1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESENTEPE PLAJINDA NELER OLDU?
ESENTEPE PLAJINDA NELER OLDU?

ESENTEPE PLAJINDA NELER OLDU?

ESENTEPE PLAJINDA NELER OLDU?

A+A-

Girne Kaymakamlığı tarafından Esentepe Plajı’ndaki taş duvar, restoran ve spor alanı yapımının durdurulmasına yönelik alınan ara emri süreci işlemeye başladı. Konu ile ilgili ara emri duruşması Girne Kaza Mahkemesi’nde 17 Eylül Perşembe günü görüşülecek...

 

Ayşe GÜLER

Esentepe Halk Plajı’ndaki taş duvar, restoran ve spor alanına yapımına yönelik alınan ara emri kararının ardından çalışmalar durduruldu.
Girne Kaymakamlığı tarafından Esentepe Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların durdurulmasına yönelik alınan ara emri süreci işlemeye başladı, bölgedeki iş makineleri sahilde ‘beklemeye’ alındı.
Mahkeme kararının ardından Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, ara emri kalkmadan çalışmaların başlamayacağını, bu süre içerisinde de gerekli izinlerin alınacağını söyledi.

17 Eylül’de duruşma yapılacak


Kaplumbağaların yumurtladığı plajdaki ‘izinsiz çalışmalar’ ile ilgili Girne Kaza Mahkemesi, tarafından Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Esentepe Kalkınma Kooperatifi Ltd, Mehmet Özügüney, Zafer Gürbüzer, İsmet Kim aleyhinde alınan ara emri duruşması 17 Eylül’de başlayacak.
Mahkeme,  tarafları dinleyecek.

Çevre Bakanı bölgeyi ziyaret etti


Elde edilen bilgiye göre yaşananlar üzerine dün sabah Çevre Bakanı Kutlu Evren ve beraberindeki heyet bölgeyi ziyaret etti.
Ekibiyle birlikte incelemede bulunan Evren’in Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’dan bilgi aldığı öğrenildi.

‘Denize girilmesin’ kararı yok


Öte yandan ara emri kararının ardından plajın vatandaşlar tarafından kullanılıp kullanılamayacağı merak konusu oldu.
Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, ara emri kararında vatandaşların sahili kullanmaması veya bölgede denize girilmemesi yönünde bir karar olmadığını söyledi.

Güney Kıbrıs’tan da tepki geldi…


Kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı sahildeki çalışmalara çevreciler tarafından da tepki gelmişti.
Esentepe Plajı’nda yaşananlarla ilgili Güney Kıbrıs’tan da tepki geldi.
Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Esentepe halk sahilindeki inşaatı eleştirdi.
Fileleftheros Gazetesi’nin haberine göre, hareketten yapılan yazılı açıklamada, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtladığı sahilde inşaat çalışması yapılmasından endişe duyulduğunun kaydedildiğini yazdı.
Haberde, hareketin Avrupa Parlamentosu’ndaki Rum milletvekilleri ile Yeşiller Grubu milletvekillerinden, bu faaliyetlerin durdurulması için Türkiye’ye müdahalede bulunmalarını talep ettiği ifade edildi.

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil: “Binanın inşaat ruhsatı yok”

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ise Esentepe Plajı’nda alınan ara emri kararının ardından çalışmaların durduğunu söyledi.
Envergil, sahildeki restoran binasının inşaat ruhsatının bulunmadığını, sadece planlama onayının alındığını kaydetti.
Belediyeler ve Kaymakamlıkların işbirliği içerisinde hareket etmesi gerekirken sorunun odağında bir belediyenin olmasının üzücü olduğuna işaret eden Envergil, uzlaşıya açık olduklarını belirtti.
Envergil, Esentepe Belediyesi’nin gerekli izinleri alması durumunda ara emri kararının da kaldırılacağını dile getirerek, ara emri duruşmasının 17 Eylül’de yapılacağını kaydetti.
Esentepe Belediyesi’ne sahildeki çalışmalarla ilgili tolerans tanındığını ancak izinsiz yapımın artarak devam ettiğini savunan Envergil, belediyelerin vatandaşlara ‘örnek’ olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten: “Doğa ve çevre hiçe sayılıyor”

