuriyeti AKUT Derneği Başkanı Ali Nasuh Mahruki “Afet ve Acil Durumlarda Gönüllülüğün ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi, AKUT Örneği” konusunda sunum yaptı.

Mahruki, konferansın ardından konukların sorularını cevapladı. Konferans, teşekkür belgesi ve hediyelerin takdimi ile tamamlandı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile üniversitelerin oluşturduğu konseyin yaptığı çalışmaları taktir ettiğini belirterek, doğal afetlerin önlenmesi amacıyla düzenlenen etkinliklerde emeği geçenleri kutladı.

Eroğlu, konferansın sonuçlarının ülke ve insanlık adına olumlu olmasını temenni ederek, doğal afet risklerinin önlenmesi için yapılacak çalışmalarına önemine vurgu yaptı, doğal afetlerin önlenmesi veya etkilerinin en aza indirgenmesi için yetkililerin üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekti.

Doğal afetlere karşı ciddi koordinasyon ve planlama gerektiğini, ortaya çıkan yaraların çok erken zamanda sarılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, KKTC’de, pek çok ülke ve Anavatan Türkiye’de olduğu gibi bir “Afet Risklerini Azaltma Platformu” kurulması gerektiğini, bu konuda Anavatanın deneyimlerinden faydalanılması ve gerekli işbirliği anlaşmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.

Doğal afetler konusunda BM’nin tüm ülkelere önerdiği modele geçilmesi, sadece afetlerin olduğu zaman değil, afetlerin etkilerini de azaltmaya yönelmeleri gerektiğini anlatan Eroğlu, yağmurdan dolayı sel oluşmaması için tüm riskleri öngörüp önceden gereken tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Kaymakamlıklar ile belediyelerin altyapı çalışmalarının da buna uygun olması gerektiğini, bir yere inşaat izni verilirken derelerin önünün kesilmemesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, bunun acısını sıkıntısını herkesin birlikte çektiğini, zarar gördüğünü işaret etti.

Bugüne kadar yapılanların değil, bundan sonra planlı düzenli güzel bir gelecek kurulması için zaman harcanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, ülkede orman yangınlarının da risk taşıyan bir doğal afet olduğunu, sel ve su baskını konusundaki sıkıntıların yanlış yapılaşmadan kaynaklandığını, ancak yangınlar için kuru otların temizlenmesi, çevre temizliğine önem verilmesi ve vatandaşların doğaya sigara, cam atmaması veya mangal yaktığında dikkatli olması durumunda yangın risklerinin azalabileceğini vurguladı.

Eroğlu, ülkenin deprem riski de taşıdığını, bu konuda da eğitimin büyük önem taşıdığını ve okullarda afetlerle ilgili bilinçlendirme eğitimleri verilmesinin gerektiğini, böylece geleceğe yönelik daha iyi ve bilgili adımlar atılabileceğini ifade etti.

Asker ocağında vatani görevini yapan gençlere de, askeri eğitim yanında doğal afet eğitimi verilmesi gerektiğini, bunun yanında ilk yardım eğitimi konularına da eğilmek gerektiğini, bu konuda televizyonlara büyük görev düştüğünü ifade eden Eroğlu, afetlere karşı sigortacılığın da önemine işaret etti, tüm yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, doğal afetlere karşı KKTC’nin kendi şartlarına göre planlamalar yapması gerektiğini ifade ederek, afetler konusunda uluslararası işbirliklerinin önemine vurgu yaptı, bu konuda kurulan Uluslararası Üniversiteler Konseyi’ni tebrik etti, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın gerek ülkede gerekse uluslararası alanda yaptığı çalışmaları takdir etti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, doğal afetlerin önlenebilir bir durum olmadığını, ancak doğal afetin yaratabileceği yıkımın önlenebilir olduğuna işaret ederek, bunun için toplumun bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Doğal afetler konusunda yapılan farkındalık yaratma çalışmalarının bilinçli bir toplum yaratacağına inanç belirten Siber, bazı ülkeler için normal sayılabilecek doğa olaylarının bazı ülkelerde doğal afetler yarattığına dikkat çekerek, bu risk faktörünü yaratan en önemli şeylerin yönetim anlayışı ve toplum bilinci olduğunu söyledi.

