1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ESNAF KAN AĞLIYOR!
ESNAF KAN AĞLIYOR!

ESNAF KAN AĞLIYOR!

Bir zamanlar hem Lefkoşa’nın hem de Kıbrıs’ın en hareketli bölgesi olan Girne Kapısı, artık cazibesini yitirmiş durumda

A+A-

Başkent Lefkoşa’da bulunan tarihi Girne Kapısı’ndaki Vakıflar Çarşısı ve civardaki dükkanlar, deyim yerindeyse kuş uçmaz kervan geçmez bir yer haline döndü. Bir zamanlar hem Lefkoşa’nın hem de Kıbrıs’ın en hareketli bölgesi olan Girne Kapısı, artık cazibesini yitirmiş durumda.

Girne Kapısı’nda işletme sahibi olan esnaf, son bir yılda işlerinin dibe vurduğunu, siftahsız dükkan açıp kapattıklarını ve durumun böyle devam etmesi halinde yıl sonunda işyerlerine kilit vuracaklarını söyledi.

Diyalog’a dert yanan esnaf, bölgenin canlanması için proje üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve bu konuda atılacak tüm adımları destekleyeceklerini belirtti. Yerli halkın Surlariçi ve Yediler bölgesini unuttuğunu savunan esnaf, bundaki en büyük nedeni de park yeri eksikliğine bağladı.

 

Asker ve öğrenci de olmasa

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a çalışmak için gelen çok sayıda işçi ve ailesinin geçen yıl adadan ayrılmasının da işlerinin düşmesinde etken olduğunu ifade eden esnaf, şimdi sadece asker ve öğrenciye satış yaptıklarını, bunun da istenilen düzeyde olmadığını anlattı. Bölgeye gelen turistlerin rehberler tarafından yanlış yönlendirildiğini, sadece tarihi yerlerin gezdirildiğini, esnaftan alışveriş yaptırılmadığını ileri süren bazı işyeri sahipleri, bu durumdan duydukları rahatsızlığı seslendirdi.

 

Esnaf ne dedi...

Süphan Yaşar:

“Çarşya eskisi gibi turist gelmiyor. Sadece birkaç kişi dolanıp gidiyor. Ürün alan yok sadece askere çalışıyoruz. O da haftada bir kez. 7 senedir çarşıda dükkan çalıştırıyorum böyle durgunluk görmedim. Satışlarımız, dövizin yükselmesi ve insanların içine girdiği maddi sıkıntı nedeniyle ciddi oranda düştü. Turistleri gezdiren rehberler sadece tarihi yerleri gösteriyor. Bize bir faydası olmuyor. Elimizdeki malları tüketmek için aylardır fiyat artırmadık ve zararına satış yapıyoruz”

 

Abdi Karol:

Çarşıda işler çok kötü... Gün geliyor siftah yapmadan eve gidiyoruz. Toplasan günde kazandığımız para 10 lirayı geçmiyor. Dükkanlara hafta sonu asker uğruyor. Esnaf olarak hepimizin sıkıntısı aynı... Dükkanların kiralarını bile ödeyemiyoruz. Bence bu çarşı, turistlere yeteri kadar tanıtılmadığı için, buraya kimse gelmiyor’’

 

Hüseyin Sancar:

“Lefkoşa’da 40 yıla yakındır esnaflık yapıyorum. İşlerin bu kadar kötü olduğu başka bir zamanı hatırlamıyorum. Özellikle bu bölgedeki esnaftan alışveriş yapan Türkiye kökenli insanlar son 3 yıl içerisinde ülkeden ayrıldı. Asker eskiden hafta içi de izine çıkıyordu şimdi sadece hafta sonu çıkıyor o da esnafa pek yaramıyor. Yerli halk Surlariçini unuttu. Bunun belli başlı nedenleri var. Örnek olarak bu bölgeye arabasıyla alışveriş yapmaya gelecek insanların park sorunu var. Surlariçi ve Yediler bölgesinde satış yapan dükkanlardaki fiyatlar Lefkoşa’nın diğer bölgelerine göre çok ucuz. Bu fiyatlardan faydalanmak isteyen yerli halk park yeri bulamayınca geri dönüp gidiyor. Fiyatlarımız aylardır aynı, zam yapmadık. Buna rağmen işler bozuk, hafta boyunca  bir iki buzdolabı çamaşır makinesi tamiri yaparak günlüğümüzü çıkartıyoruz. Benim yanımda 5 tane çalışan elemanım var. Onların yatırımlarını maaşlarını ödemem lazım. 2 tane dükkanım var, bunların kirasını bile kazanamıyorum. Bu bölgenin canlanması için proje üretilmezse birçok esnaf bu yılın sonunda dükkanına kilit vuracak”

 

Ali Bardak:

“İşler iyi değil, insanların satın alma gücü düştü. Çarşı artık KKTC’de yaşayan insanların uğradığı bir yer değil. Bu bölgeyi Rum tarafına geçmek için kullanıyorlar. 30 senedir bu çarşıda dükkan işletiyorum. Son bir yılda işler tamamen kötüye gitti. Belirsizlik ve dövizin yükselmesi çarşıyı öldürdü. Çarşının durgunlaşmasına bir etken de bölgedeki bankaların tek mesai sistemine geçmesi. Eskiden bankacılar öğle aralarını, bu civarlarda geçirirdi ama artık böyle bir şey de kalmadı. Hiç satış yapmadan dükkanı kapatıp, eve gittiğimiz günler de oluyor.’’

 

Yakup Bağcı:

Çarşıya gelen turistlerin bir tanesi bile, bırakın kıyafet, altını, bir şişe su bile almıyor. Benim gördüğüm kadarıyla, rehberler turisti direk otele yönlendiriyor.  Dükkanlara, çarşıya uğratmıyor.  Bir kaç tane tarihi yapıyı ziyaret edip gidiyorlar. Esnafa bu da zarar. Eskiden kış sezonu işler durgunlaşırdı, şimdi ne yaz ne de kış zamanı çarşı hareketlenmiyor.”

 

Faik Bozkaya:

“Bütün esnafın gözünde çarşının işi bitmiştir. Ayakta duran bir kaç tane esnaf var, onlarda neredeyse kepenk indirip gidecekler. Lefkoşa’nın en canlı olması gereken bölgesi, en durgun bölge konumundadır. Dükkanlara uğrayan yok, esnafın tek umudu askerler ve öğrencilerdir. Turistler böyle yerlerde alışveriş yapmıyor. Piyasanın durumu çok kötü.Yapılan zamlardan dolayı insanlar kan ağlıyor. Dükkan kiraları %30 oranında arttı, masrafları ödemeye yetişemiyorum. Bu yüzden ek iş de yapıyorum, çünkü sadece dükkandan kazandığım yetmiyor, başka türlü geçinemiyoruz.’’

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.