1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ETKİN: “YASAMA İLE YÜRÜTME PARTİZANLIĞA İMKÂN VERMEYECEK ŞEKİLDE AYRIŞTIRILMALI”
ETKİN: “YASAMA İLE YÜRÜTME PARTİZANLIĞA İMKÂN VERMEYECEK ŞEKİLDE AYRIŞTIRILMALI”

ETKİN: “YASAMA İLE YÜRÜTME PARTİZANLIĞA İMKÂN VERMEYECEK ŞEKİLDE AYRIŞTIRILMALI”

UHH VE UMV BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

A+A-

BAŞKAN TANER ETKİN: “YASAMA İLE YÜRÜTME PARTİZANLIĞA VE YOZLAŞMAYA İMKÂN VERMEYECEK ŞEKİLDE AYRIŞTIRILMALI”

Ulusal Halk Hareketi (UHH) Genel Koordinatörü ve Ulusal Mücadele Vakfı (UMV) Başkanı Taner Etkin, ülkede hakka, hukuka ve fırsat eşitliğine dayalı bir devlet yapısına henüz ulaşılamadığını dile getirerek, yasama ile yürütmenin partizanlığa ve yozlaşmaya imkân vermeyecek şekilde ayrıştırılması gerektiğini belirtti.

Taner Etkin, UHH’nin 12’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle bugün Lefkoşa’daki Genel Merkez Binası’nda basın toplantısı düzenledi.

Etkin, toplantıda yaptığı konuşmaya UHH ve UMV’nin tarihinden bahsederek başladı, daha sonra Kıbrıs Sorunu ve ülkenin iç politikasıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Kıbrıs Türk halkının milli mücadele sonucu devlet sahibi olduğunu belirten Taner Etkin,
Kıbrıslı Rumların ve Yunanistan’ın 2000 yılı sonlarına doğru, “Kıbrıs’la yakından ilgilendikleri iddiasında olan belirli merkezlerin” de yardım ve desteği ile “Kıbrıs Türk halkına karşı büyük bir psikolojik saldırı başlattığını” söyledi.

Bu “psikolojik savaşın” gereği olarak bazı Kıbrıslı Türklere “Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ndeki dost ve destekçileri kanalıyla sivil toplum örgütü adıyla yapay örgütler kurdurttuklarını ve bunları maddi açıdan destekleyerek kendi amaçlarına uygun görüşleri halka kabul ettirmeye çalıştıklarını” iddia eden Etkin, UHH ve UMV’yi bu duruma müdahale için kurduklarını söyledi.

“RUMLAR GÖRÜŞMELERDE ZAMANA OYNUYOR”

Daha sonra Kıbrıs sorunuyla ilgili düşüncelerini paylaşan Taner Etkin, Güney’deki doğal gaz aramalarıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini, belirtti.

Kıbrıslı Rumların, “Rum-Yunan ikilisi olarak bir blok halinde hareket ederek”, “Tüm Kıbrıs’a sahip olmaya” çalıştıklarını ifade eden Etkin, “Bu değişmez amaçları doğrultusunda zemin kazanmak için, görüşmelerde zamana oynadıklarını” dile getirdi.

Etkin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ekonomik krizi görüşmeleri ertelemek için bahane ettiğini ve isteklerini “dur durak tanımadan devamlı arttırdığını” ekledi.

GKRY’nin görüşme tarihini Eylül 2013’e almak istemesinin de amaçlı bir hareket olduğunu söyleyen Etkin, Kıbrıslı Rumların 2014’ün ilk yarısında KKTC’de; 2015’in ilk yarısında da Türkiye’de yapılacak seçimlerle görüşmelerin kesintiye uğrayacağını bildiği için bu yola başvurduğunu söyledi.

Etkin, bu noktada Kıbrıslı Türklere düşen görevin, KKTC’ye sahip çıkmak olduğunu dile getirdi.

GKRY’nin yeni görüşmeci atanması talebini de değerlendiren Etkin, bunun müzakereleri toplumlararası görüşme seviyesine çekmek için yapıldığını, bu noktadan sonra ülkedeki tüm kesimleri bir araya gelerek ortak mücadele vermeye çağırdı.

“YASAMA İLE YÜRÜTME PARTİZANLIĞA VE YOZLAŞMAYA İMKÂN VERMEYECEK ŞEKİLDE AYRIŞTIRILMALI”

Taner Etkin, iç politikayla ilgili görüşlerini de aktardı. Hakka, hukuka ve fırsat eşitliğine dayalı bir devlet yapısına henüz ulaşılamadığını dile getiren Etkin, partizanlığa ve yozlaşmaya imkan vermeyecek şekilde yasama ile yürütmenin ayrıştırılması gerektiğini belirtti.

Bu şekilde yasamanın denetim görevini etkin şekilde yerine getirebileceğini anlatan Etkin, “Bakanlar Kurulu’nun dıştan, işin ehli uzmanlardan oluşacağı; milletvekilliğinin halka hizmeti ön planda tutacak ve halkın istemlerini göz önünde bulunduracak bir halk temsiliyeti haline geleceği; parti devlet bütünleşmesine imkan vermeyecek, devletine bağlı vatandaşlarına eşit davranacak yeni şeffaf ve çağdaş bir sisteme geçilmesi” gerektiğini belirtti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.