1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. EURO’YA GEÇİŞ KKTC İÇİN ÇÖZÜM OLMAZ!
EURO’YA GEÇİŞ KKTC İÇİN ÇÖZÜM OLMAZ!

EURO’YA GEÇİŞ KKTC İÇİN ÇÖZÜM OLMAZ!

“TC’den Euro mu, yoksa TL mi isteyeceğiz?”

A+A-

 

KKTC’nin Euro’ya geçip geçmemesi konusu yeniden gündeme gelirken konu sosyal medyada da değişik boyutları ile tartışılmaya başlandı.

Sosyal medya üzerinde yer alan tartışmalarda bir kesim Euro’ya geçişin iyi olacağını savunurken diğer kesim ise buna karşı çıkıyor. Ekonomist Erdal Güryay ve Ünal Akifler konu ile ilgili olarak HKAjans’a konuştu. Her iki ekonomist de Euro’ya geçişin KKTC ekonomisi için çözüm olmayacağına vurgu yaptı.

Güryay: “Euro’ya geçmek mümkün ancak…”

Ekonomist Erdal Güryay, Euro’ya geçilmesinin mümkün olduğunu ancak KKTC’nin tanınmamış bir ülke olduğundan dolayı hiçbir konuda Euro’nun esas sahibi ile bir anlaşma yapma gibi bir lüksünün olmadığını söyledi.

“TC’den Euro mu, yoksa TL mi isteyeceğiz?”

Güryay açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC bütçesinin yüzde 30’unu karşılayarak bir yardımda bulunduğunu ve bu yardıma rağmen KKTC bütçesinin sürekli açık verdiğini belirtti. Güryay, sonuçta KKTC’nin Euro’ya geçmesi durumunda, “Türkiye’den Euro mu? Yoksa o günün kurundan TL mi isteyeceğiz?” şeklinde konuştu.

gury.jpg

“Esas sorun kendi ekonomik sistemimiz”

Güryay, kendi başımıza Euro’ya geçebileceğimizin sorun olmadığını hatta bir gecede bile geçebileceğimizi söyledi. Ancak bu geçişin pahalılığı önleyemeyeceğini savundu. İnsanların herhangi bir para birimine geçmenin ekonomiyi düzelteceğini zannettiğini belirten Güryay, aslında esas sorunun KKTC’nin kendi ekonomik sisteminin yanlış kurgulanmasından dolayı olduğunu belirtti.

“Oturup kendi sistemimizi kurgulamalıyız”

 Erdal Güryay yapmış olduğu açıklamada, KKTC’nin hep bir kurtarıcı aradığını ancak bunun doğru olmadığını söyledi. KKTC’nin başka yerlerde kurtarıcı arayacağına oturup ülkenin ekonomik sistemini yeniden kurgulaması gerektiğini dile getirdi. Güryay  bu çerçevede teşvik sisteminden, KKTC’deki düzenleyici denetleyici kurumlara kadar her şeyin yeniden kurgulanması gerektiğini savundu. Güryay son olarak KKTC’nin Amerikan Dolarına geçse bile ekonomisinin yine düzelmeyeceğini söyledi. 

AKİFLER: “Euro istikrarlı para”

Anlaşma olması durumunda Euro’ya geçmenin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ekonomist Ünal Akifler ise,  Euro’nun TL’ye kıyasla istikrarlı bir para birimi olduğunu söyledi.  İstikrarlı paranın kar yapmaya elverişli olduğunu belirten Akifler, hem gelecek için hem de yatırım yapılması halinde Euro kullanımının daha uygun olduğunu belirtti.

akf.jpg

“Kıbrıs Lirası mı? Euro mu?”

Akifler yaptığı açıklamada, Kıbrıs Lirasına geçmenin hem Rum tarafı için hem de KKTC için daha iyi olacağını savundu. Akifler kendi para biriminin kullanılmasının avantajlarından bahsetti. Kendi parasından vazgeçmeyen ülkelerden İngiltere’yi örnek gösteren Akifler İngiltere’nin bütçe disiplinine uyduğunu da söyledi. Euro’nun başkasının para birimi olduğu için ciddi sıkıntılar yaratacağını belirten Akifler, ülkenin kendi para birimini kullandığı takdirde, mali politikalar yürüterek parayı bollaştırıp ekonomik sıkıntılara çare bulabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Akifler son olarak KKTC için sonuç ne olursa olsun Türk parasını kullanmaktan daha iyi olacağını belirtti.

HKajans

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.