1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESAS BÖLÜMÜNE GEÇTİLER! İŞTE SON GELİŞMELER!
ESAS BÖLÜMÜNE GEÇTİLER! İŞTE SON GELİŞMELER!

ESAS BÖLÜMÜNE GEÇTİLER! İŞTE SON GELİŞMELER!

Heyecanlı bekleyiş... ''Kıbrıs'' için önemli adımlar;

A+A-

MÜZAKERECİLERİN DÜNKÜ GÖRÜŞMESİ RUM BASININA ÖZERSAY’IN AÇIKLAMALARIYLA YANSIDI

“TÜRK TARAFI HER ŞEYİ KENDİ AÇISINDAN YORUMLUYOR”

Kıbrıs Türk Müzakereci  Kudret Özersay ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in dünkü görüşmelerinde müzakerelerin esas bölümüne geçtikleri haber verildi.

Simerini haberine “Esasa Girdiler... İki Tarafın Müzakerecileri Paralel Müzakereye Başladı... Geveze Kudret Özersay Kendisinin ve Andreas Mavroyannis’in Masaya Koyduğu Tezleri Ortaya Koyarak Dünkü Görüşmeye Geniş Atıf Yaptı”  başlık ve spotlarını attı.

BM Sözcüsü Mishel Bonardo’nun dünkü görüşmeyle ilgili “usul konularıyla ilgili görüş alışverişini tamamladılar ve çeşitli başlıklarla alakalı konularda esaslı görüşmelere başladılar” ifadesine yer veren gazete bir sonraki Özersay-Mavroyannis görüşmesinin 4 Mart’ta, Özersay’ın Atina, Mavroyannis’in de Ankara’ya yapacağı çapraz ziyaretin ardından gerçekleşeceğini kaydederek, özetle şunları yazdı:

“Edindiğimiz bilgilere göre dün aralarında Yönetim’in de bulunduğu bazı meseleler masada açıldı ve iki müzakereci bunlara dair ön görüş alış verişinde bulundu. Diyalog iyi bir havada geçmiş olsa da çeşitli konularda iki tarafı ayıran büyük anlaşmazlıklar daha ilk seferden ortaya çıktı. Ancak olguların Özersay ve Mavroyannis’in ziyaretlerinden sonra çok daha netleşmesi bekleniyor.

Önceki görüşmede konuların masaya çapraz konulmasına ve tezlerin karşılıklı olarak teatisinden önce iki tarafın çalışma gruplarıyla hazırlık ve istişare yapmasına zaman tanınması için paralel müzakerenin içeriğinin bir önceki görüşmede belirlenmesine karar vermişlerdi. Ancak müzakerelerin açık olma özelliği nedeniyle uzlaşılmış olanların ötesinde başka konular da araya sokulabiliyor.

Dünkü görüşmenin ardından Kudret Özersay,  10-15 dakika usulü ve prosedürü görüştüklerini ardından da öze girdiklerini, diyalogun bir yandan Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altındaki bazı konularda gerçekleştiğini öte yandan da AB’yle ilgili bazı konulara değindiklerini söyledi.”

Özersay’ın açıklamasının diğer satır başlarına da yer veren gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulunması için elinden geleni yaptığını belirterek, “Kıbrıs Rum tarafı da aynı iradeyi gösterir ve Kıbrıs’ta iyi ayrı halk olduğunu dikkate alarak hareket ederse anlaşmaya varılmaması için hiçbir sebep yok” açıklamasını okurlarına aktardı.

Alithia ise Özersay’ın görüşme sonrasında yaptığı açıklamayı okurlarına “Başlıkların Paralel Müzakeresi Başlıyor... Kıbrıs Rum Tarafı Yönetim ve Güç Paylaşımı Başlığıyla Birlikte, Bu Başlığa Bağlanacak Şekilde Mülkiyetin De Görüşülmesini Önerdi, Kıbrıs Türk Tarafı Kabul Etti” başlığıyla aktardı.

“TÜRK TARAFI HER ŞEYİ KENDİ AÇISINDAN YORUMLUYOR”

Fileleftheros Özersay’ın açıklamasını “Sapmaları İki Bölgelilikle Bağdaştırıyorlar... İki Bölgelilik Sapma Demektir... Türk Tarafı Her Şeyi Kendi Açısından Yorumluyor... Yönetim Mülkiyetle Birlikte Görüşülecek” yorumlu başlığıyla ve şu giriş cümlesiyle aktardı:

“Türk tarafı Avrupa müktesebatından sapmalar konusunu iki bölgelilikle bağdaştırıyor. Güvenilir bilgilere göre, Türkler iki bölgeliliğin güvence altına alınmasının müktesebattan sapmanın kabulüyle bağlantılı görüyor. Kıbrıs Rum tarafının buna cevabı, Avrupa müktesebatının ülke hükümranlığının tamamında uygulanması gerektiği şeklinde.”

Politis haberine “Esasa Giriyorlar... Müzakerecilerin Bir Sonraki Görüşmesi 4 Mart’ta”; Haravgi ise “Müzakerecilerin Esaslı Görüşmesi... Özersay-Mavroyannis Yeni Görüşmesi Gelecek Hafta” başlığını attı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.