1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESKİ BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK, YILLARDAN SONRA
ESKİ BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK, YILLARDAN SONRA

ESKİ BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK, YILLARDAN SONRA

Eski Başbakan İrsen Küçük, yıllardan sonra ;

A+A-

Eski Başbakan İrsen Küçük, yıllardan sonra ‘Başkanlık’ ve ‘tek bölge’ sistemine destek verdi

Başbakanlık dönemi ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile siyasal rekabeti sayesinde Kıbrıs Türk siyasetinde önemli bir yer tutan İrsen Küçük, Başkanlık sistemine geçilmesinin şart olduğunu söyledi.

Soruları yanıtlayan İrsen Küçük “gerek Başkanlık sistemi, gerekse tek bölge seçimi ülkemiz için şart oldu”dedi.

İrsen Küçük “sizin Başbakanlığınız döneminde Cumhurbaşkanı ile rekabetiniz nedeniyle ciddi sorunlar yaşandı. Şimdi Anayasa değişikliği yapılırken Başkanlık sistemine geçiş konusunda ne düşünürsünüz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Tabi ki hedef bu olmalıdır. Fakat benim zamanlama konusunda biraz çekincelerim vardır.Yani hazır mıyız değil miyiz sistem buna göre düzenlenmelidir. Son yaşananlara da baktığımız zaman kısa sürede Başkanlık sistemine geçilmesi şarttır.İyi hazırlanılması ve topluma Başkanlık sisteminin ne olup ne olmadığını anlatmak önemlidir.”

Soru: Anayasa değişiyor Parlementer sistemi de değiştirecek bir düzenleme ile referanduma gitmeli mi?

Yanıt: Anayasa değişikliği önemli bir karardır ve muhakkak bu konuda bir mutabakat sağlanması gerekiyor. Şu an için yapılan çalışmalar konusunda  ise yeteri kadar üzerlerinde çalışılıp çalışılmadığı konusunda yaşanan çekinceler bende de vardır. Yeterince kifayetli olup olmadığını bilmemiz gerekiyor.

Yerel seçimlerde ilgili değişikliklerle bir referanduma gidilmesi düşünülüyor buna ek olarak daha farklı maddelerde henüz uzlaşma sağlanmış değildir. Tam olarak  uzlaşılamayan konulara Başkanlık sistemini eklerlese yerel seçimlere kadar yetişemeyebilir çünkü tartışılması ve halka anlatılması gereken önemli  bir sistem değişikliği olduğunu düşünüyorum ama bizim muhakkak bu değişikliği yapmamız gerektiğini de eklemek isterim.”

Soru: Başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Yanıt: Başkanlık sistemi bizim için doğru bir sistemdir ve mutlak yapılmalıdır. Başkanlık rejimi bir kere seçilecek kişiye geniş yetkiler vermektedir ve demokratrikleşmede önemlidir. Fakat seçilecek olan kişinin demokratik yapısı da bu bakımdan önemlidir ve halkın tümünü kucaklaması, ‘bendensin, ondansın’ ayrımı yapmaması, sektörleri bir bütün olarak görüp reel ekonomi ile buluşturması ve ülke koşullarını daha iyiye taşıyacak vizyonu olmalıdır. Bu kişinin topluma vereceği hizmetler önemlidir. Bana göre sistem olarak hatası yoktur.Tek bölgeli bir seçim sistemini de beraberinde getirmesi bir çok konuda yapılan popilizmin de önüne geçecektir.”

Alpay Durduran: Başkanlık sistemi olmaz

Eski milletvekillerinden, YKP’li Alpay Durduran ise Başkanlık sistemine geçilmesine karşı çıktı. Durduran bu konuda şöyle dedi:

“Başkanlık sitemine geçilmemelidir. Bizler Başkanlık sistemi de yaşadık ve öyle parlementer sisteme geçtik. Bugünün partizanlıkları, yolsuzlukları Başkanlık sisteminin üzerine kurulmuş olan parlementer sisteme mal ediliyor ama esas partizanlığı bizler Başkanlık sisteminde yaşadık.”

Soru: Anayasa’da bazı değişiklikler yapılıyor, ne dersiniz?.

Yanıt: Anayasada partizanlıkları yolsuzlukları önleyebilecek şeffaflığı hesap verilebilirliği hayata geçirebilecek değişiklikler yapılması gerekiyor. Dünyada bunlar için bilimsel çalışmalar yapıldı. Anayasada herşey sorgulanabilecek ve başarıya dayanan bir düzenleme yapılmalıdır. Bugün yapılması öngörülen değişikliklere bakıyorum da biz demek hala hazır değiliz.

Soru: Başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Yanıt: Yolsuzluklarla savaşabilecek bir sistem öneriyorum ben. Başkanlık sistemi değildir doğru olan dediğim gibi biz en aleni partizanlığı ve yolsuzlukları Başkanlık sisteminde yaşadık.

Soru: Sizin öneriniz nedir?

