1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERTUĞ VE MAVROYANNİS ANAVATANLARI ZİYARETE HAZIRLANIYOR
ERTUĞ VE MAVROYANNİS ANAVATANLARI ZİYARETE HAZIRLANIYOR

ERTUĞ VE MAVROYANNİS ANAVATANLARI ZİYARETE HAZIRLANIYOR

ANASTASİADİS İSTEDİĞİ PARALEL PROSEDÜRLERİ AB’Lİ ORTAKLARINA ANLATTI

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Müzakereci Osman Ertuğ ile Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in anavatanlara ziyaretlerine başlamak için Ankara ve Atina’dan sinyal bekledikleri, ziyaretlerin bu hafta gerçekleşebileceği haber verildi.

Fileleftheros “Seyahate Hazırlanıyorlar... Mavroyannis ve Ertuğ Atina ve Ankara’dan Sinyal Bekliyor” başlıklı haberinde Ertuğ ve Mavroyannis’in Atina ve Ankara ziyaretinin bu hafta gerçekleşebileceğini yazdı.

Gazete Ertuğ’un Atina, Mavroyannis’in de Ankara ziyaretinin müzakerelerin başlamasından sonra gerçekleşmesini isteyen Rum tarafının, Mavroyannis’in Ankara ziyaretinin müzakerelerden önce olmasının, ortak açıklamanın şekillendirilmesine yardımcı olabileceği düşüncesiyle şu anda bu tezini yeniden değerlendirmekte olduğunu belirtti.

Anavatanları ziyaret konusunun, Andreas Mavroyannis’le dünkü görüşmesi sırasında Osman Ertuğ tarafından, ziyaret tarihlerinin belirlenmesi talebiyle gündeme getirildiğini, Mavroyannis’in ise bu konuda Ankara ve Atina’nın anlaşması ve kendilerine davet göndermesi gerektiğini söylediğini kaydeden gazete şöyle devam etti:

“Çapraz müzakereler alanında bundan sonra atılacak adımlar bu ziyaretlere bağlı olacak.  Türk hareketlerinden açıkça anlaşıldığı gibi, Ankara’nın çabası bu prosedürden Kıbrıs Türk tarafının siyasi menfaat sağlamasıdır.  Türk ve Yunan Dışişleri bakanlıklarının aynı düzeydeki yetkililerinin müzakerecilerle görüşmesi için müzakerecilerin eşzamanlı gidişleri konusuyla oynuyor.

Dünkü Ertuğ Mavroyannis görüşmesinde ortak açıklama şekillendirilmesi görüşmelerine devam edildi ancak herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Öğrendiğimize göre daha çok egemenlik konusunda anlaşmazlık var.  Türk tarafı BM kararlarında da ifade edilen, devletin tek egemenliği, tek uluslar arası temsiliyeti tezini kabul etmemeyi sürdürüyor.

Aleni açıklamalardan anlaşıldığı üzere Kıbrıs Rum tarafı öze ilişkin açıklama ve müzakerelerin zemininin netleştirilmesinde ısrar ederken, Türk tarafı görüşmenin açıklama olmadan da yapılmasıyla ilgileniyor.

ANASTASİADİS İSTEDİĞİ PARALEL PROSEDÜRLERİ AB’Lİ ORTAKLARINA ANLATTI

Başkan Nikos Anastasiadis dün AB üyesi ülkelerin Kıbrıs’taki büyükelçilerini bilgilendirdi. Bilgilendirme sırasında, ortak açıklamada mutabakat sağlanmazsa müzakerelerin başlayamayacağını söyledi. BM kararlarının Türk tarafınca sorgulanmasının ve bunun prosedürü etkilememesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Başkan Anastasiadis büyükelçilere şu üç paralel prosedürü anlattı:

-Müzakerecilerin prosedürü ve Türkiye ve Yunanistan’la yapılan (müzakerecilerin) oraya gitmesi anlaşması. Kıbrıslı Rum müzakerecinin Ankara’ya, Kıbrıslı Rum müzakerecinin de Atina’ya gitmesi.

-Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına Avrupa Birliği’nin müdahil olması,

-Güven Yaratıcı Önlemler, bu konuda Lefkoşa’nın Maraş’la ilgili önerisi üzerinde durdu.

Anastasiadis AB büyükelçilerine, üç paralel prosedürün, başladığı zaman, müzakerelerin güçlendirilmesine de yardımcı olacağını söyledi.”

Simerini “Ertuğ Ve Mavroyannis Ziyaretlerde Anlaştı, Ortak Açıklamada Anlaşmadı... Ziyaretler Ekim Sonunda” başlıklı haberinde, iki tarafın müzakerecisinin, görüşmelerin başlama tarihinin aksine ilk Atina ve Ankara ziyaretlerinin tarihi konusunda yakınlaşmayı başardığını yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum tarafının müzakerelerin başlaması için şart koştuğu ortak açıklamada mutabakat konusunda anlaşmazlık devam ederken, kesin tarihinin belirlenmemesine karşın müzakerecilerin Atina ve Ankara ziyaretleri bu ay sonundan önce gerçekleşeceğini, tarihin Ankara ve Atina’yla da istişare edildikten sonra netleşeceğini yazdı.

Politis “En Kıza Zamanda, Ama Tarih Olmadan, Ankara ve Atina’ya... Genel Olarak Anlaştılar” başlıklı haberinde müzakerecilerin dünkü görüşmesinde kesin bir tarih belirlenmemekle birlikte, Ankara ve Atina ziyaretlerinin en kısa zamanda yapılabileceği konusunda ilke anlaşmasına varıldığını, ziyaretlerin gerçekleştirilmesini istemenin artık Türkiye ve Yunanistan’a kalmış olduğunu yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak dün sabah gerçekleşen iki saatlik görüşmede ortak açıklama konusu üzerinde fazla durulmadığını sadece iki tarafın açıklamadaki itirazlarıyla ilgili tezlerini tekrarladıklarını yazdı.

Gazete Anastasiadis’in AB üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileriyle dün yaptığı görüşmeyle ilgili haberi de okurlarına “Ortaklara Açılım... Başkan Anastasiadis AB Üyesi Ülkelerin Büyükelçilerine Bilgi Verdi” başlığıyla aktardı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.