1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU:”KKTC EN GÜÇLÜ SİLAHIMIZ”
EROĞLU:”KKTC EN GÜÇLÜ SİLAHIMIZ”

EROĞLU:”KKTC EN GÜÇLÜ SİLAHIMIZ”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Karadeniz Kültür Derneği’nin Karadeniz kültürünü yaşamak ve yaşatmak amzcıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında “Hamsi Festivali” yapıldı.

A+A-

FESTİVALDE, HAMSİ YENİLDİ, HORON TEPİLDİ, KARADENİZ ŞARKLARI SÖYLENDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Karadeniz Kültür Derneği’nin Karadeniz kültürünü yaşamak ve yaşatmak amzcıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında “Hamsi Festivali” yapıldı.

Derneğin İskele Şubesi’nde gerçekeleşen ve bu yıl 6’ıncısı düzenlenen festivale, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutan Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Havanın rüzgarlı olmasına karşın katılımın oldukça yoğun olduğu etkinlik için Karadeniz’den 3 ton hamsi getirildi.Etkinlikte katılımcılara hamsi tava, hamsi ızgara ve hamsi pilavı ikram edildi.

Kardeniz kültürünün tum unsurlarıyla yaşandığı festivalde, hamsinin yanı sıra horon tepildi, Karadeniz şarkıları söylendi.  Karadeniz’den gelen eğitmen  Dr. Erdinç Özden yönetiminde 3 aylık bir çalışmanın sonucunda “Kuzeyin Uşakları” adı altında miniklerde ve büyüklerde performans sergileyen folklor ekipleri büyük beğeni toplarken, profesyonelleri aratmadı.

İskele Belediyesi Halk Dansları ekibinin de gösteri sunduğu festivalde, Sinan Sami sahne alarak Karadeniz şarkılarını seslendirdi.
Festivale emeği geçenlere  plaket takdim edildi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, festivalin açılışında yaptığı konuşmada,  geleneksel hale gelen festivalin devam etmesi temennisinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Eroğlu,  bu tür etkinliklerin kültürlerin birleşmesi ve bütünleştirilmesi bakımından da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bizim zaten istediğimiz; çok kültürlü bir halk olduğumuzu dünyaya göstermek” dedi.

Eroğlu, 1975’ten sonra Türkiye’nin çeşitli  bölgelerinden gelen insanların  KKTC’nin gerçek sahipleri ve vatandaşları olarak yaşamlarını huzur ve güven içerisinde sürdürdüklerini ifade etti.

“DEVLET: BÜYÜK MUTLULUK”

Bir devlet sahibi olmanın büyük bir mutluluk olduğunu vurgulayan Eroğlu , tüm mücadelerde ana hedefin bir devlete ulaşmak olduğunu söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk  halkının ana vatanla verdiği mücadeleyi bir devletle taçlandırdığını kaydederek, “KKTC Devleti bizim en güçlü silahımızdır” dedi.

Müzakere masasında kendilerine güç verenin KKTC Devleti olduğunu ifade eden Eroğlu,  “Eğer bir devlet sahibi olmasaydık müzakere masasında oturmak mümkün değildi.  Eğer devlet sahibi olmasaydık KKTC gerçeğini dünyaya  yansıtma imkanı bulamayacağımız gibi,  müzekere masasında da eli kolu  bağlı, mahkum vaziyette oturuyor olacaktık” dedi.

Eroğlu, müzakere masında devletten  aldıkları güçle kendinden emin kişiler olarak oturmakta olduklarını belirterek,  Kıbrıs Türk halkının haklarını cesurca savunduklarını söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs’ta ancak gerçekleri dikkate alacak bir anlaşmanın kalıcı olabileceğini yineleyerek, aksi takdirde Kıbrıs Türk halkını  problemlerin ve “kara günlerin” bekleyebileceğini söyledi.

“ANLAŞMA NİYETİMİZİ ORTAYA KOYDUK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ana vatanı Türkiye ile birlikte Kıbrıs’ta bir anlaşma olabilmesi için niyetini ortaya koyduğunu ifade ederek , “Şimdi anlaşma  niyetinde olduğunu göstermesi gereken  Rum tarafıdır” dedi.

Her devlette olduğu gibi KKTC’de de sorunların olabileceğini söyleyen Eroğlu, “Sorunlar var diye müzakere masasında Rum’un her  istediğini verecek durumda olmadığımızı da bütün dünya bilmelidir” dedi.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında , Karadeniz kültürünün en renkli kültürlerden biri olduğunu ifade ederek,  yemeklerini  ve danslarını severek izlediğini söyledi.

