1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU VE ANASTASİADİS YENİ SÜRECİ BAŞLATIYOR!
EROĞLU VE ANASTASİADİS YENİ SÜRECİ BAŞLATIYOR!

EROĞLU VE ANASTASİADİS YENİ SÜRECİ BAŞLATIYOR!

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ortak açıklama metnini resmileştirmek ve yeni tur müzakereleri başlatmak üzere;

A+A-

ABD BAŞKANI OBAMA’NIN BUGÜN AÇIKLAMA YAPMASI VE MARAŞ KONUSUNDAN DA SÖZ ETMESİ BEKLENİYOR

RUS VE FRANSIZ BÜYÜKELÇİLER KUTLADI

MARAŞ’IN “İADESİNİ ÖNGÖREN YOL HARİTASI”

DAVUTOĞLU BARBAROS’UN BÖLGEDE DOLAŞMAYACAĞINI TAAHHÜT EDERKEN ENİ VE TOTAL’İN FAALİYETLERİNİ HIZLANDIRACAĞI AÇIKLANDI

EVANGELOS VENİZELOS “MÜZAKERELERİN VARACAĞI SONUÇ KIBRISLI RUMLARIN VE HELEN TARAFININ ELİNDEDİR”

MUHALEFET: “ANKARA’NIN İYİ GÖRDÜĞÜ BİR ORTAK AÇIKLAMA NASIL OLUR DA LEFKOŞA İÇİN TATMİN EDİCİ OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ortak açıklama metnini resmileştirmek ve yeni tur müzakereleri başlatmak üzere bugün ara bölgede bir araya geliyor. Rum medyası bugünkü ilk görüşmeyi manşetlerinde değerlendirdi.

Fileleftheros “ABD’nin Lütfuyle ‘Yeni Başlangıç’... Uluslar Arası Müdahaleler Fonu Önünde İlk Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi... Güven Yaratıcı Önlemler Gündemde” başlık ve spotlarıyla manşete çıkardığı haberinde Kıbrıs sorunundaki yeni prosedürün, perde gerisi ve perde önündeki yoğun uluslararası müdahale ve özellikle Amerikalıların lütfu ile bugün başlayacağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bugün saat 11.30’da ara bölgede bir araya gelerek müzakereleri başlatacağını belirten gazete Kıbrıs sorununun yönetimini tamamen üstlenen Amerikalıların bugün Başkan Barack Obama’yı seferber edecek göründüklerini, Obama’nın Maraş konusuna da değinmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

Gazete diplomatik kaynakların, Maraş konusunun kamuoyuna yönelik açıklamalarda öne çıkacağını ancak bunun, Kıbrıs Türk tarafının böyle bir harekette hazır olduğu anlamına gelmediğini yazdı.

Bu çerçevede, prosedürü ileri götürmeleri için iki tarafı cesaretlendirmek üzere Ada’da yabancı yetkili hareketliliği yaşanmasının beklendiğine işaret eden gazete haberini “Ağır Toplar Seferber Oluyor...  Müdahale Alanında Obama Da Bulunuyor, Güven Yaratıcı Önlemler De Öne Çıkartılıyor” başlığıyla aktardığı iç sayfasında özetle şöyle detaylandırdı:

“Amerikalılar, AB ve İngilizlerle istişare içerisinde, yeni prosedüre destek vererek ve bir ‘çözüm sahnesi’ kurmaya ve müdahaleleriyle ‘hareketlilik’ yaratmaya çalışıyor. Buna paralel olarak bütün unsurlar prosedür açısından tamamlayıcı olarak gördükleri Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) benimsenmesi gereğine işaret ediyor.

ABD BAŞKANI OBAMA’NIN BUGÜN AÇIKLAMA YAPMASI VE MARAŞ KONUSUNDAN DA SÖZ ETMESİ BEKLENİYOR

Bugün ABD Başkanı Barack Obama’nın bir açıklama yapması bekleniyor. Obama’nın açıklamasında Maraş konusuna de değinmesi muhtemeldir.  Bilgi sahibi kaynaklar,  önemli yetkililerin (Barroso ve Füle)  prosedürü ‘aşılamak’ maksadıyla Ada’yı ziyaret etmesinin beklendiğini vurguluyor.

