1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞEKLER PROTOKOL İHLALİNİN KURBANI
EŞEKLER PROTOKOL İHLALİNİN KURBANI

EŞEKLER PROTOKOL İHLALİNİN KURBANI

KKTC'de eşekler de ihlal kurban oldu...

A+A-

PROTOKOL ÇİĞNENİYOR:

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Dipkarpaz Belediyesi arasında 9 Nisan 2014 tarihinde imzalanan protokolün çiğnendiği ortaya çıktı. Protokol gereği, eşeklerin beslenme ve bakımının sağlanması adı altında görevlendirilen 15 görevli bekçinin 10'u, belediyenin bünyesinden alınırken, belediyeye aktarılan 27.200 TL'lik bütçenin ise iki aydır aktarılmadığı belirtildi.

EŞEKLERİN BESLENMESİ YERİNE İSTİHDAM:

Protokole göre, Nisan ayı itibariyle her ay belediyeye aktarılan 27.200 TL'lik bütçe, yabani eşeklerin beslenme ve kontrol altına alınması amacı taşırken, bu ödenekten eşeklerin beslenmesine tek bir kuruş ayrılmadığı, tüm ödeneğin eski belediye yönetimi tarafından istihdam edilen personelin maaşlarına harcandığı öğrenildi.

PROTOKOLE RAĞMEN EŞEKLER AYLARDIR AÇ:

Ülkemize özgü yabani eşeklerin beslenme ve kontrol altına alınması, ayrıca Caretta Caretta kaplumbağaların yumurtlama döneminde söz konusu sahillerin, Bakanlık ekipleri ile birlikte kontrol altına alınması amacına yönelik imzalanan protokole karşın, bölgedeki eşekler aylardır aç halde yaşam mücadelesi veriyor.

"EŞEKLERİN BUGÜN KARNI DOYACAK":

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Karpaz bölgesinde yaşayan eşeklerin durumunun oldukça kötü olduğunu ve bu hayvanların kuraklık nedeniyle aylardır aç olduklarını belirterek, bankadan aldığı 10 Bin TL'lik kredi ile eşeklere bala temin ettiğini bildirdi. Coşkun, "Yarın (bugün) sabah itibariyle eşekler bala yiyebilecekler" dedi.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Karpaz bölgesinde yaşayan eşeklerin durumunun oldukça kötü olduğunu ve bu hayvanların kuraklık nedeniyle aylardır aç olduklarını belirterek, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı'na veryansın etti.

ÖDENEK KESİLDİ

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Dipkarpaz Belediyesi arasında 9 Nisan 2014 tarihinde imzalanan protokol gereği Maliye Bakanlığı tarafından Dipkarpaz Belediyesi'ne aktarılması gereken 27 Bin 200 TL'lik ödeneğin iki aydır aktarılmadığını bildirildi.

Belediye Başkanı Coşkun, ca-retta ve eşeklerin bakımının sağlanması adı altında Dipkarpaz Belediyesi eski yönetimi tarafından, istihdam edilen 15 personelin maaşının ödendiği 27 Bin 200 TL'lik ödeneğin, son iki aydır Be-lediye'ye aktarılmadığını belirtti.

EŞEKLERİN BESLENMESİ YERİNE PERSONEL İSTİHDAMI

9 Nisan 2014 tarihinde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Dipkarpaz Belediyesi arasında yapılan protokolde, belediyeye aktarılan 27.200 TL'lik bütçe, yabani eşeklerin beslenme ve kontrol altına alınması amacı taşırken, bu ödenekten eşeklerin beslenmesine tek bir kuruş ayrılmadığı, tüm ödeneğin istihdam edilen personelin maaşlarına denk geldiği öğrenildi.

Halbuki protokolde şöyle deniyor: "Ülkemize özgü yabani eşeklerin beslenme ve kontrol altına alınması, ayrıca Caretta Caretta kaplumbağaların yumurtlama dö-

neminde söz konusu sahillerin, Bakanlık ekipleri ile birlikte kontrol altına alınması amacına yönelik hazırlanan ve önergeye ekli sunulan 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayacak protokolü onaylayarak; bu amaç için Dipkarpaz Belediyesi'ne her ay ödenmesi gereken 27.200 TL'nin Maliye Bakanlığı'nın uygun göreceği kalemden karşılanmasına karar verdi."

"10 PERSONEL BELEDİYE BÜNYESİNDEN ALINDI"

Caretta carettalar ve eşeklerin bakımının sağlanması adı altında görevlendirilen 15 görevli bekçinin 10'unun Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından, belediyenin bünyesinden alındığını belirtti.

Nesli tükenmekte olan caretta caretta türü kaplumbağalar ile eşeklerin bakımının sağlanması adı altında görevlendirilen ve Belediye'ye aktarılan bütçeden maaşları ödenen 10 personelin 15 Temmuz itibariyle ormanda odun kesilmesi için görevlendirildiğini kaydeden Coşkun şunları anlattı:

"DEMİRCİ DÖNEMİNDE EVDE OTURUP ÖDENİYORLARDI"

"Maliye Bakanlığı'nın bir kaleminden Dipkarpaz Belediyesine aktarım oluyordu. Bu personeli Belediye ödüyordu. Eski Belediye Başkanı Mehmet Demirci döneminde, bu personel çoğu zaman evde oturuyordu.

Ben göreve geldikten sonra çalışacaksınız dedim. Yan gelip yatmak varken çalışmayı tercih etmediler. Kendilerini istihdam eden eski Belediye Başkanı aracılığıyla Çevre Bakanlığı ile istişareye geçtiler. 15 Temmuz itibariyle bu personel belediyenin bünyesinden alındı. Şuanda sadece 5 personel var."

"SUSUZLUKLARI GİDERİLMEYE BAŞLANDI"

Bölgedeki eşeklerin su ihtiyacının ise Hayvanseverler Platformu tarafından Dipkarpaz belediye-si'ne hibe edilen 6 depo sayesinde karşılanmaya başlandığını söyleyen Coşkun, bu sulukların 4'ünün yaklaşık 20 gün önce monte edildiğini, diğer iki suluğun ise Cuma günü eşeklerin su ihtiyacının karşılanması için monte edileceğini belirtti.

Ekin zamanı bu sulukların kaldırılmak zorunda kalınacağını da kaydeden Coşkun, "1-2 ay sonra, eşeklerin ekinlere zarar vermemesi için, bu suluklar kaldırılacak ve ekinlerin olmadığı yerlere taşınacak" dedi.

"KREDİYLE BALA SATIN ALDIK"

Bankadan 10 Bin TL kredi çekilerek, bu parayla bala alındığını, bugün itibariyle bu balaların eşeklerin yoğun olduğu bölgelere aktarılacağını belirten Belediye Başkanı Coşkun, "Bizzat şiroya binerek, bu balaları eşekler için belli yerlere dağıtacağım. Eşeklerin bugün itibariyle geçici bir süre karnı doyacak" dedi.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.