1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESKİ BAŞBAKANIN İMZASI TAKLİT EDİLMİŞTİ.... SORUŞTURMA TAMAM
ESKİ BAŞBAKANIN İMZASI TAKLİT EDİLMİŞTİ.... SORUŞTURMA TAMAM

ESKİ BAŞBAKANIN İMZASI TAKLİT EDİLMİŞTİ.... SORUŞTURMA TAMAM

4 ay hapse mahkum edilen Emir Emirkanı’nın ;

A+A-

 

Ulusal Birlik Partisi eski Genel Başkanı, eski Başbakan İrsen Küçük’ün imzasını taklit ederek evrakta sahteleme yaptıkları gerekçesi ile 4 ay hapse mahkum edilen Emir Emirkanı’nın Kamu Hizmet Komisyonu’ndaki disiplin soruşturması tamamlandı.

Emirkanı, işlediği yüz kızartıcı suç nedeniyle 6 ay, sahte belge düzenlediği sebebiyle 4 ay, toplamda 10 ay görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca dönemin Başbakanı İrsen Küçük’e zarar verdiği gerekçesi ile de Emirkanı’nın 2 yıl kademe ilerlemesi durduruldu.

3 davadan yargılandı

Mahkemenin Emirkanı ile ilgili yaptığı soruşturma da Kamu Hizmeti Komisyonu’nun disiplin soruşturmasında yer aldı. Emirkanı, birinci davada sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçundan, ikinci davasında sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlarını işleyerek yurttaşların gereksiz biçimde yarar veya zararını hedef tutan davranışta bulunmak, üçüncü davasında ise dönemin Başbakanı İrsen Küçük’ün zarar görmesini hedef tutan davranışta bulunup sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlarını işleyerek görevi ile bağdaşmayacak şekilde siyasal düşünce ayrımı yaparak yanlı davranma suçlarından disiplin soruşturmasını sürdürdü.

Savcı komisyona 10 adet emare sundu

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun sürdürdüğü ve 12 Eylül’de başlayıp 15 Eylül’de devam edilen soruşturmada savcı komisyona 10 adet emare sundu. Emirkanı’nın suçu işlediği tarih ve öncesini içeren emareleri Kamu Hizmeti Komisyonu inceledi.

Tokay’ın mahkemeye yazdığı yazı da incelendi

Soruşturma kapsamında savcı, sunduğu emarelerden biri olan konu yazının Mustafa Tokay tarafından ele alınan bir yazı olduğu ve amiri olarak kendisinin el yazısı ile verdiği yazıyı yazdığını ve amirinin verdiği görevi yerine getirdiğini, zarfı yazının içeriğini bilmeden Afrika Gazetesi’ne gönderdiğini belirtti.

Avukattan “suçlu Tokay” savunması

Emir Emirkanı’nın avukatı ise komisyona yaptığı savunmada olayda belirtilen “siyasi çıkarın” temelinde Mustafa Tokay’ın bulunduğunu iddia etti. Avukat, davada sanığın pişman olduğunu ve ailesi üzerinde çocukları nezdinden ve özellikle toplumsal itibar açısından disiplin cezasından daha büyük bir mahrumiyet çektiğini ifade etti.

Tokay üstlendi

Kamu Hizmeti Komisyonu kararında dikkat çeken bir başka husus ise, Emir Emirkanı ile birlikte hapis yatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eski Müsteşarı Mustafa Tokay’ın suçu üstlenmiş olması. Raporda, “Mustafa Tokay’ın huzurunda emare olarak sunulan beyanında” suçu kabul ettiği ifade ediliyor. Rapora Tokay’ın yazısı rapora şu şekilde girdi: “Mustafa Tokay o dönemde Kamu Hizmeti Komisyonu üyesi olup Emir Emirkanı’nın amiri pozisyonunda olduğu ve suç teşkil eden olayı kendisinin düzenlediğini, diğer huşular yanında tüm suçun kendisinde olduğunu Emir Emirkanı’nın amir-memur ilişkisi içinde hareket etmek zorunda kaldığını izahat vererek anlatmıştır.”

