1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'EVET DENİLECEK BİR METİN YOK!'
'EVET DENİLECEK BİR METİN YOK!'

'EVET DENİLECEK BİR METİN YOK!'

Akıncı'dan Cenevre değerlendirmesi...

A+A-


Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak Kıbrıs  müzakerelerine ilişkin, "İki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasal  eşitliğine dayalı yeni bir yapılanmayı kurmak azmi ve kararlılığıyla Cenevre'ye  gidiyoruz." dedi. Akıncı, yeni yıl dolayısıyla Lefkoşa Golden Tulip Otel'de basın  mensuplarına resepsiyon verdi. 2016'da Kıbrıs'ta çözüm yolunda verilmekte olan uğraşların her  zamankinden daha yoğun yaşandığını belirten Akıncı, Cenevre'de 9-12 Ocak'ta  yapılacak müzakerelerin kararının alındığını, bunun yoğun çabalar sonucu olduğunu  ve özellikle Kıbrıs Türk tarafının yaptığı katkının kesinlikle  küçümsenemeyeceğini söyledi. Cenevre'de yapılacak toplantıda 12 Ocak'tan itibaren de 3 garantör  ülkenin katılımıyla önemli toplantıların olacağını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı  Akıncı, şöyle konuştu:

 

Cenevre'de ne olur?

"Bu toplantılar nasıl sonuçlanır, bunu şimdiden bilecek durumda  değiliz. İki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı  yeni bir yapılanmayı kurmak azmi ve kararlılığı ile Cenevre'ye gidiyoruz. Eğer  olumlu sonuçlar alabilirsek ortaya siyasal bir çerçeve çıkacaktır. Bu siyasal  çerçevenin içini doldurmak gerekecek. Anayasaların hazırlanması, federal  yasaların hazırlanması uygulanmaya yönelik bir çok ayrıntı kuşkusuz 2017 ilk  yarısında yetiştirilmek için çaba alacaktır. Son kilometreler, en zor  kilometrelerdir. Zor konular vardır, ilerlemeleri göz ardı etmeden zor konular  olduğunun bilincindeyiz. Toprak, güvenlik, garantiler, yönetim ve güç paylaşımı  ile ilgili dönüşümlü başkanlık, kararlara etkin katılım olayı hala daha çözüm  bekleyen konulardır."

'Kıbrıs'ta tamamlanır'

Akıncı, bunları Cenevre'de karara bağlayabildikleri takdirde geride  kalan konuların yoğun bir çalışmayla bir kaç ayda Kıbrıs'ta da tamamlanabileceğine işaret ederek, "Cenevre'ye giderken Kıbrıs Türk tarafı olarak   hep tutarlı davranıyoruz. 2017 yılı barış ve çözüm yılı yapılabilir." dedi. Cumhurbaşkanı olarak kendisinin gönül rahatlığıyla "evet" diyecekleri bir metin olmadığını belirten Akıncı, herkesin Cenevre görüşmesini beklemesi  gerektiğini, oradan çıkacak sonuca göre hareket edilebileceğini, daha şimdiden  karar verilecek bir metin olmadığını kaydetti.

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.