1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘EŞCİNSELLİK SUÇ DEĞİL’
‘EŞCİNSELLİK SUÇ DEĞİL’

‘EŞCİNSELLİK SUÇ DEĞİL’

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasa Tasarısı’nın aciliyetinin, ülkede yaşanan tecavüz olaylarından anlaşılabileceğini söyledi

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Tufan Erhürman, son günlerde sıkça tartışılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasa Tasarısı ile ilgili konuştu. Yasa tasarısının sadece eşcinselleri kapsamadığına vurgu yapan Erhürman, kadın, erkek, çocuk ve özellikle engelli bireyler olmak üzere tüm toplumu kapsadığını söyledi. 44 maddelik yasa tasarısının sadece 3 maddesinin cinsel yönelimle ilgili olduğunu aktaran milletvekili, özellikle cinsel suçlar kapsamında birçok caydırıcı madde olduğunu belirtti. Önceki gün, Gazimağusa’da 34 yaşındaki bir kişinin 15 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiği haberine değinen Erhürman, eski yasaya göre bu kişinin çok hafif bir cezayla kurtulması söz konusu olabilirken, yeni hazırladıkları yasa kapsamında müebbet hapis cezasının öngörüldüğünü kaydetti. Yasanın birçok cinsel suçları caydırıcı yönde olabileceğinin altını çizen milletvekili, bu konuda toplumun aydınlatılması ve yalan yanlış bilgilere kanmayıp, KKTC Meclisi’nin yasa tasarıları bölümünden tam metne ulaşabileceklerini kaydetti. İşte, ADA TV’de yayımlanan Gündeme Bakış Programı’nda Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtlayan CTP Milletvekili Erhürman’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde…

YASA YALNIZCA EŞCİNSELLERİ KAPSAMIYOR
“Milletvekilleri komitelere gelmiyor sonrasında yasa önerilerine eleştirilerde bulunuyorlar. Dünyada ne var ne yok araştırsınlar artık her şey ayağınızın altında. Bütün bunlar yapılmıyorken, 1.5 ayın sonunda birileri yeterince tartışamadık zamana ihtiyacımız var diyorsa ben dikkate almam. Biz yasa yapmaktan vazgeçeceksek, bu duruma düşmek niyetinde değiliz. En son hazırladığımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği sadece eşcinselleri kapsamıyor. Cinsel dokunulmazlık hakkı ile ilgili bir yasadır. 44 maddeden oluşuyor. 17 maddesi ölüm cezasının kaldırılması ile ilgilidir. Geriye kalan maddelerin de sadece eşcinsellikle ilgilidir. Haricindekiler tamamen kadın erkek çocuk ve özellikle engelli arkadaşlarımızın korunmasına yönelik maddelerdir. Bu maddeler içerisinde herkes hala orayı görüyor. Çünkü bugün bunun hakkında konuşan kişiler göz ucuyla maddelere bakmış değiller.

‘İKTİDARSIZLIK SORUNU’
En son çok kötü bir haber çıktı ülkemizde. 34 yaşında bir erkek 15 yaşında bir kız çocuğuyla belli aralıklarla cinsel ilişkiye giriyor ve bu olaydan dolayı bu kişi tutukluluk aldı. Bu olayla ilgili şuanda yürürlükte olan ceza yasasında, 154. Maddedir bu konuyu düzenleyen. Ve der ki; ’13 veya daha büyük ancak 16 yaşından küçük, bir kızla yasa dışı olarak, cinsi münasebette bulunan veya teşebbüs edilen kişi hafif bir suç işlemiş olur. Ancak böyle bir suçla itham edilen bir kişinin, kızın 16 veya daha büyük bir yaşta inanması konusunda makul bir sebebi olması durumunda, mahkemeyi ikna etmesi, yeterli savunma teşkil eder.” Yani diyor ki 16 yaşından küçük bir kızla yasa dışı olması lazım bunun için. Bu da yetmez, suçlu bulunsa bile mahkemeyi ikna ederse ben 16’dan büyük zannediyordum derse, beraat edilir. Eski yasa bunu diyor. Bizim düzenlememizde, bir çocuk, ister kız ister erkek, o kişiyle ilişkiye giren bir kişi otomatikmen cinsel suç işlemiştir. 16 yaşından küçük bir çocuk cinsel ilişki konusunda bilgi sahibi değildir. Devlet tarafından korunması gerekir. Rızası vardır denilse bile kabul edilmez çünkü rıza ehliyeti yoktur o yaştaki bir çocuğun. Bu yasa tasarısının ne kadar acil olduğu, bu yaşanan olaylardan açık ve ortadadır. Sadece kız çocukları da değil erkek çocuklarına yönelik ve ensest vakalarda da nasıl bir artış yaşandığını görüyoruz. İnternet sitelerinde bu yasayla ilgili başka işleri yoktu diyenler, yazdıklarını unutup tecavüz haberine sitem ediyorlar. Biz koltuklara oturup bu olayları engellemeye çalışıyorduk bu yasayla. Ne yaparsanız yapın bu memlekette eleştirilirsiniz. Bu aslında toplumun genel olarak bir tür iktidarsızlık sorunu yaşamasıyla ilgili.”

‘EŞCİNSELLİK SUÇ DEĞİL’
Bu yasada zannediyorlar ki, şuanki yasada eşcinsellik suçtur. Hayır, bizim yasamızda eşcinsellik suç değil ceza yasasında. Ceza yasasına göre suç olan şey iki erkeğin cinsel ilişkiye girmesidir. İki erkeğin diye vurguluyorum, çünkü iki kadının cinsel ilişkiye girmesi ceza yasasına göre suç değil. Bizim kaldırdığımızda 18 yaşından büyük iki erkek, evinde cinsel ilişkiye giriyorsa devletin bu konuda söyleyecek bir şeyi yoktur. Ancak o kişilerden biri 18 yaşından küçükse, özellikle 16’dan küçükse cezası ömür boyu hapistir. Şuanda yürürlükte olan ceza yasasının 174. Maddesidir eşcinsellikle ilgili maddesi. 176. Maddeye bakılınca da derki ‘kamuya açık bir yerde namus ve ahlaka aykırı bir kişi hafif bir suç işlemiş olur. Hapis veya para cezasına çarptırılabilir’ İnsanlar o kadar konuşuyor ki bu ülkede hiçbir şey bilmenize gerek yok. Herkes her önüne gelen şeyi konuşuyor.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.