1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESNAF KAN AĞLIYOR
ESNAF KAN AĞLIYOR

ESNAF KAN AĞLIYOR

Esnaf kan ağlıyor

A+A-

Yeni yılın ilk ayını çok kötü geçirmekten yakınan esnaf “işlerin durgunlaşacağını tahmin ediyorduk. Ama bu kadar da kötü olacağını hiç tahmin etmemiştik” diyor.

Çoğu gün siftah yapmadan işyerlerini kapatıp eve döndüklerini anlatan Gazimağusa esnafı, işlerin bu kadar kötü olmasını dövizdeki artışın yanı sıra, vatandaşın alım gücünün düşmesine bağlıyor.

İşlerinin bu şekilde gitmesi durumunda dükkanların bir bir kapanacağını ve toplumsal bir yıkımın gerçekleşeceğini düşünen esnaf, hükümetin piyasayı canlandıracak tedbirleri almasını istiyor. Gazimağusa’da yıllardır ticaretle uğraştığını söyleyen bir esnaf, “Bunca yıllık esnafım, işlerin bu kadar kötü olduğu bir yılı hatırlamaıyorum. 2014 iyi başlamadı. Böyle devam ederse sadece ben değil birçok esnaf dükkanın kapısına kilit vuracak. Çünkü çoğu gün siftah bile yapmadan eve gidiyoruz” diyerek, içinde bulundukları durumu anlattı.

Zeki Özgürkanlılar  (Big and Beatiful): 

Yeni yıl gireli işler daha da kötüye gitti, dövizin hızlı şekilde artması belimizi büktü. Dükkan kiraları sterlin üzerine. Dolayısıyla ay sonunu nasıl getireceğimizi ve dükkan kiramızı nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünüyoruz. Müşterilerimizin alım gücü oldukça düştü, ne yazıkki çok ihtiyaçları olduğu dönem dışında insanlar alış veriş yapmıyor. Gün geliyor dükkanı siftah yapmadan kapatıyorum. Daha önceden 3 tane personelim vardı ama ne yazık ki iş azlığından dolayı onları durdurmak zorunda kaldım. Şimdi dükkanda sadece ben duruyorum, ileriye umut ile bakmak istiyoruz, iyimser olmak istiyoruz ancak ne yazık ki ilerisi için iyi şeyler düşünemiyoruz, durumlar günden güne kötüye gidiyor.

 

Erol Ersöz ( Kral Erkek Kuaförü) :

İşlerimiz eskiye nazaran çok kötü durumda. Devletin esnafa desteği ne yazık ki yok. Hergün düzensiz bir biçimde yeni işyeri açılıyor. Bu kadar çok işyerinin olması da işleri kötü etkiliyor.  Günden güne daha da kötüye gidiyoruz, dövizin artması nedeniyle insanların alım güçleri tükendi. Devletin bu duruma acil olarak bir çözüm bulması gerekiyor.

Hüseyin Onurel ( Onurel Ticaret):

İşlerimiz yeni yılda azaldı. Yeni yıl öncesi ufak bir canlanma olmuştu ancak yeni yıldan sonra iyice düşüşe geçti. Genel olarak beklentilerimizin çok altında olduğumuzu söyleyebilirim. Ben bu durumu insanların alım güçlerinin düşmesine bağlıyorum, dövizin de yükselmesi fiyatları olumsuz yönde etkiledi.

Özgür Kaya (Acımtrak çiğköfte):

İşlerin çok kötü olduğunu da söyleyemem, iyi olduğunu da. Zarar etmiyorum ancak kar ettiğimi de söyleyemem, ek olarak yaptığım işler olmasa dükkanı çeviremeyecektim. İnsanların alım gücünün olmaması bizi olumsuz olrak etkiliyor.

Hamit Alkan Bedel (Hamit Bedel Optik): 

İşlerimiz günden güne kötüye gidiyor. Dövizinde yükselmesi işleri daha da düşürdü, vatandaşlarımızın alım gücü neredeyse yok. Dokuz yıldan beri bu işi yapıyorum, fiyatlarımızda herhangi bir değişiklik  olmadı. Ancak insanların alım güçleri o kadar azaldı ki; satış yapamıyoruz, sadece tamirattan kazanıyoruz. İnsanlar yeni bir eşya almaktansa eski eşyalarını( gözlük vs..) gibi tamir ettirmeyi tercih ediyor. Maaşlara doğru dürüst zam yapılmaması da bizi doğrudan etkiliyor, maaşına zam alamayan vatandaşımız piyasaya para akıtamıyor. Ekonomistlerin içerisinde bulunduğumuz duruma bir çare bulması gerekmekte... Sadece ekonomistler değil herkese burada iş düşüyor, herkesin elini taşın altıda koyma zamanı geldi.

Yusuf Şentuğ( LA POEM):

Genel olarak her yıl yılbaşından sonra işler duraksar, bu dönemdeki iş azlığının nedenlerini kısaca şöyle sıralayabilirim, havalar mevsim normallerinin gerektiği sıcaklıkta değildir ve bu yüzden mevsimine uygun kıyafetleri satamıyoruz. Döviz aşırı derece de yükselmiştir bu durum vatandaşın cebine yansımıştır ve  çalışanların aldığı maaşlar eskiye nazaran daha düşük. Bu tablodan hiç memnun değiliz. Ülkemizde şu anda bir belirsizlik söz konusudur. Bu durum da insanları ürkek duruma getirmiştir. Bana göre bu tablonun iyiye gitmesi için Kıbrıs Sorununun bir an önce çözülmesi gerekmekte.

Havva Kılınçlı ( Kılınçlı Av Pazarı):

Yılbaşından sonra işler çok kötü, neredeyse durdu. Şu an ince av mevsimindeyiz ancak ben böyle bir av sezonu daha geçirdiğimizi hatırlamıyorum. Av sezonunda neredeyse siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz. Denizler fırtınalı amatör balıkçılar balık avına çıkmıyor dolayısı ile deniz malzemesi de satamıyoruz. Ülkemize bu yıl neredeyse kuş gelmedi avcılar avlanamıyor, dolayısı ile fişek vb malzemeler satamıyoruz. Dövizinde yükselmesinden dolayı sattığımız malzemenin yerine yenisini alıp rafa koyamıyoruz, gerçekten hatırlayabildiğim en kötü sezonu yaşıyorum.

Diyalog

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.