Orkestra şefliğini, BM’nin tipik denetimi altında prosedürü tamamen üstlenmiş olan Amerikalıların yaptığı ortadadır. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak Kıbrıs Haber Ajansı’na (KİPE)  ‘ABD, Kıbrıs’ın, bütün halkına güvenlik ve ekonomik refah getirecek iki bölgeli iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleşmesi için BM’nin iyi niyet misyonu himayesindeki çabalara güçlü destek veriyor’ dedi.

Anastasiadis’in Eroğlu ile görüşmesi 11.30’da ara bölgedeki eski Lefkoşa Havaalanı’nda başlayacak, bayrağı Aleksander Downer’dan devralan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da hazır bulunacak. Downer Kıbrıs sorunundan temelli ayrılıyor.

Bugünkü görüşmeden sonra Buttenheim ortak açıklama metnini okuyacak, iki lider de ayrı ayrı açıklamalarda bulunacak.”

Gazete bugünkü ilk görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e 6’şar çalışma arkadaşının eşlik edeceğini belirterek şunları yazdı:

“Anastasiadis’e müzakereci Andreas Mavroyannis, Diplomatik Büro Şefi Nikos Hristodulidis, müzakere grubundan 4 üye eşlik edecek. Eroğlu’na da 6 çalışma arkadaşı ile bir tercüman eşlik etmesi bekleniyor. BM’yi Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Buttenheim ve Kıbrıs grubu yetkilileri temsil edecek.”

“BARBAROS’UN MEB’TEKİ VOLTALARINA SON”

Alithia “Müzakereler Bugün Önemli Açıklamalarla Başlıyor... Türklerin MEB’teki Voltalarına Son” başlıklı manşet haberinde Kıbrıs sorunundaki yeni sürecin bugün, büyük beklentilerle başlamakta olduğunu belirterek “Türkler, müzakereler devam ettiği müddetçe Kıbrıs MEB’indeki tahriklerini durdurmayı taahhüt etti. Kerry ve Davutoğlu prosedürü zedeleyebilecek tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğinde uzlaştı” ifadesini kullandı.

Gazete Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin ardından Buttenheim’ın, “her iki tarafı da tatmin edecek söylem bulunmasında büyük zorluklar yaşandığından Amerikalıların katalizör rolü üzerine mutabakata varılan” ortak açıklama metnini okuyacağını, ardından da resmî müzakerelerin başlayacağını yazdı ve özetle şunları ekledi:

“Bu ilk görüşmenin kısa (bir saat kadar) sürmesi –tipik, prosedürel nitelikte olması- ortak açıklamanın okunmasından sonra Eroğlu ve Anastasiadis’in kısa birer konuşma yapması bekleniyor. Anastasiadis Çarşamba gecesi, ortak açıklama ve müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyebilir.

RUS VE FRANSIZ BÜYÜKELÇİLER KUTLADI

Liderlerin bugün yapacağı görüşmenin ardından müdahil ülke ve örgütlerden (BM, AB) ortak açıklamanın büyük önemine vurgu yapılacak güçlü destek açıklamaları gelmesi bekleniyor. Halen Rusya’nın Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy müzakerelerin başlamasını kutladı ve müzakerelerin başarılı olmasını Kıbrıs’taki her iki toplumun da çıkarına olacak adil bir çözüm bulunmasını diledi.

