1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESKİ BAŞKAN KLERİDES’E VEDA ETME HAZIRLIĞI
ESKİ BAŞKAN KLERİDES’E VEDA ETME HAZIRLIĞI

ESKİ BAŞKAN KLERİDES’E VEDA ETME HAZIRLIĞI

Geçtiğimiz Cuma günü hayatını kaybeden Rum Yönetimi eski başkanı Glafkos Klerides’in cenaze töreni yarın gerçekleştiriliyor.

A+A-

KLERİDES “KONSTANTİNU VE ELENİ” MEZARLIĞINDAKİ AİLE MEZARINA GÖMÜLECEK

LARNAKA HAVALİMANININ ADININ, KLERİDES ANISINA YENİDEN ADLANDIRILMASI ÖNERİSİ

CENAZEYE YUNANİSTAN BAŞBAKANI SAMARAS DA KATILACAK

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA KLERİDES İÇİN TAZİYE MESAJI YAYIMLADI

Geçtiğimiz Cuma günü hayatını kaybeden Rum Yönetimi eski başkanı Glafkos Klerides’in cenaze töreni yarın gerçekleştiriliyor.

Simerini gazetesi “Son Veda İçin Her şey Hazır” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum kesiminde halkın ve devletin, geçtiğimiz günlerde vefat eden Rum Yönetimi eski Başkanı Klerides’e, son kez veda etmeye hazırlanmakta olduğunu yazdı.

Klerides’in naaşının, bu sabah 09,00’dan akşam 19,00’a kadar, Lefkoşa Rum kesiminde Strovolo semtindeki Aya Sofya Kilisesi’nde katafalka konacağını anımsatan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Bakanlar Kurulu’nun tümünün, Başkanlık Konutunda açılan taziye defterini imzalamalarının ardından, Klerides’i anmak için kiliseye gideceklerini kaydetti.

Klerides’in cenaze töreninin, yarın saat 11.00’de aynı kilisede yapılacağını belirten gazete, cenaze duasının Başpiskopos Hrisostomos tarafından yönetileceğini, cenaze töreni konuşmasının da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından yapılacağını ifade etti.

Klerides’in, “Konstantinu ve Eleni” mezarlığındaki aile  mezarına defnedileceğini ifade eden gazete, cenazeye Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras başkanlığında, Yunan siyaset  dünyasından üst düzey yetkillerin de katılacağını belirtti.

Rum Polisinin bugünden itibaren, gerek cenazeye katılacak olan siyasilerin güvenliği, gerek düzenin sağlanması için olağanüstü güvenlik önlemleri alacağını kaydeden gazete, DİSİ partisinin Rum Meclisindeki temsilcisi Nikos Tornaritis’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e gönderdiği bir mektupla, Larnaka Havalimanının isminin Klerides anısına, “Uluslar arası Larnaka Havalimanı-Glafkos Klerides” şeklinde yeniden adlandırılması önerisinde bulunduğunu da haber verdi.

Gazeteye göre Tornaritis mektubunda, Rum kesiminin Klerides’e çok şey borçlu olduğunu ve buna karşılık vermenin yollarından birinin, önemli altyapı çalışmalarından birine adını vermek olduğunu dile getirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Klerides’in vefatı dolayısıyla Sri Lanka ziyaretini yarıda kesip dün sabah erken saatlerde adaya döndüğünü de kaydeden gazete, Anastasiadis’in dün Klerides’in cenazesiyle ilgili ayrıntıların kararlaştırıldığı bir Bakanlar Kurulu Komitesi toplantısına başkanlık ettiğini ve Başkanlık Konutundaki yeni etkinlik salonunda bugün devlet yetkilileri ile diplomatlar için taziye defteri açılmasına karar verildiğini belirtti.

Haberde, Klerides’in ailesinin, cenaze törenine çelenk yollanması yerine, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bağış yapılması isteğinde bulunduğu da ifade edildi.

Cenazenin yapılacağı yarının resmi tatil ilan edildiğini de anımsatan gazete, bütün kamu hizmetlerinin ve okulların kapalı olacağını, aynı şeyin bankalarda da geçerli olmasının beklendiğini, aynı zamanda özel sektörde de tatil ilan edilip edilmeyeceğine bugün karar verileceğini ekledi.

CENAZEYE SAMARAS DA GELİYOR

Klerides’in cenazesine Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın yanı sıra, Yunanistan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’un da katılacağını kaydeden gazete, Yunanlı yetkililerin yarın sabah erken saatlerde adaya geleceklerini ve cenazenin ardından akşamüzeri adadan ayrılacaklarını bildirdi.

İlgili haberlerde, Klerides’in vefatına ilişkin taziye mesajlarının dün de devam ettiği belirtildi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN DA TAZİYE MESAJI

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde ise, Türkiye Dışişleri Bakanlığının da Klerides’in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladığını haber verildi.

Gazeteye göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı mesajında, Klerides’in, adadaki işbirliğini yeniden yapılandıracak olan daimi ve bütünlüklü bir çözümün vaktinin geldiğini görme fırsatı olmadan hayatını kaybetmesini, oldukça üzücü bir şey olarak nitelendirdi.

Alithia gazetesinde yer alan haberde ise, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ve Avrupa Halk Partisi Başkanı Joseph Daul’un da Klerides’in vefatı dolayısıyla taziye mesajları yayımladığı ifade edildi.

Haravgi ise haberinde, Klerides’in görevde iken hayatını kaybetmiş bir devlet başkanı muamelesi göreceğini yazarken, Rum haber kaynakları da, cenaze masraflarının devlet bütçesinden karşılanacağını belirttiler.

KLERİDES İÇİN ELEKTRONİK TAZİYE DEFTERİ DE AÇILDI

Politis gazetesi ise haberinde, Klerides için Rum kesimindeki “Glafkos Klerides Enstitüsünde” www.clerides.org adresine sahip elektronik bir taziye defteri açıldığını yazdı ve yüzlerce insanın eski başkana buradan veda etmeyi istediğini ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.