1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ETİK İLKELERE UYGUN DAVRANILMALI"
“ETİK İLKELERE UYGUN DAVRANILMALI"

“ETİK İLKELERE UYGUN DAVRANILMALI"

Medya Etik Kurulu, aldığı şikayetleri inceleyerek, bir haber sitesini kınadı, bir gazeteyi uyardı ve intihar haberleriyle ilgili, uluslararası kabul gören önemli kriterlere uyulmasını istedi.

A+A-

Medya Etik Kurulu, aldığı şikayetleri inceleyerek, bir haber sitesini kınadı, bir gazeteyi uyardı ve intihar haberleriyle ilgili, uluslararası kabul gören önemli kriterlere uyulmasını istedi.

Medya Etik Kurulu Başkan Prof. Dr. Süleyman İrvan yazılı açıklamasında, Medya Etik Kurulu’nun, medya kuruluşlarını uyarmaya devam ettiğini kaydetti.

Medya Etik Kurulu, www.kibrismanset.com sitesinde yayımlanan “Etik Kurulu’na eleştiriler büyüyor” başlıklı haberin, kurul üyelerini zan altında bırakan kanıtsız iddialar içermesi nedeniyle ilgili haber sitesini kınama kararı aldı.

Medya Etik Kurulu, özel haber logosuyla yayımlanan yorum haber sonrasında yazıdaki iddialarla ilgili olarak haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Ziya Emir’den yazılı açıklama istendiğini, ancak Ziya Emir’in Kurul Başkanı’na gönderdiği mesajda, Medya Etik Kurulu’nu kaale almayacaklarını ve medya yoluyla cevaplayacaklarını ifade ettiğini belirtti.  

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu haberi tartışan Medya Etik Kurulu, www.kibrismanset.com haber sitesinin ‘çamur at izi kalsın’ gazeteciliği yaptığı, haber inandırıcı görünsün diye olmayan bir gizli kaynak uydurduğu, haberde dile getirilen iddiaları destekleyecek hiçbir somut bilginin olmadığı kanaatine ulaşmıştır. Medya Etik Kurulu üyelerini ahlâksızlıkla suçlayan www.kibrismanset.com haber sitesi, gazeteciliğin en önemli iki değeri olan ‘doğruluk’ ve ‘dürüstlük’ ilkelerini hiçe saymıştır.

Medya Etik Kurulu, daha önce yaptığı bir haber nedeniyle uyardığı www.kibris.manset.com haber sitesini kınama kararı almıştır. Medya Etik Kurulu, bu türden gazeteciliğin, mesleğin saygınlığına gölge düşürdüğünü hatırlatır ve haber sitesini etik ilkelere uygun davranmaya çağırır.” 

HABERAL KIBRISLI GAZETESİ UYARILDI VE “ÖZÜR” TALEP EDİLDİ

Medya Etik Kurulu, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’in yaptığı başvuruyu haklı bularak, bir öğretmen hakkında yayın yapan Haberal Kıbrıslı gazetesini uyarmaya karar verdi.

Gazeteyi, ilgili öğretmenden özür dilemeye de çağıran Medya Etik Kurulu, 25 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan, Ayten Kara imzalı, “Okulda öpücük skandalı” başlıklı haberin yeterince araştırılmadan ve doğruluğundan emin olunmadan yayımlandığı kararına vardı.

Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan haberde, Lefkoşa’daki Şehit Doğan Ahmet İlkokulu öğretmeni A.G.’nin kız öğrencilere “çeşitli bahanelerle zorla kendisini öptürdüğü” iddia edilmişti.

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan açıklamada, muhabir Ayten Kara’ya ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kartal Harman’a bir yazı gönderilerek haberle ilgili gazeteden açıklama istendiği,  ancak cevap alınamadığı ifade edildi.

Medya Etik Kurulu kararında şu ifadelere yer verildi:

“Haberi ve devamındaki tepkileri değerlendiren Medya Etik Kurulu, haberin, yeterince araştırılmadan ve doğruluğundan emin olunmadan yayımlandığı kararına ulaşmıştır. Gazete, iddiaların doğru olduğuna ilişkin bir kanıt sunamamıştır. Cinsel taciz imasında bulunan bir haberde muhabirin, suçlanan kişinin uğrayacağı itibar kaybını da gözeterek olaya yaklaşması, konuyu etraflıca araştırması ve doğruluğundan emin olduktan sonra yayımlaması gerekirdi. Medya Etik Kurulu, Haberal Kıbrıslı gazetesini uyarma ve yaptığı haberle zan altında bıraktığı İlkokul öğretmeninden özür dilemesinin doğru bir gazetecilik davranışı olacağını bildirme kararı almıştır.”   

İNTİHAR HABERLERİNİN VERİLİŞİNDE “ETİK İLKELER”E UYGUN DAVRANILMALI

Medya Etik Kurulu, son günlerde bazı gazetelerde yer alan intihar haberlerinin veriliş biçiminin “Gazetecilik Meslek İlkelerine” uygun olmadığını anımsattı ve bu tür haberlerin verilişinde etik kurallara uyulmasını istedi.

Konuyla ilgili olarak Medya Etik Kurulu’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Son günlerde gazetelerimizde yayımlanan intihar haberlerini incelemeye alan Kurulumuz,  konuyla ilgili genel bir uyarı yapmaya karar vermiştir. Bilindiği gibi, intihar haberlerinin verilişinde uluslararası kabul gören önemli kriterler bulunmaktadır.

Medya kuruluşlarımızla imzalanan protokoldeki Gazetecilik Meslek İlkeleri içinde yer alan, ‘İntihar olayları hakkında, haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak, özendirici nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayın ayrıntılarından ve uygulanan yöntemin tarifinden kaçınılmalı, olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayımlanmamalıdır’ şeklindeki maddeye bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

İntihar olaylarının görmezden gelinemeyeceğinin bilincinde olarak; tüm medya kuruluşlarımızı, bu haberleri verirken, özendirmeden ve teşhirden kaçınmaya, mekân bilgisi vermemeye, ayrıntıya girmemeye davet ederiz.

İntihar eden kişilerin isimlerini, (hele yaşları uygun değilse) açıkça yazmanın, fotoğraf kullanmanın, intiharı magazinleştirmenin ve normalleştirmenin, çare gibi sunmanın; mesleğimizin etik kurallarına uymadığını bir kez daha anımsatırız.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.