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten,Esentepe’de yaşananların yöneticilerin doğa ve çevreyi hiçe saydığının somut bir örneği olduğunu belirtti.
Sarpten, oldukça önemli olan bir bölgede uyarılara rağmen Esentepe Belediye Başkanı’nın ‘bildiğini yapmasının’ kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Şu anda çalışmaların ara emri ile durdurulduğunu ancak bundan sonraki süreçte yaşanacak olanların daha da önemli olduğuna işaret eden Sarpten, “Böyle bir zihniyetle bu tahribatların devam edeceği görülüyor. Hükümeti bu konuya eğilmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.
Sarpten, yasaların özellikle yöneticiler tarafından ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, yaşananları şiddetle kınadıklarını, konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan: “Ara emri kalkmadan çalışmalar başlamayacak”

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, ara emri kalkmadan sahildeki çalışmaların devam etmeyeceğini söyledi.
Yasa tanımadığına dair kendisine eleştirilen yapıldığını ancak bunun doğru olmadığını savunan Erdoğan, “Ara emri tebligatı elime ulaştığı zaman tüm çalışmaları durdurduk. Avukatlarla görüşüp, tüm çalışmanın projelendirilip izinler alındıktan sonra faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Erdoğan, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ile bir araya gelerek, tüm bölgede ayni uygulamanın yapılmasını talep ettiklerini akardı.
Mahkeme emri ile durdurulan faaliyetlerin diğer işletmeler için de geçerli olmasını istediğini ifade eden Erdoğan, ara emri kararının ardından Hentbol Turnuvası’nın iptalinin belediyeyi 50 bin TL zarara uğrattığını dile getirdi.
Yaşananların ardından belediye meclis üyeleriyle görüştüğünü, onların da kendisini desteklediklerini belirten Erdoğan, bölge halkından da destek aldığını söyledi.
Erdoğan, sahilde kanunsuz hiçbir uygulamayı kendisinin de istemediğini kaydetti.

Mühürlemeye geldiklerinde yaşananlar…


Erdoğan, geçtiğimiz gün öğlen saatlerinde 2 resmi hizmet aracının Esentepe Plajı’na gelerek, restoranı mühürlemek istediklerini söyleyerek yaşananları şöyle özetledi: “O gün ben de Esentepe Plajı’ndaydım. Resmi hizmet araçları sahile geldi, binayı mühürleme konusunda diretti.
Bu sırada birkaç tane genç, memurlara binayı mühürlemeyeceklerini gerekirse eylem yapacaklarını söyledi. Kaymakamlık yetkilileri de tepkinin ardından o anda mühürleme yapmayacaklarını, daha sonra gerekeni yapacakları noktasında bölgeden ayrıldı. Çevre Dairesi Müdürü doğaya verdiğimiz tahribattan dolayı belediyeye 2 asgari ücret ceza kestiğini söyledi. Halk ve çalışanların önünde bunu söyledi.  Bu yüzden cezanın tebligatını almadım, resmi olarak belediyeye yollamasını istedim. Bir gazetede benim hukuk tanımadığım iddia edildi. Bunlar beni çok üzmüştür”

“Restoranın gerekli izinleri alınmıştı”


Erdoğan, Esentepe Plajı’nda alınan ara emri ile inşaatı durdurulan restoranın gerekli izinlerinin alındığını sadece binanın ön tarafındaki balkonun 5 metre daha uzatıldığını söyledi.
Erdoğan, Çevre Dairesi yetkilileri ‘uzatılan balkonun’ kesilerek veya ahşap kaplanması konusunda belediyeyi uyardığını belirtti. Öte yandan çalışmalar sırasında kaplumbağaların yumurtladığı bölgelere zarar verilmediğini savunan Erdoğan, “Sahile duvarlar inşa edilmeden önce yuvaların üzerinden araçlar geçiyordu. Buraya araç girmesini engelledik. Her sene en fazla 3 veya 4 kaplumbağa yuva olurdu. Bu sene 15 tane yuva oldu” dedi.

YeniDüzen

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.