EYVAH

EYVAH

Gazimağusa’daki şebeke suyundan alınan örnekler Devlet Tahlil Laboratuvarına gönderildi. Buradan çıkan sonuçlar ise oldukça ürkütücü.

A+A-

Raif DOĞRU
KKTC Sağlık Bakanlığı,  şebeke ve kuyu suları konusunda çok kapsamlı tarama faaliyetleri başlattı. İlk adımda Gazimağusa’daki şebeke suyundan alınan örnekler Devlet Tahlil Laboratuvarına gönderildi. Buradan çıkan sonuçlar ise oldukça ürkütücü.

 

Güzelyurt’tan, Lefkoşa ve Gazimağusa’ya pompalanan şebeke suyu, denizden arıtılan su ile ana depoda harmanlanıyor. Buradan alınan örneklerde yüksek miktarda Koliform Bakteri, E.Coli ve Enterokok bulundu. Sağlık uzmanları, halk asrasında ‘Koli basili’ olarak bilinen Koliform bakterisinin, insan veya hayvan dışkısından geçtiğine dikkat çekiyor. Bu durumda Güzelyurt’un kuyulardan çektiği sulara insan dışkısının karıştığı yönündeki olasılıklar güçleniyor.
 

Gazimağusa Kaymaamlığı tarafından ruhsatlandırılmak istenen Oykan Petrol’den alınan kuyu suyu örneklerinde ise çok yüksek oranda bakteri tespit edildi. Sağlık Bakanlığı bu kuyudan su çekilip, dağıtılmasının önlenmesini istedi.
 

Gazimağusa’nın Sakarya bölgesinden alınan örneklerde de Koliform bakteri ve Enterokok bulundu.
     
Yenierenköy’den üzücü haberler

Karpaz’ın güzel köylerinden Yenierenköy’de Emin Fırat ve Kerem Güler kuyu sularında yapılan tahlillerde koli basili bulundu. Bu kuyu sularının herhangi bir klorlama dahi yapılmadan ana su deposuna aktarıldığı öğrenildi.

Yapılan tahliller sonucunda Özgür Emekçi kuyu suyunda korkunç derecede yüksek Koliform bakteri bulundu.

Kazım Sülük ‘Kullanma Kuyu Suyunda’ hem Koliform Bakteri, hem de E.Coli ve Enterokok, Hasan Çetinkayalı’nın ‘Kullanma Kuyu suyunda’ yine çok yüğksek oranlarda Koliform, E.Coli ve Enterekok bulundu.

Akdoğan’dan alınan örnekler
Akdoğan Belediyesi’nin talebi üzerine yapılan tahlillerin sonucunda ise, bir kuyudan alınan örnek temiz çıkarken, diğer 3 kuyuda kirlilik tespit edildi.

 

Akdoğan Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl içinde yaptırdığı tahlil sonuçlarının çok daha kötü olduğu tespit edilirken, bu konuda kamuoyunun aydınlatılmadığı bildirildi.

Sağlık uzmanları uyarıyor
Suda koliform bakteri, E.Coli ve Enterokok saptanmasıyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz sağlık uzmanları, özellikle yüksek ateş, ishal ve kusma vakalarında akla ilk gelenin kirli su kullanımı olduğunu belirtiyor.

 

Sağlık uzmanları “Eğer suda Koliform bakteri saptadıysanız o su insan veya hayvan dışkısı ile bir şekilde karşılaşmıştır: ya doğrudan suya dışkı karışmıştır, ya kanalizasyon borusundan içme suyu borusuna doğru sızıntı vardı” diyor.

Diyalog

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.