Siber, iyi planlanmış yerleşme düzeniyle doğal afet risklerinin en aza indirgenebileceğini belirterek, Lefkoşa’da son yaşanan doğal afetin, doğal afet olarak nitelendirilemeyeceğini, çünkü planlama düzeni olan şehirlerde bu tip olayların yaşanmasının ihtimal olmadığını kaydetti.

Bu olayın, bir şehirde olması gerekenlerin yetersizliğinin veya plansızlığının sonucunda nelerin yaşanabileceğini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Siber, ülkenin ayrıca deprem kuşağında olduğunu, fakat depreme ve deprem sonrası risklere hazır olunması için planlı çalışmalar ve iyi bir yönetim anlayışı geliştirilmesi gerektiğini vurguladı, bu konuda devlete büyük görevler düştüğünü işaret etti.

Siber, doğal afet risklerine karşı her zaman hazırlıklı olmak ve kriz masası oluşturmak gerektiğini ifade ederek, Başbakanlığı döneminde denizde meydana gelen kaza ve orman yangınları ile karşı karşıya kaldıklarını, o dönemde bu gibi olaylara hazır olmadıklarını gördüklerini ve “Kriz Masası” kurduklarını, o masanın da bugün işlevselliğine devam ettiğini kaydetti.

Teçhizat, altyapı ve personel bakımından gelişmiş Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın, Üniversiteler Konseyi ile birlikte yaptığı çalışmaları tebrik eden Siber, Sivil Savunma’nın halka güven verdiğini, uluslararası alanda insanlığa yönelik çalışmalar yapan konseyi de kutladı, doğal afetsiz gelecek diledi.

YARIMBAŞ

Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş da, afetlerle ortaya çıkan sıkıntıların çoğunun önceden alınacak tedbirlerle önlenebileceğini işaret ederek, bu konuda farkındalık yaratmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla, BM Afet Risklerini Azaltılması Günü’nde Üniversiteler Konseyi ile işbirliğinde bilimsel ve akademik bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Gün dolayısıyla hafta boyunca etkinlikler düzenlediklerini ifade eden ve bu yönde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Yarımbaş, bu çalışmalara çocukları da dahil ettiklerini, bunun geleceğe yönelik önem taşıdığını vurguladı.

Yarımbaş, yaptıkları bilimsel çalışmalarda, doğal afetleri sağlayan en etkin faktörlerin çarpık yapılaşma, derelere yapılan inşaatlar ve derelerin önlerinin kapanması olduğu tespitlerine vardıklarını belirterek, bu konuda Güzelyurt ve en son Lefkoşa’da meydana gelen doğal afetleri örnek gösterdi, insan yaşamına yönelik çalışmalarının süreceğini söyledi.

ERDEM

Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem de, doğal afetlerdeki en büyük etkenin ve kayıpların nedeninin insanoğlu olduğuna vurgu yaparak, önceden tedbirler alınması ve planlama yapılması durumunda doğal afetlerin yaşanmayacağına inanç belirtti.

Erdem, Lefkoşa’da bunun örneğini yakın zamanda yaşadıklarını belirterek, sel ve su baskını yaşanan yerler konusunda görsel sunum yaptı, yaşanan çarpık yapılaşmaya ve derelerin içine inşaat yapıldığı alanlara işaret etti.

Su baskınları sonucu kanalizasyonların da zarar gördüğünü, bundan dolayı çevre ve sağlık sorunu yaşandığını, çünkü kanalizasyon atıklarının çevreye taştığını vurgulayan Erdem, tedbirlerin tek bir kurumdan beklenmesinin yanlış olduğunu, herkesin birlikte çalışması gerektiğini, çünkü her su baskını ve selde ekonomik kayıpların yaşandığını, bunun da sürdürülebilir kalkınmaya zarar verdiğine işaret etti.

Erdem, derelerin temizlenmesi, doğanın korunması ve dere yataklarına inşaat izni verilmemesi gerektiğini de vurguladı, çarpık yapılaşmaya dikkat çekti, afet risklerini önlemek için taşkın riski olan bölgelerde derelerin genişletilmesi, imara açılmaması gibi altyapı önlemleri alınması gerektiğini anlattı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.