1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EYLEM UYARISI
EYLEM UYARISI

EYLEM UYARISI

Eylemlerimiz Emeğimize, Ailemize, Kurumlarımıza Sahip Çıkma Adına…

A+A-

KELLE: “DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ VE ÜRÜN BEDELLERİ ÖDENMEZSE HAFTAYA ALTERNATİF ELEMLER BAŞLATACAĞIZ”

“ÜRETİCİNİN ALACAĞI 62 MİLYON TL”

“EYLEMLERİMİZ EMEĞİMİZE, AİLEMİZE, KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKMA ADINA…”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Doğrudan Gelir Desteği’nin yarısının ve ürün bedellerinin ödenmemesi halinde, önümüzdeki hafta alternatif eylemlere başlayacaklarını açıkladı.

Üreticilerin devletten desteklerle birlikte toplam 62 milyon TL alacağı bulunduğunu bildiren Kelle, emeklerine, ailelerine ve kurumlara sahip çıkma adına eyleme gideceklerini ifade ederek, tarımın hiçbir kesiminin gözden çıkarılamayacağını söyledi

Birlikten yapılan açıklamaya göre KTÇB, Alaniçi ve Kumyalı köylerinde düzenlediği kitle toplantılarında, tarım sektöründe devam eden sorunları ele aldı. Mesarya, İskele ve Karpaz bölgesinden çiftçilerin katıldığı toplantılarda, tarım sektöründe gelinen son nokta değerlendirildi.

KTÇB Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle toplantıda yaptığı konuşmada, kasım ayı gelmesine rağmen ödenmeyen desteklerden dolayı üreticinin zor durumda bulunduğunu söyledi.

Hükümetin; “para yok” diyerek gün geçirdiğini iddia eden Kelle, üreticilerin artık dayanma gücü kalmadığını ifade etti.

Tarım Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerin bugüne kadar sonuç vermediğini de belirten Kelle, hükümetin bütçe hazırlarken “bütçeye göre tarım” mantığı ile hareket ettiğini savunarak sıkıntıların bu nedenle devam edeceğini belirtti.

TÜK’ün durumunun ortada olduğunu söyleyen Kelle, TÜK yönetiminin çiftçilere verilmesinin en doğru karar olduğu ve kurumlara sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Hükümet edenlerin çiftçinin sorunlarını anlamak istememelerinden yakınan Kelle, günden güne çiftçi sayısının azalmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

“MEMURA PARA VAR, ÇİFTÇİYE YOK”

Kelle konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Hükümet, ay başında memura para bulunup ödüyor, ek mesailerini de ödüyor hatta 13. maaş ödemesi için çalışmalar da yapıyor. Peki, bu ülkede ekmeğini toprağından çıkarak köylünün ödemesini neden yapmıyor? Memura gelince ’para var’, çiftçiye gelince ‘para yok.’ Her ay ek mesailer nasıl öngörülüp, 70-80 milyon ek mesai ödenebiliyor? Bu köylü, bu çiftçi kaçıncı sınıf vatandaştır sorarız. Ekim sezonu geldi ama tarlamızı süremedik, tohumluğumuzu ve gübremizi alamadık. TÜK’e göreve geldiğimiz günden beri talip olduk, ikinci bir KTHY yaratacaklarını söyledik. Bunu kurtarmanın tek yolu TÜK’ün Kooperatif’le birlikte Çiftçiler Birliği’ne devredilerek, gerçek sahipleri tarafından bu kurumların yönetilmesidir. Serbest piyasa ekonomisi altında oynan oyunlarla çiftçilerimiz batırılmak isteniyor. Çiftçilerimizin devletten alacağı ürün bedeli, DGD, mazot parası halen ödenmedi. Para yok diyen bu hükümet, 13. maaşı nasıl ödeyecektir? Dünyanın her yerinde tarıma destek verilirken, bizim ülkemizde tarıma destek verilmiyor.”

Hükümeti eleştiren Kelle, “Biz desteği gerçek çiftçiye vereceğiz diyen hükümet; çiftçiyi tanımıyor, tanımını yapamıyor” dedi.

Ülke topraklarının çiftçilere ait olduğu ve kimsenin de bu topraklar üzerinden çiftçi adına konuşma yetkisi olmadığını ifade eden Kelle, “Tüm ülkeler tarımda çıtasını artırma yönünde çalışma yaparken bizim ülkemizde hükümetler ‘bütçeye göre tarım’ yapmaya çalışıyor” diye konuştu.

Hükümetin çiftçiyi bilinçsiz şekilde borçlandırma yoluna gittiğini da iddia eden Kelle, çiftçilerin hükümetten alacağı olmasına rağmen yeniden borçlanamadıkları ve bu yüzden büyük sıkıntı yaşadıklarına dile getirdi.

“ÇİFTÇİNİN ALACAĞI 62 MİLYON TL”

Üreticinin hükümetten 38 milyon TL, desteklerle birlikte 62 milyon TL alacağı olmasına rağmen hükümet elini taşın altına koyarak çiftçinin alacaklarını alması için hiçbir adım atmadığına iddia eden Kelle, hükümetin bu borcu görmezden gelerek hareket ettiğini savundu.

“DGD’NİN YARISI ÖDENMEZSE HAFTAYA EYLEM”

DGD desteğinin yüzde 50’si, ürün bedelleri ödenmemesi durumunda haftaya eylem başlatacaklarını da ifade eden Kelle, şunları ifade etti:

“Önümüzdeki haftada bizlerin istediği DGD desteğinin yüzde 50’si ödenmezse, ürün bedelleri ödenemeyecekse önümüzdeki hafta alternatif eylemlerimizi başlatacağız. Hem emeğimize, hem ailemize, hem de kurumlarımıza sahip çıkma adına bu eylemlerimizi başlatacağız. Bizi kimse ayrıştıramaz, tarım zincirli bir halkadır. Tarımın hiçbir kesimi gözden çıkarılamaz. Düşeceğimiz nokta narenciyenin düştüğü noktadır. Köylünün emeğe sahip çıkma isteği ile önümüzdeki hafta girişimlerimizi başlatacağız. Mücadelemizi topraklarımız ve kurumlarımız için vereceğiz.”

“YA PARAMIZI YA ARPAMIZI”

Kelle, bugüne dek birçok şeyden feragat ettiklerini de belirterek, artık verebilecek destekleri kalmadığını belirterek hükümetin ya paralarını ödemesini ya da TÜK ambarlarındaki arpalarını geri vermesini istedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.