1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ETUCE’DE DÖNÜŞÜMLÜ TEMSİLİYETTE ANLAŞMA SAĞLANDI
ETUCE’DE DÖNÜŞÜMLÜ TEMSİLİYETTE ANLAŞMA SAĞLANDI

ETUCE’DE DÖNÜŞÜMLÜ TEMSİLİYETTE ANLAŞMA SAĞLANDI

Ortak deklarasyon imzalandı...

A+A-

DAÜ-SEN, KTÖS VE KTOEÖS, GÜNEY KIBRIS’TAKİ ÖĞRETMEN SENDİKALARIYLA ETUCE’DE MARTTAN İTİBAREN DÖNÜŞÜMLÜ TEMSİLİYET KONUSUNDA ORTAK DEKLARASYON İMZALADIKLARINI AÇIKLADI

“ETUCE’DEKİ TEMSİLİYET SORUNU ÖRGÜTSEL VE SİYASİ EŞİTLİK BAZINDA ÇÖZÜMLENDİ”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS); Güney Kıbrıs’taki öğretmen sendikaları POED, OLTEK ve OELMEK ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde (ETUCE) rotasyona bağlı temsiliyet konusunda ortak deklarasyon imzaladıklarını açıkladı.

ETUCE’de dönüşümlü temsiliyetin, iki toplumun eşit temsiliyetine dayalı bir uygulama olarak mart ayından itibaren hayata geçirileceği, temsiliyet sorununun örgütsel ve siyasi eşitlik bazında çözümlendiği kaydedildi.

DAÜ-SEN, KTÖS VE KTOEÖS imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, yıllardır Eğitim Enternasyonali’nin (EI) Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Eğitim Komitesi’nde (ETUCE) temsiliyet sorununun nitelikli bir çözüme kavuşturulması için uğraş verildiği kaydedildi.

Görüşmelerin sonuncusunun 10 Ocak Cumartesi günü Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmen sendikalarının yanı sıra ETUCE Başkanı Christine Blower’in ve ETUCE Direktörü Martin Romer’in de katılımıyla Dayanışma Evi’nde (Home for Cooperation) gerçekleştiği belirtilen açıklamada, ortak toplantı sonrasında Kıbrıs’taki öğretmen sendikalarının; üyesi bulundukları ETUCE’un ülke temsilciliği ile ilgili ortak yeni bir karara imza koydukları kaydedildi.

Alınana karar uyarınca Mart 2015’ten itibaren “Kıbrıs’ın” ETUCE’de rotasyon sistemiyle temsil edileceği ve bu dönüşümlü temsilciliğin her dönem için en fazla 2 yıl süreyle uygulanacağı belirtilen açıklamada, sendikaların uzun yıllardır savunduğu ve defalarca öneri olarak gündeme getirdiği ETUCE’de rotasyonla temsiliyetin, iki toplumun eşit temsiliyetine dayalı bir uygulama olarak hayata geçirileceği vurgulandı.

Varılan uzlaşmada 1960 Kıbrıs Anayasası’nda tanımlanan Kıbrıslı Türk toplumu ile Kıbrıslı Rum toplumunu temel alarak imzalandığı kaydedilen açıklamada, temsiliyet için rotasyon uygulamasının da bu iki toplumun öğretmen sendikaları arasında gerçekleştirileceği belirtildi.

“Ortak Deklarasyon”a göre “Kıbrıs’taki öğretmen sendikalarının tamamı”, karşılıklı anlayış ve işbirliği çerçevesinde ETUCE Komitesi’nde rotasyona bağlı bir temsilcilik sistemi uygulamaya karar verdi.

Buna göre, ülke temsilciliğinin rotasyonu 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nda tanımlandığı şekliyle Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumlar arasında uygulanacak. Temsilcilik her dönem için en fazla iki yıl süreyle uygulanacak. Bu anlaşma ETUCE Komitesi’nin 18-19 Mart 2015 tarihinde gerçekleşecek toplantısından itibaren ve onu da içerecek şekilde yürürlüğe konulacak ve rotasyonun ilk dönemi ETUCE 2016 Konferansı’nda sona erecek.

“SİYASİ EŞİTLİK BAZINDA ÇÖZÜMLENDİ”

Sendikaların açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bu anlaşma samimiyetle ve herhangi bir dış etkiye bağlı kalmadan yapılan görüşmelerde sonuç alınabileceğinin göstergesidir. ETUCE’deki temsiliyet sorunu örgütsel ve siyasi eşitlik bazında çözümlenmiş bulunmaktadır. Ayrıca bu imza hepimize, Kıbrıslı Türklerin hukuksal ve siyasi mücadelesinin 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’ndaki haklarında yattığını da kanıtlamıştır. Kıbrıs’ın tüm politik partilerine ve görüşmeleri yürütme iddiasındaki siyasilerine örnek olması temennisi ile öğretmenlerimize ve halkımıza hayırlısı olmasını dileriz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.