Yanıt: Benim önerim Hong Kong da yapıldı. Biz bu hal ile Başkanlık sistem de yanlış başka sistem de kursak yine başarılı olamayız. Hong Kong’ta bu saydıklarım için Reform ve Re-Organizasyon Yolsuzluklarla Savaş Komitesi kuruldu. Bizde siyasete bağımsız kişilerce böyle bir komite kurulsun. Hong Kong’ta bu komite maaşlarını ortaya çıkardıkları yolsuzluklara göre alırlar yani performansa göre ve yargı güçleri de vardır. Buyrun reform yapacaksanız kurun böyle bir komisyon.

Mehmet Bayram: Sistemimiz değişime hazır değil

Maliye eski bakanlarından Mehmet Bayram, Başkanlık sistemine geçiş için hazır olmadığımızı söyledi.

Bayram’ın, Başkanlık sistemine ilişkin görüşleri şöyle:

“Bu konu geçmişte de çok tartışıldı. Başkanlık Sistemine geçiş yapabilmek için bir kere bütün Devlet organlarının mümkemmel çalıştığı yetkililerin sorumluluklarının bilincinde, yetki ve sorumluluklarını bilinçli kullanan insanlar tarafından idari mekanizmanın yönetilmesi gerekir. Başkanlık sistemine geçiş yapmak için sistemimiz hazır değildir. Buna siyasetimiz de hazır değildir. Ülkede şu anda bir olağan dışılılık vardır. Alt yapımız, teşkilatlarımız, denetim ve idari teşkilatlarımız Başkanlık sistemi için hazır değildir.

Soru: Anayasa değişikliği yapılıyor ne dersiniz?

Yanıt: Bana göre parlementer sistemden Başkanlık sistemine geçebileceğimiz bir Devlet yapısı içinde değiliz. Biz hala Anayasada kamu görevlilerinin siyaset yapıp yapamayacağını, hala Ombudsmanın görev ve yetkilerini, denetim mekanizmasını gibi konuları tartışıyoruz. Daha bunları çözemedik. Başkanlık sistemi çok iyi tartışılması çok iyi analiz edilmesi gerekir ve topluma iyi anlatılmalı. Bana göre şu anda KKTC Başkanlık sistemine hiç bir alanda hazır değildir.

Soru: Başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanları nelerdir?

“Başkanlık sistemi doğru uygulandığında sorunlu değildir. Fakat bizim ülkemizde sorun olur hatta felaket olur. Hazırlıksız bir bir toplumda Başkanlık sistemi Tek adamlık sistemi olmaktan öteye gitmez.”

Atay Cafer Ürel : Parlamenter sistem yürümüyor

Eski milletvekillerinden Atay Cafer Ürel, parlamenter sistemin yürümediğini ve Başkanlık  “Anayasada yapılacak değişikliklerin içinde Başkanlık sistemi de olsaydı çok iyi olurdu. Tıpkı Rum tarafındaki gibi bir Başkanlık sitemi olması mükemmel olurdu. Parlemento sadece yasaları yapan birim olması gerekir. Eğer seçilen Başkan parlementodan birini icraata tayin edecekse o kişi parlementodan istifa etmelidir. Özetle icraat yapanların oy’a ihtiyacı olmaması idi.

Soru: Anayasa değişirken, Başkanlık sistemi de getirilmeliydi diyorsunuz?

Yanıt: Süper olurdu.En azından mevcut  sistemin değişmesi için iyi niyetli bir adım olarak görüyorum.

Soru: Başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Yanıt: Bana göre hiç bir kötü yanı yoktur. KKTC’nin hazır olup olmadığından ziyade bizim buna ihtiyacımız vardır.”

Enver Öztürk: Başkanlık en ideal olanı

Eski bakanlardan Enver Öztürk de küçük toplumlar için Başkanlık sisteminin daha yararlı olduğuna dikkat çekti. Öztürk  “Ben yıllardır bunu savunuyorum. Başkanlık sistemine geçmemiz gerekiyor. Bizim gibi küçük toplumlar için en ideal yönetim şekli budur” dedi.

Soru: Anayasa değişiyor Parlementer sistemi de değiştirecek bir düzenleme referanduma gitmeli mi?

Yanıt: Bence doğru olan bu olurdu fakat gelinen süreçte bu mümkün görünmüyor çünkü buna hazırlık yapılmadı.

Soru: Başkanlık sisteminin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Yanıt: Kötü terafı sadece tek adamlık ve bizim gibi küçük toplumlarda diktatörlüğe yol açabilir ve Başkanın çevresinde olanların nemalanmasına neden olur.İyi tarafları ise ekonominin ve siyasetin bir merkezden yönetilmesidir. Ülke siyasetinin bir merkezde toplanması önemli ve Başkanın tayin edeceği teknotrat bir kabinenin oluşması oy kaygısı olmadan ülkenin yönetilmesi gibi güzel tarafları vardır. Ve ülkede herhangi bir alanda olası bir başarısızlığın da sorumlusu Başkan olur yani adres belli olur. Meclis ise yasama ve denetim görevini yapmalıdır.

 

Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.