1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU'NA DESTEK VERDİ
EROĞLU'NA DESTEK VERDİ

EROĞLU'NA DESTEK VERDİ

“CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN ÇÖZÜM İÇİN ATTIĞI HER OLUMLU ADIMI DESTEKLİYORUZ”

A+A-

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, ARNAVUTLUK ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI HARXHI, DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER VE GAZİLER HEYETİNİ KABUL ETTİ

YORGANCIOĞLU: “CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN ÇÖZÜM İÇİN ATTIĞI HER OLUMLU ADIMI DESTEKLİYORUZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkenin ve bölgenin, Kıbrıs’taki her iki halkın da çıkarlarını gözetecek bir anlaşmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun çözüm için atacağı her olumlu adımın destekçisi olduklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu, çözümsüzlüğün Kıbrıs Türk halkının aleyhine olduğuna işaret ederek, Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılması durumunda bölgedeki ülkelerin ilişkilerinin de iyileşeceğine inanç belirtti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak amacıyla ülkeye gelen Arnavutluk eski Dışişleri Bakanı Edith Harxhi, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Kula ve Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan başkanlığındaki gazileri kabul etti.

Başbakan Yorgancıoğlu kabullerde yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılan konuklara teşekkürlerini sundu ve Kıbrıs Türk halkını böyle önemli bir günde yalnız bırakmamalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yorgancıoğlu, sırasıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde ilk olarak Arnavutluk eski Dışişleri Bakanı Edith Harxhi'yi kabul etti. Yorgancıoğlu, Arnavutluk ile ilişkilerin gelişmesi temennisinde bulunarak, Kıbrıs ve bölgenin, barışa olan ihtiyacına dikkat çekti.

Kıbrıs’ta her iki halkın çıkarlarını gözetecek bir anlaşma olursa bölgedeki tüm ilişkilerde iyileşme olacağına vurgu yapan Yorgancıoğlu, müzakereleri sürdüren Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun çözüm için attığı her olumlu adıma destek verdiklerini vurguladı.

Yorgancıoğlu, çözümsüzlüğün Kıbrıs Türk halkının aleyhine olduğuna da işaret ederek, çözüm sonrası ülkeye dış yatırımcıların geleceğine ve ülkenin refah seviyesinin artacağına dikkat çekti ve çözüm için gerekli adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı. Yorgancıoğlu, Rum Yönetimi’nin de çözüm için üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekliliğine işaret etti.

Yorgancıoğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker'i kabulünde de, Kıbrıs sorununun 1974'te değil çok daha önce başladığını, Türkiye'nin garantör ülke haklarını yerine getirdiğini, ülkede ateşkes olduğunu kaydederek, bunların bir anlaşma ile aşılabileceğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk halkının çözüm yanlısı olduğunu, ancak uluslararası unsurların referandum sonrası verdiği ambargoların kaldırılması sözlerini tutmadığını belirten Yorgancıoğlu, sorunlar çözülmediği sürece ülkeye huzur gelmeyeceğini kaydetti.

Sorunun siyasi eşitliğe dayalı, eşit hakların olacağı bir şekilde çözülmesi gerektiğine işaret eden Yorgancıoğlu, çözümün bölgeye de yarar ve istikrar getireceğini, ancak çözüm olana kadar da KKTC’yi ve halkın refah seviyesini yükseltmek için çalıştıklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu konuşmasında, DSP merhum eski genel başkanı Bülent Ecevit'i di rahmetle andı.

Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan başkanlığındaki gazileri kabulünde ise, böyle önemli bir günde Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmadıklarından dolayı gazilere teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, hükümet olarak ülkede yaptıkları çalışmalar, müzakereler, ekonomik gelişmeler hakkında gazilere bilgiler vererek, Kıbrıs'ta Rumlarla eşit haklar içerisinde bir anlaşmaya ulaşmak istediklerini vurguladı.

Arnavutluk eski dışişleri bakanı Edith Harxhi de görüşmede yaptığı konuşmada, Arnavutluk halkının selamlarını ileterek, KKTC ile aynı coğrafyayı paylaştıklarını, bu çerçevede kültürel ilişkileri geliştirmek gerektiğini belirti. Harxhi, Kıbrıs’taki çözüm müzakerelerine de değinerek, en erken zamanda çözüm temenni etti.

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker de, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı. Barış Harekatı’nın üzerinden 40 yıl geçtiğini ifade ederek, Kıbrıs konusunun o dönemde tüm Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini kaydeden Türker, harekat sürecini anlattı.

Kıbrıs'a barış getirildiğini vurgulayan Türker, ancak Kıbrıslı Türklerin haksız ambargolar altında bulunduğunu, bunun aşılması için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Türker, Kıbrıs Türk halkına artık haklarının verilmesini temenni etti, KKTC’nin tanınması için çalışma yapılmasını istedi, DSP olarak her zaman KKTC’nin yanında olduklarını vurguladı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Kula ve Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan da, Gölcük ve Manisa halkının selamlarını iletti, başarılar diledi. Konuk gazilere Gaziler Derneği Başkanı da eşlik etti.

Kabullerde Başbakan Yorgancıoğlu konuklara ziyaret anısına plaket ile Kıbrıslı Türk şairlerin kitabını sundu. Konuklar da Başbakan Yorgancıoğlu'na anı plaketi verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.