1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ERT KRİZİ BÜYÜYOR!
ERT KRİZİ BÜYÜYOR!

ERT KRİZİ BÜYÜYOR!

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, "ERT konusunda anlaşma sağlanamadı. Ancak biz dört yılı tamamlamakta kararlıyız. Dün belirli konularda anlaşmaya varmıştık ancak hükümet ortakları bugün farklı görüşlerle geldiler. DİMAR önerilerimi kabul etmiyor" ded

A+A-

Hükümet ortaklarının konuya ilişkin günlerdir devam eden toplantılarının ardından açıklama yapan Başbakan Samaras, DİMAR ile anlaşmazlıklar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"DİMAR’ın kendi önerisi ERT’nin yeniden eski durumuna dönmesi anlamına geliyor. Ancak Venizelos’un bazı konularda olumlu yaklaşımı var. Venizelos ve PASOK, cesur bir şekilde Danıştay’ın kararını kabul etti. Bizim önceliklerimiz ülkenin avroda kalması, güvenilirliğinin sağlanması ve yardımların sürmesi. Önemli olan vatandaşların fedakarlıkları ve ülkenin bir an önce krizden çıkması. Ülkede kimse seçim ve reformlarda durağanlık istemiyor. Bir yıllık iktidar döneminde çok şey başardık. Her şey değişti. Avrupa’da herkes doğru yolda olduğumuzu düşünüyor. Hükümete birlikte devam etmek istiyoruz. DİMAR’ın desteğini umut ediyoruz. Ancak, ne şekilde olursa olsun biz ilerlemeye devam edeceğiz ve dört yılı tamamlayacağız.”

Koalisyon hükümetinin ortaklarından DİMAR'ın lideri Fotis Kuvelis ise "Liderler toplantısında ERT konusunda ortak bir nokta bulunamadı. Hükümet bizim bu konudaki görüşlerimizi bildiği halde kanun hükmünde kararname çıkarma yönüne gitti. Mahkemenin kararına rağmen ERT ekranlarında karartmanın devam etmesi kabul edilemez. ERT’nin zorla yayınlarının kesilmesi, ekranlarının karartılması bizim açımızdan bir demokratik yasal düzen meselesidir. DİMAR, AB çerçevesinde reformcu politikasını terk etmiyor ancak yasal düzenin ihlal edilmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

PASOK lideri Evangelos Venizelos da ERT konusunda hatanın düzeltilmesine yönelik yaklaşımla ilgili adımlar atıldığını ifade ederek, bunların hükümet işbirliğiyle ilgili büyük sorunun yeni temellere oturtulmasına olanak sağladığını belirtti.

 Erken seçimden korkmadıklarını ancak bunun ülkenin yararına olmayacağını dile getiren Venizelos. "PASOK, yeni çerçeve kapsamında hükümeti desteklemeye devam edecek. DİMAR’ı da böyle yapmaya çağırıyoruz” dedi.

DANIŞTAYDAN ERTELEME KARARI

Mahkeme, Yunanistan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT’nin kapatılmasıyla ilgili kanun hükmündeki kararnamenin uygulanmasının ertelenmesini kararlaştırdı. Yunanistan Radyo ve Televizyon Çalışanları Federasyonu POSPERT’in, söz konusu kararnamenin iptaliyle ilgili başvurusunu görüşen mahkeme, 1’e karşı dört oyla Maliye Bakanı ve Basın Bakanı Yardımcısı’nın ekranların karartılmasına neden olan ERT’nin kapatılmasıyla ilgili ortak kararının ertelenmesine,  yeni kurum oluşturuluncaya kadar yayınların mümkün olduğunca en kısa zamanda yeniden başlatılması için, yeni personel alımı dahil, kapatılan ERT’nin çıkarlarının ve haklarının güvence altına alınmasına yönelik tüm gerekli önlemlerin Maliye Bakanlığı ve organizasyondan sorumlu devlet bakanı yardımcısı tarafından alınmasına karar verdi.

Gece yarısından sonra yayımlanan kararda ayrıca, söz konusu maddelerin uygulanıp uygulanmadığının mahkemece takip edileceği belirtildi. İptal Mahkemesi, POSPERT’in başvurusu üzerine, daha önce de bu konuda aldığı ihtiyati tedbir kararında, ERT yeniden yapılandırıncaya kadar, kurumun tüm yayınlarını sürdürmesini hükmetmişti. 

 

AA

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.