1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ETİ 24 SAAT BEKLETİN”
“ETİ 24 SAAT BEKLETİN”

“ETİ 24 SAAT BEKLETİN”

Beslenme karın doyurmak değil, vücudun dengeli bir şekilde besin alması...

A+A-

 

Diyetisyen Gizem Müderris, bayramda sağlıklı beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulundu

Diyetisyen Gizem Müderris, Kurban bayramında beslenme tavsiyelerinde bulundu. Sağlıklı ve dengeli beslenmemin önemine değinen Müderris, vücudumuza araba benzetmesinde bulunarak “bir araba nasıl yakıt olmadan çalışmazsa, vücudumuz da besin olmadan çalışmaz. Aç kalarak kilo veremez, sağlıklı kalamayız” şeklinde konuştu. Kurban etinin en az 24 saat bekledikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyleyen Müderris, bir öğünde etin tüketilmesinin ardından bir sonraki öğün mutlaka sebze, salata gibi hafif öğünlerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olduğunu aktardı.

“DENGELİ BESLENME”
Beslenmenin karın doyurmak değil, vücudun dengeli bir şekilde besin alması olduğunu söyleyen Diyetisyen Gizem Müderris’in sözlerinden öne çıkan detaylar şu şekilde; “Belirli besin öğelerimizi dengeli şekilde vücudumuza almamız gerekir. Vücudumuzu arabaya benzetirsek eğer bir arabanın nasıl yakıta ihtiyacı varsa bizim de yakıtımız besinlerdir. Elbette bunları sağlıklı ve dengeli şekilde vücudumuza almalıyız. Düzensiz beslenme sonucunda şişmanlık hastalığı çıkıyor ortaya. Sonucu da başka hastalıkları getiriyor, kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi. Tıp dilinde obezite deniliyor bildiğiniz üzere. “

“ANA VE ARA ÖĞÜNLER”
“Herkesin belli miktarlarda besinler alması gerekir. Belirli aralıklarda tüketim gerekir. Ana ve ara öğünlerimiz oluyor gün içerisinde. Bir ateşin yandığını düşünün siz ona odun atmazsanız o yanmaz. Vücuda da besin vermezsek eğer metabolizmamız çalışmaz ve durur. Bu şekilde de kilo vermemiz daha da zorlaşır. Kahvaltı en önemli öğünümüzdür. Kahvaltıyı atlamadan güne başlamamız gerekir. Kahvaltıyı önemsemediğimiz zaman öğlen daha fazla yeme ihtiyacı duyarız. Ana öğünleri de destekleyen ara öğünlerimiz vardır.”

“KURBAN ETİ 24 SAAT BEKLEMELİ”
“Kurban kesildiğinde belli bir süre geçmesi lazım. Çünkü etin dinlenmeye ihtiyacı var. Hemen pişirirsek et sert olur sindirimi de kolay olmaz. En az 24 saat beklemesi gerekir. Kesildikten sonra 24 saat sonra tüketilir et. Erken saatte hemen pişirilen et vücutta kaos yaratır. Sabah öğünlerinde süt ürünlerinden daha çok peynir tüketmemiz gerekir. Az ama sık sık yememiz gerekiyor. Bir öğünde et yediysek, tüketmemiz gerekiyorsa tüketiriz ancak belirli miktarlarda. Kişiye göre belirli miktar değişir. Herkesin boyu kilosu ihtiyacı farklıdır. Öğlende et yersek akşam yemeğinde hafif beslenmemiz lazım. Salata, sebze gibi. Sabah kahvaltıyı yapmadık diyelim öğlen oldu ve öğünü atlamış olduk. Vücut kesinlikle yakmaz, siz mutlaka o kiloyu geri kazanırsınız.”

“SÜTLÜ TATLILAR DAHA MASUM”
“Tatlılar herkesin vazgeçilmezi. Her gittiğimiz yerde özellikle ikramlara hayır diyebilmeliyiz. İkramlara hayır dediğimiz zaman bizim için sağlıklı olacaktır. Kırmadan uygun bir dille, ya midenizin ağrıdığını söylersiniz ya da bir beyaz yalan bulabilirsiniz. Sütlü tatlılar daha masumdur şerbetli tatlılara oranla. Şerbetli tatlılar da tadımlık tüketilebilir.”

“KATI YAĞLARDAN UZAK DURUN”
“Katı yağların da mutlaka bize zararı vardır. Kolestrol, kalp damar hastalıkları açısından özellikle zararları vardır. Şimdi olmasa bile ilerleyen dönemlerde onun zararını mutlaka görürüz. Bir de sakatatları söylersek örneğin ciğer, depo bir organdır. Vücutttaki bütün toksinler ciğerde toplanır, ciğerin yenilmemesi gerekir. Çeşitli zararlı besinler depoladığından tüketilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Eti ızgara, fırında, buğlama tüketebiliriz. Herkesin ihtiyacı farklıdır. Mangalda değinilmesi gereken bir konu var, etin, kömüre olan uzaklığı. 15 santimetreden yakın olmamalı. Dumanın verdiği zarardan et zarar görür . Sağlığımıza ciddi tehdit oluşturur.“

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.