1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” DİYEREK EYLEM YAPILDI!
“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” DİYEREK EYLEM YAPILDI!

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” DİYEREK EYLEM YAPILDI!

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın “Göç Yasası” olarak nitelendirdiği...

A+A-

EYLEMDE YASANIN, ÇALIŞANLAR ARASINDA EKONOMİK, SOSYAL VE DEMOKRATİK EŞİTSİZLİK YARATTIĞI KAYDEDİLDİ

SENDİKA EYLEMLERİNİN YASA GERİ ÇEKİLENE KADAR SÜRECEĞİNİ BELİRTTİ

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın  “Göç Yasası” olarak nitelendirdiği,  yaklaşık 3 yıl önce Meclis’ten geçirilen Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın geri çekilmesi talebiyle gerçekleştirdiği eylem sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi önünde saat 09.30’da başlayan eylem, saat 12:00 civarlarında sona erdi. KTÖS, bunun 2. uyarı eylemleri olduğunu; 3. eylemleriyle meydanı “kilitleyeceklerini”, eylemlerinin yasa geri çekilene kadar da süreceğini kaydetti.

Yasanın, çalışanlar arasında ekonomik, sosyal ve demokratik eşitsizlik yarattığı kaydedilen eylemde, diğer yandan ise, yasanın, Kıbrıslı Türklerin varlığını, kimliğini tehdit ettiği savunuldu.

Eylemde, bildirilerin okunmasının ardından, geçmişte, “yasanın yürürlüğe girmemesi için toplumla birlikte mücadele eden” DP/UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile CTP/BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na dışarıya çıkıp eylemcilerle görüşme çağrısında bulunuldu.

Bu arada, Başbakan Yorgancıoğlu , KTÖS’den bir grubu Meclis’te görüşmeye çağırdı.

Çağrı üzerine, aralarında KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in de bulunduğu bir grup, Cumhuriyet Meclisi’nde başbakanla görüşmek üzere bekledi.

Ancak Başbakanı 15-20 dakika bekledikten sonra, görüşmeye gelmemesi üzerine Mavi Salon’dan ayrıldılar ve Meclis önünde oturma eylemlerini sürdürdüler.

Başbakan’ın kendilerini görüşmeye çağırıp gelmemesiyle ilgili olarak konuşan Varoğlu ve Elcil, bunu “saygısızlık” olarak değerlendirdi.

Hükümetin kendilerini oyalama, dalga geçme peşinde olduğunu savunan Varoğlu ve Elcil, “Göç Yasası” geri çekilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Daha sonra bir heyet, Meclis Genel Kurulu’nu izlemek üzere Genel Kurul salonuna girdi; orada “Eşit işe eşit ücret” diye sloganlar attılar ve salondan çıkarıldılar.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

“İnsanca bir yaşam talep ediyoruz”, “Eşit İşe Eşit Ücret”, “Öğretmen Öğretmendir Eşitlik ve Adalet İstiyoruz” yazılı pankartlar ve “Göç Yasasına Hayır”, “Eşitsizlik Adaletsizliğe Hayır”  sloganları eşliğinde Meclis önüne gelen eylemciler, polis barikatıyla karşılaşmalarına tepki gösterdiler. Eylemciler barışçıl bir eylem yaptıklarını belirterek, bunun “çocukların geleceğine kurulmuş bir barikat” olduğunu söylediler.

Eyleme TDP,  KTAMS,Çağ-Sen ile Devrimci Komünist Birlik de destek verdi.

ELCİL

Eylemde bir konuşma yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın “sefalet ücreti” nedeniyle “ülkeden göç etmeyi düşünen gençler yarattığını” kaydetti.

Elcil, şimdi hükümette olan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın yasa geçirileceği zamanlarda düzenledikleri eylemlere katıldığını da söyledi.

Bunun 2. uyarıları olduğunu kaydeden Elcil, KTÖS’ün “şakası” olmadığını, 3. eylemde kitlesel olarak geleceklerini, “silip süpüreceklerini” söyledi.

Elcil, bunun sadece 2011’den sonra göreve başlayan öğretmenlerin değil, tüm vatandaşların sorunu olduğunu da belirtti.

AÇIKLAMA METNİ

Elcil’in konuşmasının ardından hazırlanan açıklama metni, İsmail Özuçar ile Latife Bayramoğlu tarafından okundu.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 3 yıl geçtiği, “yarattığı fakirleşme, sosyal eşitsizlik ve adalet kavramının yoksunluğunun” ülkenin her yanında hissedildiği kaydedilen açıklamada “Yasanın yürürlüğe girmemesi için toplumla birlikte mücadele eden DP ve CTP bugün mecliste büyük çoğunluğu oluşturmakta ve hükümet ortağı olarak ülkenin geleceğiyle ilgili kararlar üretmektedir” denildi.

“YORGANCIOĞLU VE DENKTAŞ GEÇİRİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER”

Açıklamada, Yorgancıoğlu ile Serdar Denktaş’ın 25 Ekim 2010 tarihinde Meclis’te yaptıkları konuşmalarda, bu yasanın İLO sözleşmelerine  ve Anayasa’ya aykırı olduğunu, geçirilmemesi gerektiğini söyledikleri savunuldu  ve söyle denildi:

“Birkaç yıl önce Göç Yasası’nı uluslararası hukuka aykırı, siyasi, anlamsız, hatalı olarak niteleyenler bugünkü koalisyon hükümetinin başbakanı ve başbakan yardımcısıdırlar. Göreve gelmeden önce çok iyi bildikleri bu yasayı göreve geldikten sonra ortadan kaldırmak için hiçbir çaba sarf etmemeleri ne siyasi etik ne de hukuk ile bağdaşmaktadır” .

“UYGULANMAYAN MADDELER DE UYGULANMAYA BAŞLADI”

Hükümetin, yasa yürürlüğe girdiğinden beri uygulanmayan maddeleri de uygulamaya başladığı belirtilen açıklamada, yüzde 35 daha az maaş alan öğretmenlerin hazırlık ödeneklerinin de kesildiği, geçici olarak görev yapan öğretmenlerin 31 Ocak’ta işten durdurulup, 17 Şubat’ta geri çağrıldığı ifade edildi.

“YASAYI KALDIRMAK CTP VE DP’NİN BOYNUNUN BORCU”

Açıklamada, “göç yasasının Kıbrıslı Türkler’in geleceğini karattığını toplumsal muhalefetle birlikte dile getiren, bu uğurda mücadele örgütlenmesine ortak olan DP ile CTP’nin Göç Yasası’nı ortadan kaldırmasının boynunun borcu olduğu” da belirtildi.

TAK

 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.