1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU'NDAN ANASTASİADİS'E ŞOK TEKLİF!
EROĞLU'NDAN ANASTASİADİS'E ŞOK TEKLİF!

EROĞLU'NDAN ANASTASİADİS'E ŞOK TEKLİF!

Eroğlu'ndan Anastasiadis'e şok teklif! Anastasiadis henüz cevap veremedi;

A+A-

Kıbrıs'ta çözüm için çaba gösteren Eroğlu'ndan sıra dışı hamle... Güven artırıcı önlemlerin bir parçası olarak Rum mevkidaşını Deep Purple konserine davet eden Eroğlu, henüz yanıt alamadığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta yürütülen Çözüm Süreci'yle ilgili AKŞAM'ın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rumların Türk tarafına tavrı konusunda "Folklörcülerimiz başka bir ülkeye gittiğinde bile o ülkeye nota gönderiyorlar. Ne zaman bir charter sefer başayacak olursa onu durdurmaya çalışıyorlar" dedi. Yakın Doğu Üniversitesi'ndeki Deep Purple konserinin de bu şekilde engellenmek istendiğini anlatan Eroğlu şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'i arayıp bu tutumdan vazgeçilmesini istedim. Ama duymamazlıktan geldi. Hatta, Anastasiadis'e "Bu konseri beraber izleyelim" teklifinde bulundum. Bunlar güven artırıcı önlemlerin birer parçasıdır." Uluslararası çabaların barışa etkisine yönelik değerlendirmelerde bulunan Eroğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

BİZ 'YAZ SONU' DİYORUZ

Biz müzakerelere tekrar başladığımızda, özel temsilcilerin haftada 2 kez toplanmasını karara bağladık. İkinci görüşmeden sonra Rum kesimi bunu haftada 1'e indirdi. Liderler de ayda 1 görüşüyor. Biz bunun da yeterli olmadığını söyledik. Ama "Gerektiğinde görüşürüz" yanıtını aldık. Anastasiadis geçen günlerde Brüksel'de yaptığı açıklamada, "2015 yılında görüşmeler süratlendirilip 2015'in sonunda anlaşmaya varabiliriz" diyor. Halbuki biz "Bu yaz sonunda referanduma gidelim" diyoruz.



TÜRKİYE KÖKENLİYİ AYIRMAYIZ

Rum tarafı Türkiye göçmenlerinin varlığını kabullenemiyor. Vatandaşlarım arasında da ayrım yapmam. Buradaki seçimlerde oy kullanabilen herkes, olası bir referandumda da oy kullanacaktır. Ayrıca, Rumların göçmen dedikleri kişiler 3'üncü nesil durumuna düştü. Bunu Anastasiadis'e anlattım. Düşünün benim torunlarımın babası Türkiyeli. Dolayısıyla sadece müzakere heyetine bakarsak, Kıbrıs'ta Türkiyeli meselesi bitmiştir. Geçen 40 yılı değerlendirmemiz lazım. Biz 2014'teyiz. Rumlar ise hâlâ 1974'te. Bu nedenle Anastasiadis ile yaptığımız görüşmede "40 yılın hesabını yapın ve tekrar konuşalım" dedim.

ABD YOĞUN ÇABA GÖSTERDİ

ABD ortak anlaşma metninin ortaya çıkması için yoğun faaliyet gösterdi. Şu anda görev yapan ABD Büyükelçisi Kıbrıs konusunda fevkalade çaba harcıyor. Gaz meselesi olmasaydı süreç bu kadar hızlandırılmaya çalışılır mıydı? Sanmıyorum.

HRİSTOFYAS DAHA ÇOK İSTİYORDU

Eski Rum Lider Hristofyas ile Anastasiadis'in politikası arasında çok büyük bir fark yok. Hatta Hristofyas barışı daha çok istiyordu diyebilirim. Dünya, Anastasiadis geçmişte Annan Planı'na "Evet" dediği için sanki barış yanlısıymış gibi bir değerlendirme yapıyor. Ama Anastasiadis artık Annan Planı'nı dahi kabul etmiyor.

BATI'DAN KIBRIS'A ÇÖZÜM ÇIKARMASI

Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Kıbrıs’a iki günlük ziyaretine başladı. Füle ilk olarak dün Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Füle bugün de KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Füle’nin Kıbrıs temaslarının amacının, “Avrupa Komisyonu’nun Ada'nın birleşme sürecine kuvvetlenen desteğini vurgulamak” olduğu belirtildi.

RUBİN DE BUGÜN ADA'DA

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin de bugün Ada'da temaslarda bulunacak bir diğer isim. Rubin, müzakere sürecinin hızlanması için Türk tarafının kontrolündeki iskâna kapalı sahil bölgesi Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisini getirecek. AB ve ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümünün hızlanması için hareket geçmesinin temel sebebi Doğu Akdeniz’de tespit edilen doğalgaz rezervleri. Adada çözüme ulaşılmasının ardından doğalgazın Kıbrıs’tan Avrupa’ya Türkiye üzerinden gönderilmesi planlanıyor.

KERRY ADA'YA GELEBİLİR

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Ada'daki Çözüm Süreci kapsamında Batı baskısının Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz kaynaklarından ötürü oluştuğunu söyledi. "Kerry'nin Ada'ya gelmeyi planladığı konuşuluyor ancak henüz resmi olarak teyit edilmedi" diyen Nami, BM’den yüksek dereceli yetkililerin yanısıra Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da yakında Ada'ya gelebileceğini söyledi. Nami toprak düzenlemesi konusunda ise şöyle konuştu: "Hangi köy hangi toprak kime verilecek diye şimdiden bilemeyiz. Ancak geçen zaman bu düzenlemeyi daha kısıtlı hale getiriyor.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.