1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ESKİ KUTUPLAŞMA YOK, ORTAK PAYDADA ÇÖZÜM VAR"
"ESKİ KUTUPLAŞMA YOK, ORTAK PAYDADA ÇÖZÜM VAR"

"ESKİ KUTUPLAŞMA YOK, ORTAK PAYDADA ÇÖZÜM VAR"

"Eski kutuplaşma yok, ortak paydada çözüm var"

A+A-

 

Geçmiş yıllarda Kıbrıs sorunu ile ilgili toplumsal bölünme ve rekabetin çok derin olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, “Evet-hayır kamplaşması vardı. Şimdi, toplum ‘Kıbrıs sorununu çözmemiz lazım’ noktasında ortak bir paydada buluşmuştur. Çözümün parametreleri konusunda da güçlü bir ortak payda mevcuttur. Sayın Akıncı’yı Cumhurbaşkanı yapan da bu toplumsal konsensüstür. Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs sorunundaki yaklaşımı aşırı uçlarda değil, merkezde toplanmıştır. Bu yaklaşımı temsil eden bir liderlik vardır” dedi.

Kamuoyundaki tüm görüşlerin Cumhurbaşkanlığı tarafından ayrımsız itibar gören fikirler olduğunu ifade eden Hüdaoğlu şöyle konuştu:

“Bütün toplum kesimleri, sivil toplum örgütleri kendi bakış açısını ortaya koyuyor. Bu bir zenginliktir. Sayın Cumhurbaşkanı halktan aldığı iradeyi esas alarak, konsensüse dayalı bir siyaset izliyor. Sivil toplum örgütleri, siyasi iradenin politikalarını etkilemek amacıyla sivil alanda faaliyet göstererek, siyasal alana müdahil oluyorlar.”

Annan Planı dönemindeki yüksek tansiyonun yeni süreçte aynı düzeyde olmamasına da değinen Hüdaoğlu, sivil toplum örgütlerinin ağırlıklı olarak müzakere sürecinin kendi vizyonlarıyla örtüştüğünü net bir şekilde ifade ettiklerini vurguladı.

“TOPLUM ORTAK PAYDADA BULUŞTU. BU DA ÇÖZÜMDÜR”

Yeni dönemde, iki toplumun sivil toplum örgütleri arasında da ortak çözüm perspektifinde bir ilerlemenin ortada olduğuna dikkat çeken Hüdaoğlu, ticaret odaları, müteahhit birlikleri ve sendikaların ortak ziyaretlerle taleplerini hem Cumhurbaşkanı Akıncı’ya hem de Kıbrıs Rum lideri Anastasiadis’e iletmekte olduklarının altını çizdi.

“ESKİ JARGON VE MUHALEFETİN KARŞILIĞI YOK”

“Sivil toplumda yapıcı ve katılımcı bir anlayış hakim” diyen Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hüdaoğlu, sivil toplumdaki hareketliliğin bir anlaşma metninin ortaya çıkmasıyla hızlanacağını söyledi.

Eski jargon ve yargılarla konuşan bir muhalefetin de olduğunu ifade eden Hüdaoğlu, toplumsal gündem ve gerçeklikten kopuk, eski klişeler ve ön yargılarla yapılan muhalefetin günümüz Kıbrıs’ında yaygın bir karşılığının olmadığının da görüldüğünü belirtti.

Siyasi parti liderleriyle, Cumhurbaşkanlığındaki bilgilendirme toplantı sonrasında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün basına yaptığı açıklamada, “Müzakerelerle ilgili endişelenecek bir durum yok” açıklamasını hatırlatan Hüdaoğlu, “Meseleye herkes, yapıcı ve çözüm odaklı bakıyor” dedi.

Hüdaoğlu, “müzakere süreciyle ilgili kamuoyu bilgilendirilmiyor” eleştirilerine de yanıt verdi.

Özellikle bazı milletvekillerinin “müzakere süreciyle ilgili bilgilendirilmiyoruz” diye ısrarla yaptığı açıklamalara da dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Yrd. Doç. Dr. Hüdaoğlu, “Bu iddiaları Meclis kürsüsünde ifade eden sayın milletvekillerine, müzakere süreciyle ilgili her şeyin kelime kelime ve üstelik de Türkçe resmi tutanaklarla konuşma yaptıkları kürsünün arka odasında bulunduğunu hatırlatmak isterim” dedi.

Hüdaoğlu, liderlerin baş başa görüşmeleri de dahil olmak üzere, müzakere sürecindeki her kelimenin, her cümlenin, tarihe not düşülen öneme sahip olduğunu ve titizlikle tutanaklara kaydedildiğini belirterek, “bu tutanaklar ortalama 4-5 gün içerisinde, başta Cumhuriyet Meclisi olmak üzere ilgili kurumlara Türkçe olarak gönderiliyor” dedi.

“MECLİS’TEKİ PARTİ TEMSİLCİLERİNE SÜREKLİ BİLGİ VERİLİYOR”

Hüdaoğlu müzakere sıklığına göre, haftada bir veya 15 günde bir Cuma günleri, Meclis’teki siyasi partilerin belirlediği temsilcileriyle müzakereci Özdil Nami’nin Cumhurbaşkanlığında düzenli olarak bir araya geldiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanlığındaki, haftalık rutin toplantılarda siyasi parti temsilcilerinin sadece dinleyici olarak yer almadığını, sürece ilişkin değerlendirme ve önerilerini de müzakere heyetine birinci ağızdan aktardığını belirten Hüdaoğlu, “Bu toplantılarda, o haftanın müzakere gündemi paylaşılırken, siyasi partilerin değerlendirme ve önerileri de alınıyor. Dolayısıyla tek taraflı bir bilgilendirme süreci değil, katılımcı ve bir sonraki hafta açısından dikkate alınacak yeni fikirler de tartışılıyor” diye konuştu.

Özellikle bazı milletvekillerinin “müzakere süreciyle ilgili bilgilendirilmiyoruz” diye ısrarla yaptığı açıklamalara da dikkat çeken Müsteşar Hüdaoğlu, “Bu iddiaları Meclis kürsüsünde ifade eden sayın milletvekillerine arka odada müzakere süreciyle ilgili her şeyin kelime kelime ve üstelik Türkçe resmi tutanaklarla bulunduğunu hatırlatmak isterim” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.