Fransa’nın Kıbrıs’taki Büyükelçisi Jean-Luc Florent de yazılı açıklama yaparak, toplumlararası müzakereleri de başlatacak olan bugünkü liderler görüşmesini ve ortak açıklama metninde mutabakat sağlanmasını kutladı. Bu gelişmeden dolayı Derviş Eroğlu’nu ve Nikos Anastasiadis’i kutlayan Fransız Büyükelçi iki tarafı, Ada’nın BM Güvenlik Konseyi kararları ve temel AB ilkelerine uygun şekilde yeniden birleşmesi çabalarını sürdürmeye teşvik etti.  Florent güven yaratıcı önlemlerin, beklenmekte olan müzakere prosedürünün kolaylaştırılmasındaki önemine de vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili hem Kıbrıs Rum hem de Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilecek adil ve sürekli bir çözüm yönünde süratle ilerleme kaydedilmesi dileğinde bulundu. Aynı yetkili ABD’nin,  edindiği bilgilerden cesaretlendiğini ve BM himayesindeki müzakerelerin önümüzdeki günlerde başlamasını dört gözle beklediğini söyledi.

MARAŞ’IN “İADESİNİ ÖNGÖREN YOL HARİTASI”

Kıbrıs sorununun çözümü maksadıyla özlü müzakerelerin başlaması çerçevesinde, Maraş’ın iade edilmesine ilişkin bir yol haritası dışında, aralarında; müzakereler devam ettiği müddetçe Türk Barbaros gemisinin Kıbrıs MEB’inde tahrik voltaları atmasına son verilmesi için bir anlaşmanın da bulunduğu başka önemli açıklamalar da yapılması bekleniyor.

DAVUTOĞLU BARBAROS’UN BÖLGEDE DOLAŞMAYACAĞINI TAAHHÜT ETTİ

Diplomatik bir kaynağa göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Pazar günü gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Barbaros konusunu ele aldı. Ankara’nın Amerikalılara,  müzakerelerin yapıldığı dönem içerisinde Barbaros’u Kıbrıs MEB’ine göndermeyeceği vaadinde bulunmuş görünüyor.

Türk kaynakları Kerry ile Davutoğlu’nun prosedürü zedeleyebilecek tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiği konusunda anlaştıklarını belirtiyor.  İki bakan Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri de ele aldılar ve müzakerelerin yeniden başlaması prosedürünün desteklenmesi gereğinde mutabık kaldılar.

ENİ VE TOTAL BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİNİ HIZLANDIRACAK

Buna ilaveten Kıbrıs MEB’i parsellerinde ruhsat sahibi olan şirketlerden de ilgi çekici açıklamalar bekleniyor. Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis SuperSport FM’e dün yaptığı açıklamada, bugünden itibaren şu üç konuda içerik kazanacak uluslararası ilgiyi pratikte göreceğimizi vurguladı:

‘Birincisi, halen Başkan Anastasiadis’in GÖY konularındaki felsefesi kabul ediliyor, Maraş konusu da yer alıyor ancak aşırı beklenti yaratmak istemem (...) diğer bir unsur da, Başkan’ın AB’nin müdahiliyetinin ve rolünün artırılmasıyla ilgilidir (...) üçüncü ise enerjiyle ilgili uluslararası ilgi mantığıyla alakalıdır. Kıbrıs sorunundaki gelişmeler nedeniyle farklı bir görüntü, enerji konularında daha ılımlı bir görüntü olursa MEB konularında bu aşırı açıklamalar olmayacak.  Olgular çok daha sakin seyredecek ve sondaj vb. için burada bulunan şirketler prosedürleri hızlandıracak (..) ENI, TOTAL şirketleri prosedürlerini hızlandırabilecekler çünkü bölgenin barışa kavuşma olasılığı olacak, bizim kapattığımız bloklarda var olan hidrokarbonları değerlendirmemizde siyasi sorun yaşamayacağız, bu da çıkarımıza olduğundan bu bölgeye daha çok yatırım yapacağımız anlamına geliyor.’

EVANGELOS VENİZELOS “MÜZAKERELERİN VARACAĞI SONUÇ KIBRISLI RUMLARIN VE HELEN TARAFININ ELİNDEDİR”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos dün Brüksel’de Başkan Anastasiadis, ana fikri ortamı sözde değil ek protokol, kapalı Maraş’ın iadesi, Türkiye’nin hava ve deniz limanlarının açılması ile ilgili faaliyetlerle değiştirecek olan güven yaratıcı önlemlerin uygulanması olan kapsamlı bir öneri sunduğunu hatırlattı.

