1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESKİ KTHY PERSONELİ BAKIN NE KADAR ALACAKLI
ESKİ KTHY PERSONELİ BAKIN NE KADAR ALACAKLI

ESKİ KTHY PERSONELİ BAKIN NE KADAR ALACAKLI

ESKİ KTHY PERSONELİ BAKIN NE KADAR ALACAKLI

A+A-

Şirketler Mukayyidi Ahmet Nergiz, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın tasfiyesine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Duygu Alan

Şirketler Mukayyidi Ahmet Nergiz, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) binasının satışının yapılması veya kiralanması için mahkemenin bu yönde görüş ve önerisinin olması gerektiğini kaydetti.

KTHY binasının devlete devri veya kiralanması hususunda Şirketler Mukayyitliği’nin tek taraflı istida sunduğunu belirten Nergiz, mahkemeden görüş beklendiğini söyledi.

Nergiz 46/98 sayılı yasa gereği tasfiye halindeki KTHY ödemelerinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekerek 2013-2014 tarihlerinde KTHY tasfiyesinden toplam 9 milyon 991 bin 134 TL elde edildiğini paranın tümünün Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını kaydetti.

Öte yandan 46/98 sayılı yasa gereği eski KTHY personelinin yatırılmamış İhtiyat Sandığı primlerinin Maliye Bakanlığı tarafından üstlenildiğini kaydeden Ahmet Nergis, “Maliye Bakanlığı, şimdiye kadar Sigorta tazminatlarını yatırdı fakat İhtiyat Sandığı primleri hala ödenmedi” dedi.

9 milyon 991 bin TL ödeme yapıldı

Ahmet Nergiz, KTHY’nin tavsiyesinden Ocak 2013 tarihinde Maliye Bakanlığı’na 8 milyon 700 bin TL yatırıldığını, bu paranın sadece 8 milyon 357 bin 647 TL’sinin 610 eski KTHY personeline tazminat ödemesi olarak aktarıldığını söyledi. Nergiz, 342 bin 352 TL’nin de bakanlıkta kaldığını kaydetti.

Nergiz, Maliye Bakanlığı’na Şirkteler Mukayyitliği tarafından KTHY tasfiyesine ilişkin ikinci yatırımın ise 1 milyon 633 bin 487 TL olarak 30 Aralık 2014 tarihinde yapıldığını ifade etti.

17 milyon daha…

Ahmet Nergiz, 18 haftalık ihbar tazminatı, 5 haftalık işten durdurma tazminatı ve tazminat fonu altında eski KTHY personeli 610 kişinin 17 milyon 981 bin 963 TL alacağı olduğunu fakat şu anda para olmadığını söyledi.

Ahmet Nergiz, ileriki dönemlerde yapılacak satışlar neticesinde toplanan paralar Maliye Bakanlığı’na yatırılacak” dedi.

Nergiz, KTHY binasının tapu değerinin ise 2 milyon 600 bin Sterlin olduğunu dile getirdi.

“Devlet ödeyecek”

Ahmet Nergiz, tasfiye halindeki KTHY’nin 10/2014 sayılı yasa ile değiştirilmiş şekliyle “46/98 Sayılı Tasfiye Edilmiş Ve Edilecek Olan Halen Mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Devletin Sermayelerine İştirak Etmiş Olduğu Kamu Kuruluşlarının ve Diğer Kamu Kurumlarının Borçlarının

Ödenmesi Yasası” kapsamında olduğunu söyledi.

Nergiz, 10/2014 Sayılı Yasa ile Değiştirilmiş 46/98 Sayılı Yasa’nın 4. Maddesi’ne göre tasfiye halindeki KTHY’nin tüm borçlarının Maliye Bakanlığı ve Devlet tarafından devralındığını kaydetti.

Ahmet Nergiz, yasanın 5. maddesine göre de tasfiye halindeki KTHY’nin tüm tahsil ettiği gelirleri Maliye Bakanlığı’na yatırmakla yükümlü olduğunu dile getirdi.

Ahmet Nergiz, “Yasa uyarınca Resmi Kabz Memuru ve Mukayyidin tasfiye halindeki KTHY’ye herhangi bir ödeme yapma yetkisi yoktur. Yetki tamamıyla Maliye Bakanlığı’na geçmiş bulunmaktadır. Ancak Maliye Bakanlığı tarafından bu hususta yetkilendirilmemiz halinde bakanlık adına ödeme yapabiliriz” diye konuştu.

“KTHY’ye ait eşyalar yakında satışa çıkarılacak”

Şirketler Mukayyidi Ahmet Nergiz, KTHY’ye ait envanterlerin (bilgisayar, masa, koltuk ve benzeri) bu güne kadar satışının yapılmamasına neden Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ni gösterdi.

Ahmet Nergiz, “Ben Şirketler Mukayyitliği görevine gelmeden önce, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi, KTHY’ye ait envanterleri alacağına dair taahhütte bulunmuş. Ancak bugün yarın derken bir buçuk yıl bu konuda bir adım atılmadı. En sonunda da envanterlerin alınmayacağı bildirildi” dedi.

Nergiz, KTHY’ye ait eşyaların iyi muhafaza edildiğini yakın zamanda satışa çıkarılacaklarını kaydetti.

“KTHY binası en kısa zamanda satılmalı veya kiralanmalıdır”

Ahmet Nergiz, Şirketler Mukayyitliği’nde hali hazırda 87 tasfiye olduğuna işaret ederek, tasfiye işlemlerinin 2 personel tarafından yürütüldüğünü, bu işlemlerde mahkeme sürecini takip edecek, Şirketler Mukayyitliği’nin bir hukukçusunun ise olmadığını dile getirdi.

Şirketler Mukayyitliği’ne ait davaların takibini yapacak bir avukat görevlendirilmesi için Başbakanlığa birçok kez dilekçe yaptıklarını ancak halen sonuç alınmadığını söyledi.

Mukayyitliğin davalarını takip etmesi için dışarıdan avukat tutmak zorunda kaldıklarını aktaran Ahmet Nergiz, “Mahkeme bir şirketin tasfiyesindeki işlemleri yürütmek ve tasfiye ile ilgili olarak mahkemenin vereceği görevleri yerine getirmek üzere bir veya birden fazla tasfiye memuru atayabilir” dedi

Ahmet Nergiz, şunları söyledi: “Ayda en az 10 bin TL dışarıdan aldığımız avukat hizmetine ödüyoruz. KTHY’ye ait her ay ortalama 4 bin TL elektrik faturası ödeniyor. KTHY’nin evrakların muhafaza edildiği özel mülk depoya ise ayda 370 Sterlin kira ödüyoruz. Ancak devletten hiçbir maddi destek almıyoruz. Personel bile yeterli sayıda değil. Maliye Bakanlığı’ndan tasfiye işleri için bütçe istedik, bu talebimiz de uygun bulunmadı. Dolayısıyla en kısa zamanda devlet gerekli girişimleri yapmalı ve mahkeme bir an önce sonuçlanarak KTHY binası ya satılmalı ya da kiralanmalıdır” dedi.

HAVADİS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.