1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞBAŞKANLAR ERSÜMER VE KAYA'NIN HEDEFİ TOPLUMSAL EŞİTLİK
EŞBAŞKANLAR ERSÜMER VE KAYA'NIN HEDEFİ TOPLUMSAL EŞİTLİK

EŞBAŞKANLAR ERSÜMER VE KAYA'NIN HEDEFİ TOPLUMSAL EŞİTLİK

Fikirler cinsiyetten çok daha önemli;

A+A-

 

TDP Gençlik Örgütü’nün 4. Olağan Kurultayı’nda eşbaşkanlığa geçmesinin ardından Eşbaşkanlar Nalan Ersümer ve Atik Kaya, örgütün toplumsal cinsiyet eşitliğinden hareketle eşbaşkanlık sistemine geçtiğini ifade ederek, sistemin TDP’nin diğer organlarında da hayat bulabilmesine örnek teşkil edeceğini vurguladılar.

TDP ve TDP Gençlik Örgütü’nün bu bağlamda birçok sorumluluğu olduğunu kaydeden Eşbaşkanlar Sümer ve Kaya, toplumun her kesiminin eşit şansa ve haklara sahip olması için çalışan Gençlik Örgütü’nün gündeminde toplantılar sırasında çocuk bakımını yürütecek ekiplerin yaratılmasının ve kadının siyasetteki yerinin güçlendirilmesine dönük çalışmalar yapılmasının yer aldığını bildirdiler.

TDP Gençlik Örgütü, kasım ayında gerçekleştirilen 4. Olağan Kurultayı’nda oybirliğiyle eşbaşkanlığa geçişle birlikte artık Eşbaşkanlar Nalan Sümer ve Atik Kaya’nın başkanlığında çalışmalarını yürütecek.

Yeni sisteme geçiş çalışmalarını ve hedeflerini Kıbrıs Postası’na anlatana Eşbaşkanlar Nalan Ersümer ve Atik Kaya, sistemle birlikte örgütün toplumun tüm kesimlerinden gençlerin sorunlarına karşı daha duyarlı ve bütünlükçü bir yaklaşımla tepki koyup, karar üretebileceği üzerinde duruyorlar.

Eşbaşkanlık sistemine geçişle ilgili çalışmaların 1 yıl önce başladığına işaret eden ve ülkede hiç denenmemiş olması nedeniyle de bir tüzük veya yönetmelikle yasal ve işlevsel bir çerçeveye oturtulmadığını vurgulayan Eşbaşkanlar Ersümer ve Kaya, eşbaşkanlığa geçmeyi de içeren yönetmeliğin TDP Gençlik Örgütü’nün 4. Olağan Kurultayı’nda oybirliği ile onaylandığını anımsattılar.

Çok daha bütünlükçü projeler üretileceğine inanıyoruuz”

Eşbaşkanlık sistemiyle birlikte TDP Gençlik Örgütü’nün çok daha bütünlükçü ve hümanist bir yapıda projeler üreteceğini ifade eden Eşbaşkanlar Sümer ve Atik, “Bu karar, tüzük gereği Parti Meclisi tarafından onaylandıktan sonra resmen yürürlüğe girecektir. Eşbaşkanlık sistemi, temeli iki karşı cinsiyetin başkanlık seviyesinde temsiliyet hakkına sahip olmasıdır. TDP Gençlik Örgütü olarak toplumsal cinsiyet eşitliliğinin gerekliliği ve önemini savunurken, bu eşitsizliği ortadan kaldıracağı için eşbaşkanlık sistemine geçmemiz gerektiğine inandık. Böylelikle farklı ihtiyaçlar, sorumluluklar, toplumsal ve sosyal sorunlarla karşılaşan iki farklı cinsiyetin başkanlığında yürütülecek bir Gençlik Örgütü’nün, çok daha bütünlükçü ve hümanist bir yapıda projeler üreteceğine olan inancımızla yola çıktık” dedi.