Ortak açıklamayı, Kıbrıs’ın geleceğine ve iki toplumun birlikte var olmasına ilişkin nihai kararın ancak referandumlar aracılığıyla alınmasını artık kabul eden BM’de oluşan değişiklikler çerçevesinde yorumlamamız gerektiğine işaret eden Venizelos şöyle devam etti:

“Uzlaşı,  seferberlik ve top yükün kabul olmazsa çözümün referandumlar aracılığıyla kabul edilmesi ve onaylanması temel ön şartı yerine gelmeyecek dolayısıyla (müzakerelerin) varacağı sonuç Kıbrıs halkının, Kıbrıslı Rumların ve Helen tarafının elindedir’.”

Politis “Müzakereler Perdesi Açılıyor... Bütün Dünyadan Destek Mesajları” başlıklı haberinde Kıbrıs müzakerelerinin bütün büyük güçlerin destek mesajlarıyla başlayacağını, Rusya, Fransa ve AB’nin bu büyük olayı kutladığını, ABD ve AB’den de önemli mesajlar beklendiğini yazdı.

Gazete Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dünkü ziyareti sırasında Brüksel’in, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlayacak olmasından memnuniyet belirttiğini Türkiye’nin de her istikamete, süratli bir çözüme ilerlenmesi için güçlü siyasi irade ortaya koyacağı taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

MUHALEFET: “ANKARA’NIN İYİ GÖRDÜĞÜ BİR ORTAK AÇIKLAMA NASIL OLUR DA LEFKOŞA İÇİN TATMİN EDİCİ OLABİLİR”

Simerini “Eroğlu-Anastasiadis Bugün ‘Başlangıç Vuruşunu’ Yapıyor... Dışta Coşku İçte Davutoğlu’nun Mesajlarından Endişe” başlıklı haberinde bugünkü görüşmenin uluslararası camianın ve Rum Yönetiminin (gazete “müzakerelerin her başlangıcında olduğu gibi” ifadesini kullandı) coşkusu içerisinde başlayacağını yazdı.

KKTC’de de iyimserlik hakim olduğunu belirten gazete Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, ortak açıklamanın, yeni devletin iki kurucu devlet tarafından kurulacağı şeklindeki Türk çözüm felsefesini benimsediği açıklamasının Rum muhalefeti arasında yükselen, “milli davaya ilave felaketler getirecek yeni maceralara sürükleniyoruz” seslerini güçlendirdiği yorumunda bulundu.

Gazeteye göre DİKO, EDEK, Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı, ortak açıklama metninde varılan mutabakata tepkilerini “Ankara tarafından iyi görülen bir ortak açıklama nasıl olur da Lefkoşa için tatmin edici olabilir” sorusuyla belirttiler.

Haravgi “Ortak Açıklama Onaylanıyor... İki Liderin Bugünkü Görüşmesi Tipik Nitelikte.. Bazı Güven Yaratıcı Önlemler Açıklanması Da Olası” başlıklı manşet haberinde bugünkü liderler görüşmesinin büyük olasılıkla prosedürel nitelikte olacağını ve bu görüşmede ortak açıklama metninin onaylanmasının beklendiğini yazdı.

Gazete güvenilir kaynaklara dayanarak bugünkü görüşmede, bütün konuların birbirine bağlantılı görüşülmesi için görüşmelerin gündemi ve müzakere prosedürünün de görüşülüp ortak açıklamayla birlikte ilan edilmesinin muhtemel olduğuna işaret gazete Özersay’ın Atina’ya Mavroyannis’in de Ankara’ya planlı ziyaretlerinin de ele alınabileceğini belirtti.

Gazeteye göre çözüm perspektifinin kesin şekilde ortaya çıması halinde cevap verileceği değerlendirilen Rum tarafının Maraş önerisinin ötesinde, başka güven yaratıcı önlemlerin de açıklanması ihtimali var.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.