1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ESKİDEN HOPARLÖR MÜ VARDI, ÇIPLAK SESLE OKUNSUN DENİLİYOR”
"ESKİDEN HOPARLÖR MÜ VARDI, ÇIPLAK SESLE OKUNSUN DENİLİYOR”

"ESKİDEN HOPARLÖR MÜ VARDI, ÇIPLAK SESLE OKUNSUN DENİLİYOR”

3 Camide Ezan Çıplak Sesle Okunacaktır

A+A-

Atalay: Vakıflar İdaresi Avukatının kabulü üzerine mahkeme böyle bir karar aldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ‘rahatsızlık verdiği' gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunması, 3 camide mahkeme kararıyla yasaklandı.

Kıbrıs'ın Lefke kasabasında, Feza Güzeloğlu isimli avukat, hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkeme verdiği ara kararla, Lefke'de bulunan Şeyh Nazım Camii (Orta Cami), Pir Paşa Camii ve Aşağı Camii'nde sabah ezanlarının ve Arapça duaların hoparlörle okunmasını yasakladı.

MAHKEME BİTENE KADAR EZAN YOK

Davacı Feza Güzeloğlu söz konusu camilerde okunan ezan ve Arapça dualarda ses yükseltici cihaz kullanılmaması için Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne dava açtığını belirterek, "Mahkeme, dava sonuçlanana kadar, bu 3 camide sabah ezanı ve Arapça duaların hoparlörden veya ses yükseltici cihazlardan okunmaması ve yayınlanmaması için karar aldı" şeklinde konuştu.

KKTC’de Güzelyurt ilçesine bağlı olan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin de mezarının bulunduğu Lefke kasabasında, Feza Güzeloğlu isimli bir avukatın sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle mahkemeye başvurması üzerine bölgede sabah ezanının hoparlörle okunması yasaklandı.

 

Avukat Feza Güzeloğlu, Lefke’de hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Lefke Kaza Mahkemesi’nde dava dosyaladı. Mahkeme, Güzeloğlu’nun, dava sonuçlanana kadar, hoparlörle sabah ezanın okunmasını durdurmak için talep ettiği ara emrini de verdi.

Mahkemenin 2 Kasım tarihli ara emrinin ardından Lefke’de Şeyh Nazım (Orta Cami), Pir Paşa Cami ve Aşağı Cami’de üç gündür okunan sabah ezanı ile dualar hoparlörden verilmiyor. Esasa ilişkin davanın ne zaman sonuçlanacağı ise belli değil. Davanın emsal teşkil etmesi durumunda ise KKTC’deki tüm camilerde hoparlör sisteminden ezanların okunması durdurulabilir.

emir.jpg

ÇAKIR: 3 CAMİDE EZAN ÇIPLAK SESLE OKUNACAKTIR

 

Konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklama yapan KKTC Din Görevlileri Sendikası (DİN GÖR-SEN) Başkanı Süleyman Çakır, “Lefke’de bizleri derinden üzen bir karar alınmıştır. 21. yüzyılda modern bir çağda bütün teknolojileri herkesin kullandığı gibi bizler de camilerde hoparlör vasıtasıyla ezan sesini daha çok insana ulaştırmak ve bu talebi yerine getirmek için bu sistemi kullanıyoruz. Bir şikayet üzerine alınan bir karar var.

Bu kararda Lefke’de 3 tane camimizde sabah ezanı çıplak sesle yani mikrofon olmadan okunacaktır. Bu karar bize göre çok yanlıştır. Anayasamızın din ve vicdan özgürlüğünü kısıtlayan bir karar olduğunu düşünüyoruz. Yanlış ve yanlı bir karardır. Bu karar için Yüksek Mahkemeye başvuracağız. Haklarımızı orada aramaya devam edeceğiz.” dedi.