Komisyon hafifletici nedenleri göz önünde bulundurdu

Kamu Hizmeti Komisyonu’nda disiplin soruşturmasını sürdüren komisyon, tüm emareleri inceledikten sonra üç konuda tespitlerde bulundu. Komisyon, Tokay’ın Kamu Hizmeti Komisyonu’na yazdığı ve özetle “suç benim” yazısını, Emirkanı’nın öğretmenlik sicilinin küçük bir olay dışında temiz olmasını ve geçmiş dönemlerde üstleri tarafından terfi ettirilmesini göz önünde bulundurarak Emirkanı’nın suçunda hafifletici nedenler bulunduğunu tespit etti.

Karar

Komisyonun verdiği kararda aynen şöyle denildi: “Daha hafif bir cezaya komisyon karar verebilmesi için ilgili yasanın 86(3) maddesi uyarınca bakılması gereken hususlardan sonra Komisyon bazı saptamalar yapma ihtiyacı duymuştur.

Devlet maddi zarara uğramadı

Bu olayla ilgili olarak devlet herhangi bir maddi kayba uğradı mı? Devletin maddi kayba uğradığına dair komisyon önüne herhangi bir belge veya görüş gelmemiştir. Saptamalarımız da devletin maddi olarak herhangi bir kayba uğramadığıdır. Ayrıca sanık da herhangi bir maddi kazanç elde etmedi. Kendisine karşı suç işlenen zamanın Başbakanı İrsen Küçük, sanığı affettiğini açıklamıştır. Bu durum medyada geniş bir yer almış ayrıca Savcı, tarafından emare olarak sunulmuştur. Ceza davası açısından herhangi bir hüküm ifade etmeyen bu olay disiplin davası açısından komisyonca değerlendirilmiştir.”

“Ceza mahkemesi ibret verici bir ceza verdi”

Komisyonun kararının devamında “Ceza Hukuku açısından yetkili mahkeme ibret verici ve caydırıcı bir ceza vermiştir. Süresi ne olursa olsun olayımızda etkileri açısından hapislik cezası büyük anlam ifade etmektedir. Komisyon bu hususu da değerlendirmiştir. Ceza takdir edilirken sanıktan öç alma değil sanığın topluma kazandırılması prensibi üzerinde de değerlendirme yapılmıştır” denildi.

Toplam 10 ay

Emirkanı, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun gerçekleştirdiği soruşturma ve verdiği karar doğrultusunda, birinci dava olan ve yüz kızartıcı suç olarak addedilen sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçundan 6 ay, ikinci dava olan sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlarını işleyerek yurttaşların gereksiz biçimde yarar veya zararını hedef tutan davranışta bulunmak suçundan 4 ay ve üçüncü davası olan dönemin Başbakanı İrsen Küçük’ün zarar görmesini hedef tutan davranışta bulunup sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme suçlarını işleyerek görevi ile bağdaşmayacak şekilde siyasal düşünce ayrımı yaparak yanlı davranma suçundan iki yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldı.

Yasayla uyuşmuyor

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun kararı ile Öğretmenler Yasası’nda disiplin suçlarını düzenleyen maddeler uyuşmuyor. Yasanın 85’in maddesi Bölüm 5 d fıkrasına göre Emirkanı “sahtekarlık, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma gibi öğretmenlikle bağdaşmayan yüz kızartıcı” suç işledi ve bu kesin meslekten ihracı gerektiriyor. İşte ihraç gerektiren Öğretmenler Yasası’ndaki madde:
(d) 85’inci Madde 5’inci fıkra d bendi: “Rüşvet, hırsızlık, sahtekarlık, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma gibi öğretmenlikle bağdaşmayan yüz kızartıcı bir suç işlemek ve hukukun yüz kızartıcı suç saydığı diğer suçlardan birini işlediği mahkemece saptanmış olmak.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.