1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ERTUĞ’DAN RUM YÖNETİMİNE MESAJ
ERTUĞ’DAN RUM YÖNETİMİNE MESAJ

ERTUĞ’DAN RUM YÖNETİMİNE MESAJ

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, Rum yönetimine; “gerek hidrokarbonlar gerekse Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü konularında muhatabınız Türkiye değil Kıbrıs Türk tarafıdır”

A+A-

“GEREK HİDROKARBONLAR, GEREKSE KIBRIS SORUNUNUN KAPSAMLI ÇÖZÜMÜ KONULARINDA MUHATABINIZ TÜRKİYE DEĞİL, KIBRIS TÜRK TARAFIDIR”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ, Rum yönetimine; “gerek hidrokarbonlar gerekse Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü konularında muhatabınız Türkiye değil Kıbrıs Türk tarafıdır” mesajı gönderdi. Ertuğ, Rum yönetiminin, bu konuda herhangi bir üçüncü taraftan aracılık istemesine veya onları devreye sokmaya çalışmasına ise gerek olmadığını kaydetti.

Ertuğ, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere bir mesaj verdiğinin açıklandığını ifade ederek, “İletmek istedikleri mesajlarını kendilerini aylardır masada bekleyen Kıbrıs Türk tarafına, Sayın Cumhurbaşkanımıza doğrudan iletebilirler. Bunun aksine söz ve davranışlar olayı saptırma ve oyalama taktiklerinin ötesine geçemez” dedi.

Osman Ertuğ, “Kıbrıs Rum tarafı, Anavatan Türkiye’ye muhatap olmak istiyorsa bunun yolu bellidir ve bu da Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları yanında iki anavatanı ve garantörleri içerecek dörtlü veya beşli bir toplantının yapılmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Osman Ertuğ yazılı açıklamasında, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristodulidis’in ayrıca “Rusya’yı, Türkiye’ye bazı mesajlar göndermek için yeni bir iletişim kanalı olarak kullanıyoruz” dediğinin de belirtildiğini kaydetti.

Osman Ertuğ, mesajın içeriği hakkında detay vermeyen Hristodulidis’in, Ekim ayında terk ettikleri müzakere masasına dönmeleri için “koşulların oluşmasından” bahsettiğini ve hidrokarbonlarla ilgili bilinen iddialarını tekrarladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Öncelikle sayın Hristodulidis’e gerek hidrokarbonlar gerekse Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü konularında muhataplarının Türkiye değil Kıbrıs Türk tarafı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu konuda herhangi bir üçüncü taraftan aracılık istemeleri veya onları devreye sokmaya çalışmalarına ise gerek yoktur. İletmek istedikleri mesajlarını kendilerini aylardır masada bekleyen Kıbrıs Türk tarafına, Sayın Cumhurbaşkanımıza doğrudan iletebilirler. Bunun aksine söz ve davranışlar olayı saptırma ve oyalama taktiklerinin ötesine geçemez.

“HALA MASAYA DÖNMEYE HAZIR OLMADIKLARININ GÖSTERGESİ”

Kıbrıs Rum tarafının ‘koşulların oluşmasından’ bahsetmesi ise diplomatik anlamda hala masaya dönmeye hazır olmadıklarının bir ifadesi, bir göstergesidir. Yetki paylaşımına karar verdiğimize göre bizim önerimiz tek yanlıktan kaçınılması ve bu ortak kaynaklar konusunda birlikte hareket etmemizdir. Rum tarafı bunu reddederek gelmiş olduğumuz noktada bile sadece kendilerinin hak sahibi olduğu saplantısı ile hareket etmekte ve bunu kabul ettirmeye çalışmaktadır.  

Kaldı ki geçmişte benzeri koşullarda, yani Kıbrıs Rum tarafı tek yanlı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürürken bizim adımıza Türkiye’nin aynı bölgelerde sismik araştırmalar yaptığı bir dönemde, görüşmelerin kesilmeden devam ettiği hatırlanacaktır. Dolayısıyla ‘koşulların oluşması’ görüntüsü altında Kıbrıs Rum tarafının masaya dönmemekteki ısrarının nedeni sismik araştırmalarımız veya Navtex’imiz değildir; müzakerelerin al-ver aşamasına gelmiş olmasıdır. Kıbrıs Türk tarafıyla eşit ortak olarak güç ve yetki paylaşımına gitmek istemeyen, adanın doğal zenginliklerini Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşmaktan kaçınan Kıbrıs Rum tarafının çeşitli bahanelerle bu aşamaya girme irade ve cesaretini gösterememesidir.”

Osman Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının Anavatan Türkiye ile muhatap olmak istiyorsa bunun yolunun; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları yanında iki Anavatanı ve garantörleri içerecek dörtlü veya beşli bir toplantının yapılması” olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“ÇAPRAZ ZİYARETLERİN DEVAMINDAN YANAYIZ”

“Böylece sorunla ilgili tüm taraflar birbirlerine muhatap olmuş olacaklardır. Diğer yandan, Kıbrıs Türk tarafı olarak biz görüşmecilerin Ankara ve Atina’ya geçmişte yaptığı çapraz ziyaretlerin devam etmesinden yanayız. Mütekabiliyet ve denge bunu gerektirir. Ancak, Kıbrıs Rum tarafı her iki konuda da bu olumlu yaklaşımımızı reddetmektedir.

Bu gerçekler ışığında, Rum tarafının bir üçüncü taraftan kendilerine Türkiye’ye mesaj iletmekte aracılık talep etmesi, bir şey yapıyorlarmış görüntüsünü vermek ve masayı terk etmiş olmanın üzerlerinde yarattığı siyasi ve diplomatik baskıyı hafifletmeye yönelik bir girişim olarak görülmektedir. Söz konusu talep, 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’nın ruhuna da aykırı olup Kıbrıs Rum tarafının ‘hakemlik ve arabuluculuğu’ reddetmesiyle ilgili genel yaklaşımıyla da bir çelişki teşkil etmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.