1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERTUĞ: ‘‘BUZLARI ÇÖZÜP YENİ BİR DÖNEM AÇABİLİRİZ’’
ERTUĞ: ‘‘BUZLARI ÇÖZÜP YENİ BİR DÖNEM AÇABİLİRİZ’’

ERTUĞ: ‘‘BUZLARI ÇÖZÜP YENİ BİR DÖNEM AÇABİLİRİZ’’

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, Ankara'da ve Yunanistan'da yapılacak dörtlü liderler zirvesinin tarihte bir ilk olacağını belirtti.

A+A-

"BİZ GÖRÜŞMELERE ÖN KOŞULSUZ BAŞLAMAYA HAZIRIZ"

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, Ankara'ya ve Yunanistan'a yapılacak Kıbrıs'taki tarafların özel temsilcilerinin ziyaretlerinin tarihte bir ilk olacağını belirterek, "Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Anlaşmadan herkes kazanacak. Buzları çözüp yeni bir dönem açabiliriz" dedi.
     
Osman Ertuğ, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Ertuğ, Türk tarafının sürece baştan beri olumlu yaklaştığını ifade ederek, "Tercihimiz ortak bir açıklamanın yapılmasıdır. Bunun üzerine mutabık kalınması gerekmektedir. Ancak mutabık kalınmadığı takdirde görüşmelerin başlamaması için bir neden teşkil etmez. Biz görüşmelere ön koşulsuz başlamaya hazırız" diye konuştu.
     
Rum tarafıyla bir ayı aşkındır görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Ertuğ, görüşmelerin amacının ortak bir açıklama ile yapılacak liderler görüşmesinin sonuçlandırılması olduğunu söyledi.
     
Ankara'ya ve Yunanistan'a yapılacak özel temsilciler ziyaretlerinin tarihte bir ilk olacağına dikkati çeken Ertuğ, "Her İki tarafın da bundan kazançlı çıkacağını ümit ettik ve bu nedenle biz baştan beri sürece sıcak yaklaştık. Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Anlaşmadan herkes kazanacak. Buzları çözüp yeni bir dönem açabiliriz" dedi.
     
Osman Ertuğ, Türk tarafının BM'nin ortaya koyduğu parametreler ve çizgisi doğrultusunda hareket ettiğine işaret ederek, Türk tarafının BM'nin bu konuda ortaya koyduğu köprü kurma çalışmalarına olumlu yaklaşan taraf olduğunu vurguladı.

RUM TARAFI AYAK SÜRÜYOR

Rum tarafının kamuoyuna verdiği mesajları, masadaki tutumlarını  "ayak sürüme" olarak değerlendiren Ertuğ,  "Maalesef, şu ana kadar biz karşı taraftan gerekli girişimci, proaktif, inisiyatif alıcı, siyasi cesaret gösterici, siyasi irade ortaya koyucu bir yaklaşım henüz görebilmiş değiliz" dedi.
     
"Kıbrıs'ta bir barış olması için umudumuz tükenmiş değil" diyen Özel Temsilci Osman Ertuğ, "Biz onların kendi iç siyasetlerini artık bir düzenlemeye tabi tutup gerekli kararlarını almalarını bekliyoruz. Çünkü biz onların iç siyasetini etkileme gibi ne böyle bir lüksümüz var, ne de öyle bir rolümüz var. Bu onlara saygısızlık olur" şeklinde konuştu.
     
Ertuğ, iki tarafın liderinin de üzerinde mutabık kalacağı bir anlaşma için çalıştıklarını belirterek, "Bu anlaşma yapıldığı takdirde nihai tahlilde iki ayrı halkın eş zamanlı referandumlarına sunulacaktır ve karar verecek olan iki halktır" dedi.
     
REFERANDUMLA KARAR VERECEK OLAN İKİ HALKTIR
     
Rum tarafının kamuoyuna verdiği mesajlarla, perde arkasında diplomatik kanallarla Türk tarafına verdiği mesajlar arasında artık bir uyum olması gerektiğini savunan Osman Ertuğ, sonuçta referandumla çözüme karar verecek olanın iki halk olduğunu söyledi.
     
Ertuğ, bu süreçte samimiyet testini geçmesi gereken tarafın Kıbrıs Rum tarafı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     
"Çünkü biz geçmişteki tüm BM planlarına 'evet' dedik. Gelinen aşamada da önkoşul koyuyorlar. Maraş gibi bir konuyu öne atıyorlar. Daha bunun gibi, oluşacak federasyon mevcut Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dönüşümü şeklinde oluşacak. Yani kuzeydeki devlet tamamen göz ardı edilecek, tamamen kendi istedikleri doğrultusunda bir dönüşüm ve yeni anayasayla Avrupa Birliği'nin içinde bulacağız kendimizi. Tabii ki bütün bu süslü sözler ve doğru olmayan yaklaşımlar bizi bir uzlaşıya götürmez. Bu işte gerçekçilik gerekir. Bu işte devlet adamlığı gerekir. Bu devlet adamlığını Rum lider Nikos Anastasiadis'in göstermesini beklemek hakkımızdır."

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.