Siber Karadeniz kültürünün her unsuruyla yaşatılması gereken bir kültür olduğunu  belirterek, “Kültürler bize dünya mirasıdır, unutulmamalı ve yeni nesillere aktarılmalıdır” dedi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Karadenizlilerin yaşadıkları kültürü devam ettirme çabalarını takdirle karşıladığını ifade etti.
Yorgancıoğlu, insanların yaşadıkları kültrüleri ve alışkanlıkları geleceğe taşıma hakkına sahip olduklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu, kendisinden önce konuşan Karadeniz kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz’ın sözlerine atıfta bulunarak,  “Kendi kültürlerini yaşatırkan diğer taraftanda  kendilerini Kıbrıslı gibi  hissetme duygusuyla dolu olduklarını söylemeleri bizleri çok daha büyük bir mutluluğa ulaştırdı” dedi.

“Bu ülkede birlikte yaşıyoruz. Çocuklarımızın geleceğini birlikte kuracağız ve onlara bugünden  daha iyi bir gelecek kurabilme adına da hep birlikte uğraşacağız” diyen Yorgancıoğlu,  bugünkü etkinliği yaşamanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini ifade etti.

TALAT

2. Cumhrubaşkanı Mehmet Ali Talat  da konuşmasında,  Kardeniz kültürüyle birlikte Kıbrıs Türk  kültürünün zenginliğinin bir üst seviyeye çıktığını söyledi.

Dernek Başkanı’nın, Kıbrıs sorununun geleceğinin kendilerini de ilgilendirdiği sözlerine dikkat çeken Talat,  bu sözlerin doğru ve önemli bir teşhis olduğunu belirtti.

Talat, Kıbrıs sorununun, her bireyi ilgilendiren bir sorun olduğunu belirterek,  Kıbrıs sorununun; ekonomik gelişme, daha müreffeh bir yaşam, daha sağlıklı ve sağlam sistemlere ulaşılmasının önünde büyük bir engel olarak durduğunu söyledi.

Talat, son günlerde yaşananların sorunun çözümünün aciliyetini gösterdiğini belirterek,  futbolla ilgili yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Talat, futbolla ilgili yaşananları iyi değerlendirmek gerektiğini kaydederek, “Bu bir ilk adım ve ilk gelişme. Konuya dikkatli eğilmek ve çözümü ilerletmek durumundayız” dedi.

BAKIRCI

Çevre ve Doğal kaynaklar Bakanı  Hamit Bakırcı da, imkansızlıklar içinde kurulan derneğin bugün her türlü imkana sahip bir duruma gelerek çok önemli etkinliler düzenlediğini söyledi.

Bakırcı, ülkenin gelişebilmesi için devlet kurumlarının yapacağı çalışmalar yanında sivil toplum örgütlerinin de çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu, bunu en iyi yerine getiren derneklerden birinin de Karadeniz Kültür Derneği olduğunu belirtti.

ATUN

Ulusal Birlik Partisi (UBP)  Genel Sekreteri Sunat Atun da,  Kıbrıs Türk halkının küçük bir coğrafayada  büyük kültürel zenginlik içerisinde yaşamakta olduğunu söyledi.

Atun, kültürel zenginliğin toplumların  temellerini güçlendirdiğini ifade ederek, derneğin faaliyetlerinin kültürün ileriki nesillere aktarılması açısından önemli olduğunu kaydetti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de,  kültürel farklılıkların  dünyada çoğu zaman çatışma unsuru olarak görülse de bir zenginlik ve mozaik olduğunu ifade etti.

Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin, İngiliz sömürge  dönemiyle  Rum idaresi döneminde dahi  dinini, dili ve kültürünü koruyarak bugünlere geldiğini söyledi.

Kıbrıslı Türklerin Türkiye’den gelen kardeşleriyle kaynaşarak kültürünü daha ileriye taşıma kararlılığında olduğunu söyleyen Özyiğit,  “TDP olarak her kardeşimizi kucaklıyoruz, her birey bizim için çok önemli ve değerlidir” dedi.

Gelecek ve çözüm kaygısının bitmesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit,  Kıbrıs sorununun çözümü için mücadele kararlılıklarını vurguladı.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil ibrahim Orun da,  Barış Harekatı’ndan sonra Larnaka’dan  gelenlerle Türkiye’nin Karadeniz bölgesinden gelen insanların   İskele’de buluşarak İskele’yi baştan inşa ettiklerini söyledi.
Orun, İskele’nin KKTC’nin en hızlı gelişen ilçelerinden bir olduğunu; İskele’de kültürlerin yan yana yaşadığını kaydetti.

BÜYÜKYILMAZ

Kardeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz da,  1992 yılında kurulan derneğin o yıllarda hayal olarak görülenleri gerçekleştirdiğini kaydetti.

Büyükyılmaz,  bir yıl içerisinde 10 etkinlik gerçekleştirdiklerini  belirterek, kurumsal yapısını tamamlayan derneğin, toplumsal çalışmaları kendisine hedef seçtiğini ifade etti.

Büyükyılmaz, Kıbrıs çözüm süreci içerisinde kendilerine düşen görev neyse yerine getireceklerini ifade ederek,  çözüm sürecinde Cumhrubaşklanı Derviş Erroğlu’na güvenlerinin sonsuz olduğunu söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.