Amaç gençliğin sorunlarına bütünlükçü yaklaşmak

Eşbaşkanlık sistemiyle örgütün, toplumun tüm kesimlerinden gençlerin sorunlarına karşı daha duyarlı ve bütünlükçü bir yaklaşımla tepki koyup, karar alabilecek bir yapı haline büründüğünün de altını çizen Eşbaşkanlar Ersümer ve Atik, sistemin ülkede ilk kez pratiğe döküleceğine de işaret ederek, şöyle dediler:

“Kendi iç işleyişimizde başkanlara iş bölümü kazandırarak, işleyiş daha hızlı ve daha etkin kılınmıştır. Aynı zamanda, gençlerin ve özellikle üyelerimizin sorunlarını ve önerilerini duymaya ve değerlendirmeye ayıracağımız zamanı artırmış bulunmaktayız. Eşbaşkanlık sistemi, Kıbrıs’ta denenmemiş ve çok yakın bir zamanda farkındalığı yakalanmıştır. TDP Gençlik Örgütü olarak, böylesi yenilikçi bir fikri teoride başarılı bulmamızdan ötürü hayata geçirmiş bulunmaktayız. Bunun pratikte nasıl işleyeceğini de hazırladığımız yönetmelikle belirlemiş bulunmaktayız. Partimizin, her organında olduğu gibi, Gençlik Örgütümüzde de demokrasi ile işleyen bir yapıdır. Eşbaşkanlık sisteminin başarısını iki yıl sonrasında değerlendirecek olanlar da üyelerimizdir. Bu sistemin kısmi veya hiçbir şekilde pratikte işlemediği gözlemlendiği takdirde, üyelerimizin gerekeni yapacağından da hiç kuşkumuz yoktur.”

Partimiz içerisinde geleneğe dönüşmesi temennimizdir”

Ersümer ve Atik, TDP Gençlik Örgütü’nün başlattığı eşbaşkanlık uygulamasının partinin tüm organlarında da aynı uygulamanın hayat bulabilmesi için bir örnek teşkil edeceğini de ifade ederek, “Partimiz içerisinde bir geleneğe dönüşmesi bizlerin temennisidir. Bunun partinin diğer organlarına da hayat bulabilmesi için Gençlik Örgütümüz bir örnek teşkil edecektir” şeklinde konuştular.

Misyon toplumsal cinsiyet eşitliği

Ersümer ve Atik, TDP Tüzük Kurultayı’nda alınan en radikal kararlardan birinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun kurulması olduğunun da altını çizerek, bu bağlamda Komisyonun, birçok kimliğe dayalı ayrımcılık ve şiddetin kökünde toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin ataerkil toplumsal yapı ve değerler çerçevesinde meşrulaştırılmış olmasının yattığı inancıyla, ilk önce parti içinde sonra da toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürleşmesine katkıyı bir misyon haline getirdiğini kaydettiler.

Gündem çocuk bakım üniteleri

Eşbaşkanlığın başlı başına yeterli olmadığını, bu bağlamda TDP’nin ve TDP Gençlik Örgütü’nün üstüne düşen bir çok sorumluluk olduğunu vurgulayan Eşbaşkanlar Ersümer ve Kaya, “Gerek toplantılar için çocuk bakım üniteleri, gerekse kadının siyasette yerinin daha da güçlenmesi adına yapılacak olan paneller bunlardan sadece bir kaçıdır. Mücadelemiz toplumun bütün kesimlerinin eşit ve adil haklara ve olanaklara sahip olacağı güne kadar devam edecektir” dedi.

Fikirler cinsiyetten çok daha önemli”

Kota konusundaki düşüncelerini ve bu bağlamda parti içindeki gelişmeleri de aktaran, “Bizler için siyasi arena sadece bir cinsiyet ve ya belli bir zümrenin toplumsal statüsünün hegemonyasında olmamalı ve toplumun bütün kesimlerinden oluşmalıdır” diyen Eşbaşkanlar, Tüzük Kurultayı’nda alınan bir başka kararın ise yüzde 30 cinsiyet kotasının zorunlu kılınması olduğunu anımsattılar ancak temel hedefin kotalardan arınmış bir siyasi parti olduğunu kaydettiler.

Eşbaşkanlar Ersümer ve Atik, kota konusunda şöyle dedi:

“Yeni yapılandırılan kota ile her iki cinsiyetin katılımının arttırılması sağlanmış, cinsiyetlerin yerine, fikirlerin yarışmasının önü açılmıştır. Bununla birlikte siyasi arenada nitelikli, işinin ehli ve toplumda sürükleyici bir etki bırakabilecek kişilerin ortaya çıkması öngörülmüştür. Bunun en yakın örneği de Mağusa İlçe Kongremizde yaşamış bulunmaktayız. İlçe yönetimi için yapılan seçimde en yüksek oy alan ilk beş kişiden dördü kadın üyelerimizden oluşmuş ve eski kotanın kullanımına gerek kalmadığı ve fikirlerin cinsiyetten çok daha önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.