1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EROĞLU’NUN GENEL SEKRETER’E MEKTUBU
EROĞLU’NUN GENEL SEKRETER’E MEKTUBU

EROĞLU’NUN GENEL SEKRETER’E MEKTUBU

Derviş Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği 20 Ocak tarihli mektubu yayınlandı.

A+A-

SİMERİNİ MEKTUBU “İYİ ÇOCUK GÖRÜNÜYOR, ÇIKMAZI RUM TARAFINA YÜKLÜYOR, RUM TARAFINI OYALAMAKLA SUÇLUYOR, 14 ARALIK BELGESİNİ GÖKLERE ÇIKARTIYOR” YORUMUYLA OKURLARIYLA PAYLAŞTI

LİLLİKAS “ANASTASİADİS DAHA MÜZAKERELER TÜRK GARANTİLERİNİN DEVAMINI VE TEK YANLI MÜDAHALE HAKKINI GÖRÜŞÜYOR”

AKEL’DEN HOLLANDE VE DİĞERLERİNE MESAJ: “TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNİN İLERLEMESİNİ İSTEYENLER KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TÜRKİYE’YE YÖNELSİN”

TDP VE EDEK “MARAŞ’IN KAPSAMLI ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLARAK DEĞİL GYÖ OLARAK RUMLARA VERİLEBİLECEĞİNDE” HEMFİKİR

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği 20 Ocak tarihli mektubu Rum medyasında yayınlandı.

Simerini mektubu, “Derviş Eroğlu ortak açıklama yapılmasındaki başarısızlığın sorumluluğunu Rum tarafına yüklemekte ısrar ediyor. Mektubunda ‘iyi çocuk’ görünüyor, Başkan Anastasiadis’in şahsını ve Rum tarafını oyalamakla ve müzakerelerin başlaması konusunda siyasi irade göstermemekle suçluyor” yorumuyla okurlarıyla paylaştı.

Haberi “Derviş Eroğlu Çıkmazı Kıbrıs Rum Tarafına Yüklüyor... Taslağını Göklere Çıkartıyor... Türk Tarafı Ortak Açıklamanın 14 Aralık Belgesi temelinde Yapılması Gerektiğinde Israr Ediyor, Nikos Anastasiadis’e Bir Dizi Suçlamada Bulunuyor” başlık ve spotlarıyla yayınlayan gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Genel Sekreter Ban’a gönderdiği mektubunun fotokopisine de yer verdi.

Gazete Eroğlu’nun 14 Aralık tarihli ortak açıklama metin taslağını yineleyerek, bu metnin bütün tarafların katılımıyla ve bütün unsurların görüşü alınarak hazırlandığını vurguladığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı seçildiği zaman Ban Ki-Moon’a, çözüm zeminine ve müzakere ‘parametrelerine’ bağlılığını teyit ettiğini ve müzakerelere kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu hatırlatan Eroğlu’nun “aynı yapıcı yaklaşımı, Şubat 2013’te Kıbrıs Rum toplumu liderliğine seçildiğinde Kıbrıslı Rum muadilim Sayın Nikos Anastasiadis’ten de bekledim” ifadesini aktardı.

Gazete Anastasiadis’in çeşitli bahanelerle müzakere görüşmelerinin yeniden başlamasına şartlar koşarak müzakere masasına gelmeyi reddettiğine vurgu yapan Eroğlu’nun Kıbrıslı Türklerin, 1963 yılında Kıbrıslı Rumların silah zoruyla gasp ettiği 1960 ortaklık devletinden dışlandığını, 50 yıldan fazla uluslararası sistemin dışında kalan bir halk olduğunu hatırlattığını belirtti.

LİLLİKAS “ANASTASİADİS DAHA MÜZAKERELER TÜRK GARANTİLERİNİN DEVAMINI VE TEK YANLI MÜDAHALE HAKKINI GÖRÜŞÜYOR”

Aynı gazete Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, Kıbrıs müzakereleri daha başlamadan Anastasiadis hükümetinin Rum Ulusal Konseyi’nin ezeli tutumunu alaşağı ederek Türklerin karşılıklar mantığına girdiği görüşünü ortaya koyduğunu bildirdi.

Gazeteye göre Lillikas görüşünü izah ederken Anastasiadis hükümetinin Türk garantilerinin devamını ve Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkını görüşmekte olduğuna işaret etti ve şunları söyledi:

“Başkan bu yeni tek taraflı tavizi, egemenlik ve vatandaşlık meselelerinde belirsizlikler içeren bir ortak açıklama,  gerçekte Annan planına ferace (örtü) teşkil edecek bir ortak açıklama alabilmemiz için veriyor çünkü Downer görüş birlikleri Annan planına götürüyor” dedi.

AKEL’DEN HOLLANDE VE DİĞERLERİNE MESAJ: “TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNİN İLERLEMESİNİ İSTEYENLER KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN TÜRKİYE’YE YÖNELSİN”

Haravgi “Ankara Kriterleri Uygulasın” başlıklı haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Türkiye’nin AB üyelik sürecinin ilerlemesini isteyenlerin Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye’ye yönelmesi gerektiği iddiasında bulunduğunu bildirdi.

Gazeteye göre Kiprianu Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ankara’da ortaya koyduğu Türkiye’nin üyelik başlıklarının açılmasıyla ilgili tutumunu yorumlarken, Türkiye’nin önüne konulan kriterleri yerine getirmesi gerektiğini, bu kriterlerin belirli nedenlerle konulduğunu ve bunların henüz ortadan kalkmadığını iddia etti. “Olgular değişmeden başlıklar açılamaz” iddiasında bulunan Kiprianu “Bunu herkes anlamalı” vurgusunu yaptı.

Kiprianu “hem Hollande hem de Türkiye’nin Avrupa perspektifinin kesintisiz ilerlemesini isteyen herkesi Ankara’nın Kıbrıs sorununun çözümü yönünde işbirliği yapması için Türkiye’ye yönelsinler, o zaman biz de Türkiye’nin bütün sorunlarının çözülmesi için üstümüze düşeni yaparız” dedi.

Gazete EDEK’in de Türkiye’nin üyelik başlıklarının açılmasını istediği için Hollande’ı eleştirdiğini yazdı. Habere göre Hollande’ın açıklamasını “kabul edilemez ve kınanası” bulan EDEK Ankara’nın sözde “Kıbrıs Cumhuriyetini tanımak, Ankara Protokolü’nü hayata geçirmek ve Kıbrıs sorununun çözümü yönünde işbirliği yapmak zorunda olduğunu” öne sürdü.

TDP VE EDEK “MARAŞ’IN KAPSAMLI ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLARAK DEĞİL GYÖ OLARAK RUMLARA VERİLEBİLECEĞİNDE” HEMFİKİR

Fileleftheros “Çözüm Zemini Doruk Anlaşmalarıdır... EDEK ve TDP Maraş’ın Güven Yaratıcı Önlem Olarak İadesinde Hemfikir” başlıklı haberinde Cemal Özyiğit başkanlığındaki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Yannakis Omiru başkanlığındaki EDEK heyetlerinin dün bir araya gelerek Kıbrıs sorununda uzayıp giden çıkmazı ele aldığını bildirdi.

Habere göre Omiru, TDP ile ortak açıklama ve Maraş’ın kapsamlı çözümün parçası olarak değil Güven Yaratıcı Önlem olarak Rumlara verilme konusunda TDP ile tezlerinin örtüşüyor olmasından memnuniyet belirtti. Özyiğit ise iki toplum arasında varılan Doruk Anlaşmaları’nın çözüme zemin teşkil edebileceği görüşünü ortaya koydu.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.