1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. EVLİLER DAHA ŞANSLI
EVLİLER DAHA ŞANSLI

EVLİLER DAHA ŞANSLI

Evli kanser hastalarının yaşam süresinin bekarlarınkinden yüzde 20 uzun olduğu belirlendi.

A+A-

ABD'de Dr. Paul Nguyen ve ekibi, akciğer, kolon, pankreas gibi en ölümcül kanser türlerine yakalanan yaklaşık 1 milyon hastanın verilerini inceledi.


Araştırma sonunda evlilerin hastalığının, eşleri sayesinde daha erken teşhis edildiği görüldü. Bilim adamları, eşlerin, bazı endişe verici belirtileri fark ettikten sonra karı/kocalarını doktora gitmeye ikna ettiğini, teşhisten sonra ise moral ve lojistik destek sağladığını belirtti.

 RUHSAL YÜKÜ PAYLAŞIYOR

Hasta olmayan eşin şokun daha kolay atlatılmasına katkı sağladığını dile getiren Nguyen, ruhsal yükün paylaşımının hastanın daha az stresli, endişeli ya da depresif olmasını sağladığını, bunun da yaşam süresini uzattığını vurguladı.

Araştırmanın, destek ve yardım ağlarının önemini ortaya koyduğunu belirten bilim adamları, ABD Ulusal Sağlık Kurumu ve Kanser Araştırmaları Kurumu'nun kanserle ilgili biyolojik araştırmalara her yıl 5 milyar dolar harcadığını hatırlatarak, en azından bu paranın bir miktarının, kansere yakalanan yalnız yaşayanlara sosyal destek için ayrılabileceğini kaydetti.

Araştırmanın sonuçları, " Journal of Clinical Oncology" dergisinde yayımlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.