 

“DAHA ÖNCE DE ŞİKÂYETTE BULUNMUŞ”

 

Şikâyette bulunan avukatın daha önceden de bu yönde girişimlerde bulunduğunu aktaran Çakır, "O zaman da rahatsızlığı, çirkin bir ses olduğu gerekçesiyle şikâyet ediyordu. Ezandan kimsenin rahatsız olacağı bir durum yok. Bu konuda hem şikâyet hem de ezan sesini duymuyoruz diye talep var. Örneğin 5 şikâyet varsa aynı zamanda 5 yüz insan da 'ezan sesini duymuyoruz' diye talepte bulunuyor. Bu durum Din İşleri Başkanlığı’nın özel talimatı var. Sabahları ezan sesinin en düşük şekilde olması diğer vakit zamanlarında ise kimseyi rahatsız etmeden ezan sesini ulaştırmamız gerektiği konusunda talimatı var." şeklinde konuştu.

 

“KKTC’de de Türkiye’deki gibi 1930-40’lardaki kısıtlamaya mı gidiliyor?” diye soran Çakır, şunları söyledi:

“Burada bizlere yapılanlar, Vakıflardaki bir yetkilinin sözlü olarak 'eskiden minare mi vardı, eskiden hoparlör mü vardı' gerekçesine karşın ben de şunu söylemek istiyorum. Eskiden araba mı bilgisayar mı, akıllı telefon mu vardı? O zaman her şeyde eskiye dönülecekse onlar da bu modern çağın gereçlerini kullanmasınlar."

 

"ESKİDEN HOPARLÖR MÜ VARDI, ÇIPLAK SESLE OKUNSUN DENİLİYOR”

 

KKTC Din Görevlileri Birliği Başkanı Fahrettin Öğdü de Cihan’a yaptığı açıklamada, ezan sesinin hoparlör değil de çıplak sesle okunması gerektiği şeklinde bildiri geldiğini söyledi.

 

Bu sorunun kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Öğdü, "Ben buradan bu görüşü savunanlara şunu söylüyorum: önceden insanlar ulaşımlarını atla arabaya yapıyorlardı. Bugünden itibaren bu görüşü savunanlar işyerlerine atla arabayla gitsinler. İletişim olarak dumanla haberleşiyorlardı. Televizyonlarını ve telefonlarını bıraksınlar dumanla haberleşsinler.

Tarihin çöplüğü, ezan ve Kur’an düşmanları ile doludur. Tarihin çöplüğünde hepsi kaybolup gitmiştir. Susturmaya çalıştıkları ezan ve Kur’an bugün Müslümanların gönüllerinde ve İslam âleminin semalarında yankılanmaktadır. Yankılanmaya ve okunmaya devam edecektir. Bu şekilde ezan okunmasının önüne geçilemez." açıklamalarında bulundu.

 
DİN İŞLERİ BAŞKANI ATALAY: “KKTC’DE EZANIN SUSTURULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay,  “Kıbrıs’ta mahkeme kararıyla ezanın yasaklandığı veya ezanların susturulduğu” şeklinde bir algı oluştuğunu ancak bu algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “KKTC’de Ezanın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir.” dedi.

 

Atalay, yazılı açıklamasında,

 

'' Güzelyurt Kaza Mahkemesinde görülen davada,  Lefke’de oturan Sn. Feza Güzeloğlu tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Din İşleri Başkanlığı aleyhine açılan davada, davacının talebini Vakıflar İdaresi Avukatının kabulü üzerinden  Lefke’de bulunan üç camiden sabah ezanında hoparlör kullanımını men eden bir yürütmeyi durdurma kararı  alınmıştır.


Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.Yinelemek gerekirse, mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir.

KKTC’de din ile ilgili bütün uygulamalar, KKTC Din İşleri Başkanlığı Yasası çerçevesinden Din İşleri Başkanının yetki ve sorumluluğundadır. Vakıflar İdaresi veya başka bir kurumun dini konularda herhangi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla böyle bir davada muhatap Din İşleri Başkanlığı olmalıdır.

                Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrısımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir.  Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir.  Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez.

Kamuoyunda kullanılan dilin ve yaklaşımların sağduyulu, vicdanları yaralamayacak nitelikte olması konusunda hepimizin hassas davranması en önemli arzumuzdur.

KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir.'' Denildi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.