1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞCİNSELLİK YASASI DEĞİL
EŞCİNSELLİK YASASI DEĞİL

EŞCİNSELLİK YASASI DEĞİL

1929’dan kalma yasa... fuhuş, taciz, tecavüz suçlarında cezalar ağırlaştırıldı...Toplum doğru algılamadı.. cinsel yönelimini aşağılayacak ve kötüleyecek şekilde neşriyat ederse dört yıla kadar hapislik

A+A-

Avukat Muhabbet Mevsimler, Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikle ‘doğaya aykırı ilişkinin’ suç olmaktan çıkarılmasının ‘eşcinsellik yasası olmadığını’ belirterek, “1929 yılının yasası modern ceza hukukuna göre düzenledi. Fuhuş, taciz, tecavüz suçlarının cezaları ağırlaştırıldı” dedi.

Avukat Muhabbet Mevsimler, Meclis’te bugün onaylanması beklenen Ceza Yasası’ndaki değişikliği değerlendirdi.

Toplum doğru algılamadı

Mevsimler, yasada cinsel suçlarla ilgili yapılmaya çalışan değşikliklere bir hukukçu olarak destek verdiğini belirterek, “Toplum bu yasayı bana göre doğru algılamadı olayın bütününe bakılırsa aslında korkulanın aksine modern hukuka oldukça uygun” dedi.

“Bu ceza yasası modern ceza hukukun bize yansımasıdır” diyen Mevsimler, bu yapılanın kalınmış bir düzenleme olduğunu belirtti. İlgili düzenlemenin, İngiliz döneminden kalma bir yasayı modern ceza hukukuna taşıdığını ifade eden Mevsimler, “Bu düzenleme geçmişte ahlaka aykırı olarak sadece kadını ve kızları örf ve adetlere göre koruma içgüdüsü anlayışıyla yapılmıştı” şeklinde konuştu.

Dünya istatistiklerine göre erkeklerin de istismara maruz kaldığını kaydeden

Mevsimler,Ceza Yasası Fasıl 154’ün “ahlaka aykırı suçlar” bölümünün kaldırıldığını belirtti.

Mevsimler, düzenleme ile insanları cinsel dokunulmazlığa karşı koruyan ve cinsel özgürlükleri savunan bir yasa halini alabileceğini ifade etti.

Erkekleri de koruyan bir yasa

Toplumun “doğaya aykırı suçlara” takıldığını ifade eden Avukat Muhabbet Mevsimler şöyle konuştu:

”Bu yasanın temeli kadınlar kadar erkekleri de koruyan ve özgürlüğünü kullanmasına cevaz vermektir. Bu yasada cinsel taciz, cinsel tecavüz suçları günün koşullarına göre düzenlenmiş ve cezalar buna karşı artırılmıştır. Anladığım kadarıyla toplumda bunlarla ilgili bir sorun yoktur.Toplumun bu yasanın esasını gözden kaçırarak doğaya aykırı suçlara takıldığını görmekteyiz. Kaldırılan bu maddede kadınlara karşı yapılan ters ilişki suç olmaktan kaldırılmış olup, erkek erkeğe temas da aynı madde içerisindedir.Yerine konan madde ise cinsel yönelimini aşağılayacak ve kötüleyecek şekilde neşriyat ederse dört yıla kadar hapislik suçu konulmuştur.”

Mevsimler şöyle devam etti:

Kamuya açık alanda suç

“Doğaya karşı cinsel ilişkilerin kamuya açık alanlarda yapılması suçtur.Yani örnek vermek gerekirse, reşit olan bir kimse cinsel yönelimi farklı iki hemcins kişi veya bir erkek ve bir bayan olmak suretiyle kamuya açık alanda cinsel manada bir birliktelik sergilerse bu yasanın bu şekliyle de suçtur.”

“Ceza Yasasında eşcinsellikle ilgili bir düzenleme olmadığını” da belirten Mevsimler, kamuya açık alanların dışında bu hareketleri kısıtlayan bir yasa olmadığını kaydetti.

Polis arşivinde, “doğaya aykırı suçlar” olarak bakıldığında, örneğin erkek erkeğe çok nadir mahkemeye sevk olduğunu anlatan Mevsimler, “Bu rakamsal olarak 3-5 yılda bir olmuştur” dedi.

“Bireyler isterlerse evlerinde yaşayabilir, herkes cinsel tercihinde hürdür” diyen Mevsimler, polisin, ister iki erkek ister iki bayan aynı evde yaşasın ve cinsel tercihleri başka olsun eve bu yönde baskın yapamayacağını ve tutuklama yapamayacağını” kaydetti. Mevsimler,  “Bu zaten şu anda da yasal bir suç değildir” şeklinde konuştu.

Ahlaka aykırı suçlar neden yasaya kondu?

Kıbrıs’ta 1929 yılında yapılan bir yasa olduğunu belirten Mevsimler, ahlaka aykırı suçların konmasının sebebini de açıkladı. Mevsimler, “1929 yılında yasaya ahlaka aykırı suçların konmasının sebebi Hindistan, Pakistan, Afganistan’da olan İngiliz Kolonilerinin yasalarının Kıbrıs’a da olduğu gibi aktarılmasıdır. Günümüzde bu böyle bir düzenlemeye gerek yoktur” ifadeisnin kullandı.

Evlenemez fakat...

Aile yasasında bir değişiklik yapılmadığını belirten Mevsimler, bazı kesimlerin bu yasayı ‘yanlış algıladığını’ savundu.

Cinsel yönelimleri uyuşan kişilerin olabilecğini kaydeden Mevsimler, mevcut Aile Yasası’na göre ECBT bireylerin herhangi bir şekilde evlenemeyeceğini fakat birlikte yaşamalarının da yasal bir suç olmadığını kaydetti.

Fuhuşun yasallaştığı yönünde toplumda yanlış bir algı uyandığını ifade eden Mevsimler, “Fuhuş yasallaştı diye bir durum yoktur” diyerek şöyle konuştu:

“Çocukların fuhuş olaylarından korunması için düzenlemeler daha açık bir şekilde düzenlenmiş olup Ceza Yasası’nda fuhuşla ilgili yapılan değişiklikte fuhuşu yöneten ve teşvik edenlerin hapislik cezaları ağırlaştırılmış, eğlence ve sayir binaları bu amaçla kullananların da cezaları bulunmaktadır.Yine fuhuştan çocukları korumak için düzenlemelerin üzerine ekleme yapıldı.”

Fuhuşta, aracısız bir kişinin işlevi olmaksızın karşı cinslerin, belli bir ücretle anlaşmaları neticesinde cinsi münasebetin olamayacağını belirten Avukat Mevsimler, “Burada dikkat edilmesi gereken, gece kulüpleri ve benzeri yerlerin yasasına göre 20. maddenin 4.fıkrasına göre suç olduğunu emreder. Kadını fuhuşa teşvik eden de, teşvik edip kazanç sağlayan da suç işlemiş olur” dedi.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.