1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. EV YAPIMI PRATİK REÇETELERLE YÜZDEKİ TÜYLENME NASIL AZALTILIR?
EV YAPIMI PRATİK REÇETELERLE YÜZDEKİ TÜYLENME NASIL AZALTILIR?

EV YAPIMI PRATİK REÇETELERLE YÜZDEKİ TÜYLENME NASIL AZALTILIR?

EV YAPIMI PRATİK REÇETELERLE YÜZDEKİ TÜYLENME NASIL AZALTILIR?

A+A-

İstenmeyen tüylerden kurtulmak için ev yapımı pratik reçeteler nasıl hazırlanır? Yüzdeki tüylenme nasıl azaltılır?

Kadınlar ve cilt bakımı söz konusu olunca, yüzdeki tüylenme kadar can sıkıcı çok az şey vardır. Vücuttaki istenmeyen tüylerden ağda, beyazlatma, lazer gibi çeşitli yöntemlerle kurtulmak mümkün. Ancak, yüzdeki tüylere bu yöntemleri uygulamadan önce iyi düşünmek gerekiyor. Öyle ki ağda gibi kıl kökünde kalıcı tahribata neden olmayan epilasyon çözümleri, kıl köklerinin güçlenmesine ve tüylerin daha hızlı çıkmasına neden olabiliyor. Ağartıcıların hassas ciltlere potansiyel olarak zarar verebileceği bilinen bir gerçek. Lazer uygulamaları ise maliyetli olmasının yanı sıra  ince tüylerde son derece sınırlı bir etkiye sahip. Hatta yanlış dalga boyunda yapılan uygulamalar, tüylenme artışına bile neden oluyor. Çözüm için doğal ev yapımı reçeteleri deneyin! Yan etkisiz, doğal malzemeler ile tüy görünümünü azaltırken aynı zamanda cilt bakımı da yapabilirsiniz.

31424227.jpg

TÜYLENME NEDİR?

İnsanların tırnaklar ve gözbebekleri haricinde hemen hemen her yeri tüylerle kaplıdır. Vücuttaki nem dengesinden, ısı yalıtımına kadar bir dizi göreve sahip olan bu tüylerin büyük bir bölümü ise gözle görülemeyecek kadar ince yapıdadır. Özellikle yüz bölgesinde yer alan ve şeftali tüyü de denilen bu tüyler yaş, menopoz ve östrojen seviyesini etkileyen diğer koşullar nedeniyle artış gösterebilir.

Tıpta anormal tüylenmeye Hirsutizm adı verilir. Genellikle erkeklik hormonlarının fazla salgılanması sonucunda oluşan bu durum, kadınlarda olmaması gereken bıyık, yanaklar, çene, göğüs ve karında siyah kılların çıkmasına neden olur. Kadınların %5’ini etkileyen Hirsutizm’e, Polikistik Over Sendromu, Cushing Sendromu, Konjenital Adrenal Hiperplazi, bazı tümörler ve çeşitli ilaçlar neden olabilir. Bununla birlikte kimi durumlarda tüylenme artışı, hormonal aktivitelere ve tanımlanabilir herhangi bir nedene bağlı olmaksızın normal koşullarda da oluşabilir.

31424226.jpg

Nane çayı: Aşırı tüylenme, genellikle vücudun yüksek miktarda androjen üretmesinden kaynaklanır. Nane çayı, hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Türk araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, nane çayının erkek tipi aşırı tüylenme sorununu azaltabileceğini ortaya koydu.

Uygulama: Bir bardak kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı nane ekleyip, 10 dakika boyunca demleyin. En az 2 hafta boyunca, düzenli olarak günde 2 bardak tüketin.

Limon Suyu ve Bal: Limon suyu ve bal maskesi, tüylerin rengini açmaya ve azaltmaya yardımcı olabilir. Doğal bir ağartıcı olan limon suyu cildi temizleyip, ölü hücrelerden arındırırken aynı zamanda kıl köklerini sıkılaştırır. Bal ise nemlendirici özelliği ile cildi ve tüyleri yumuşatmaya yardımcı olur.

Uygulama: Bir çorba kaşığı limon suyunu 3 çorba kaşığı bal ile karıştırıp yüzünüze masaj yaparak uygulayın. 20 dakika bekledikten sonra ılık su ile yüzünüzü yıkayın. Gözle görülür sonuçlar almak için en az 1 ay boyunca, haftada 2 defa düzenli olarak uygulayın.

31425710.jpg

Zerdeçal: İstenmeyen tüylerde oldukça etkili bir baharat olan zerdeçal, birçok malzeme ile beraber kombinlenerek kullanılabilir.

Zerdeçal ve kepekli un: 1 yemek kaşığı zerdeçal ile 1 yemek kaşığı kepeği karıştırın. Yoğun bir hamur yapmak için bir ölçek susam yağı ekleyin. Hazırladığınız hamuru yüzünüze yayıp, 30 dakika boyunca bekletin. Gözle görülür sonuçlar almak için en az 1 ay boyunca, haftada 1 defa düzenli olarak uygulayın.

Zerdeçal ve gülsuyu: 1 yemek kaşığı süt, 1 yemek kaşığı gül suyu ve 2 yemek kaşığı zerdeçalı karıştırıp macun yapın. Yüzünüze masaj yaparak uyguladıktan sonra kurumaya bırakın. 20 dakika bekledikten sonra, yumuşak bir fırça ile tüylerin çıkış yönünün tersine fırçalayıp bol su ile yıkayın. Gözle görülür sonuçlar almak için en az 1 ay boyunca haftada 2 defa düzenli olarak uygulayın.

Zerdeçal, süt ve nohut unu: Yarım fincan nohut unu, 1 fincan süt ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu karıştırıp macun haline getirin. Masaj yaparak yüzünüze uygulayın. 30 dakika beklettikten sonra, tüylerin çıkış yönüne ters olarak masaj yapın ve macunu kaldırın. Gözle görülür sonuçlar almak için en az 1 ay boyunca haftada 2 defa düzenli olarak uygulayın.

İpucu: Zerdeçal uygulanmasından sonra cildinizdeki sarı rengi kaldırmak için, bir parça süte batırılmış pamuk ile yüzünüzü silin sarı renklenme kaldırmak için, sütte bir pamuk batırın ve cildinize sürün.

Fitot-östrojenler: Çeşitli maske uygulamaları dışında, istenmeyen tüylerden kurtulmanın bir başka yolu, phytoestrogen olarak bilinen bir bileşiği büyük miktarlarda tüketmektir. Tüylenme birçok durumda östrojen hormonundaki dengesizlik sonucunda ortaya çıkar. Bilimsel çalışmalar, fito-östrojenler açısından zengin gıdalarla beslenmenin, istenmeyen tüyleri azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Meyan kökü, yonca, keten tohumu, rezene ve Gotu Kola'nın yüksek miktarda fito-östrojen içeren besinlerden birkaçıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.