1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞİTLİK SAĞLANDI!
EŞİTLİK SAĞLANDI!

EŞİTLİK SAĞLANDI!

‘Eşit’lik sağlandı

A+A-

Tüm AB üyesi ülkelerin durumunu belirleyen ve yılda 2 kez yapılan ‘Eurobarometer’ sonuçları, Kıbrıslı Türklerle, Rumların şikayetlerinin aynı olduğunu ortaya çıkardı.

  Geçtiğimiz yıl 2-17 Kasım tarihlerinde yapılan ve sonuçları dün açıklanan kamuoyu araştırması 500 Kıbrıslı Türk ile 500 Kıbrıslı Rumu kapsıyor.

   Türk tarafını kapsayan araştırma Taylor Nelson Sofres ve EOS Gallup Europe arasında oluşturulan bir şirketler birliği olan TNS Opinion & Social himayesinde KADEM tarafından yürütüldü.

    Kıbrıslı Türklerin yüzde 49’u şu an için en önemli sorunun ekonomik olduğunu; ikinci sırada ise yüzde 37 ile işsizliğin olduğunu belirtiyor.

    Kıbrıslı Rumların yüzde 77’si ise işsizliği en önemli sorun olarak görüyor. Yüzde 74 ile de ekonomik durum ikinci sırada yer alıyor.

 

Gelecekten umut yok

   Kamuoyu araştırmasında ‘Gelecek 12 ay için beklentiler’ de ortaya çıktı. Buna göre; Kıbrıslı Türklerin yüzde 46’sı ekonomik durumun daha kötü olacağını belirtiyor. İyi olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 12’de kalıyor.

   Buna paralel olarak halkın yüzde 47’si istihdam (işsizlik) durumunun daha kötü olacağını düşünüyor, iyi olacağını belirtenler yüzde 9’da kalıyor.

   Rum tarafında ise halkın yüzde 72’si ekonomik durumun daha kötü olacağına inanıyor. Daha iyi olacağını söyleyenler yüzde 7, aynı kalacağını belirtenler ise yüzde 19.

   Rumların yüzde 74’ü işsizliğin daha da artacağını belirtirken, azalacağını düşünenlerin oranı yüzde 5’te kalıyor.

 

Türkler medyaya güveniyor

   Kamuoyu araştırmasının bir başka çarpıcı konusu ise medya ile siyasi partilere duyulan güvenle ilgili. Kıbrıslı Türklerin yüzde 62’si medyaya güvenirken, siyasilere güven yüzde 19’da kaldı.

   Güney Kıbrıs’ta ise halkın yüzde 75’i medyaya güven duymuyor. Güven duyanların oranı ise yüzde 17’de kalıyor. Güneyde siyasi partilere duyulan güven ise yüzde 7 oranında. Bu oran Türkiye’de yüzde 20, AB ortalaması ise yüzde 14 olarak belirtiliyor.

 

Hayattan memnuniyet yüzde 49

   Kıbrıs Türk toplumunun “hayattan memnuniyet” oranı 2005 yılı öncesinde yüzde 60 dolayında bulunuyordu. 2005-2007 döneminde yüzde 70’in üzerine çıkan bu oran 2008 yılından başlayarak sert bir düşüş yaşamaya başlamış ve 2013 yılı başında yüzde 40’lık bir noktaya gerilemişti.

   2013 yılı sonunda ise bu oran 9 puanlık artışla yüzde 49’a yükseldi. Bu oran ile Kıbrıslı Türkler Avrupa Birliği ortalamasının 26 puan gerisinde, araştırmaya dâhil edilen 35 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı.

 

Olumlu değişiklik beklenmiyor

Bu çalışma kapsamında Kıbrıslı Türklere bazı konularda gelecek 12 ay içerisinde ne gibi değişiklikler bekliyorsunuz sorusu soruldu. Alınan cevaplarda çoğunluk ya daha kötü olacak ya da aynı kalacak şeklinde oldu.

Sorulan bazı sorular ve alınan cevaplar şöyle oldu;

 

“Genelde hayat nasıl olacak?

% 42 aynı kalacak

% 27 daha iyi olacak

% 20 daha kötü olacak

“Ülkenin ekenomik durumu”

% 46 daha kötü olacak

% 33 aynı kalacak

% 21 daha iyi olacak

“Ülkede istihdam”

% 47 daha kötü olacak

% 33 ayni kalacak

% 9 daha iyi olacak

 

Ekonomik yönden istiyoruz

Yapılan çalışmada 500 Kıbrıslı Türke “Avrupa Birliği ne anlama gelir” sorusu da yöneltildi. Bu soruya da tıpkı diğer cevaplarda olduğu gibi genel ekonomik durumun olumlu etkileneceği ağırlıklı cevaplar geldi.

Bu soruya verilen cevaplar şöyle oldu;

Ekonomik refah           % 42

Sosyal güvence            % 39

Seyahat, öğrenim,

Çalışma özgürlüğü    % 37

Demokrasi                   % 25

Barış                          % 25

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.