1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “EZELİ HEDEFİMİZE ULAŞTIK, ÇOK MEMNUNUZ”
“EZELİ HEDEFİMİZE ULAŞTIK, ÇOK MEMNUNUZ”

“EZELİ HEDEFİMİZE ULAŞTIK, ÇOK MEMNUNUZ”

Kıbrıslı Türklerle ilgili Özel Grubu (Task Force) AB’nin Genişleme Genel Müdürlüğü uhdesinden alıp Bölgesel Politika Müdürlüğü’nün uhdesine verdiğini açıkladığı iddia edildi;

A+A-

 

“KIBRISLI TÜRKLERLE İLGİLİ ÖZEL GRUP ARTIK GENİŞLEME DEĞİL BÖLGESEL POLİTİKA MÜDÜRLÜĞÜ UHDESİNDE”

“YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ’NÜN ETKİN VE BAŞARILI, MALİ YARDIM TÜZÜĞÜ’NÜN DE DOĞRU VE KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI KOYACAK ŞEKİLDE UYGULANMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

STİLİANİDİS İNSANİ KONULAR VE KRİZ YÖNETİMİ KOMİSERİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıslı Türklerle ilgili Özel Grubu (Task Force) AB’nin Genişleme Genel Müdürlüğü uhdesinden alıp Bölgesel Politika Müdürlüğü’nün uhdesine verdiğini açıkladığı iddia edildi. Rum yönetimi, kararla ilgili memnuniyet belirterek ezeli hedefine ulaştığını kaydetti.

Fileleftheros, Brüksel çıkışlı haberi “Kıbrıslı Türkler ‘Genişleme’ Dışında... Juncker Kıbrıslı Türklerle İlgili ‘Eylem Grubu’nu Bölgesel Politika’ya Gönderdi” başlığıyla verdi.

Gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıslı Türkler için ‘Eylem Grubu’nu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü uhdesine vermekle “Kıbrıslı Türklerin AB’ye aday ayrı bir varlık değil, AB’ye bütünü ile üye olmuş bir devletin bir parçası değil, AB ödeneklerinden mali yardım talep eden bir toplum olduğunu” tanıdığını savundu.

Simerini “Atina ve Lefkoşa Ellerini Ovuşturuyor... Kıbrıslı Türklere Yardım Bölgesel Politika’da” başlıklı Brüksel çıkışlı haberinde, Rum ve Yunan hükümetlerinin, yetkili komisyonlar konusunda “ellerini ovuşturduklarını çünkü Juncker’in, önemli addedilen İnsani Konular ve Kriz Yönetimi Komiserliği’ni Güney Kıbrıs’a, Muhaceret ve İç Konular Komiserliği’ni de Yunanistan’a verdiğini yazdı.

Gazete, Rum yönetiminin değişmez talebinin gerçekleştiğini ve Kıbrıslı Türklere yardım konusunun da artık Dış Konular ve Genişleme Müdürlüğü uhdesinden çıkarılıp Bölgesel Politika Komitesi’nin uhdesine verildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıslı Türklere yardım artık; Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nde iddia edildiği gibi işgal bölgelerinin AB’ye aday üçüncü ülke olarak algılanabileceği Genişleme ile ilgili mesele değil iç mesele, yani AB üyesi devletlerin meselesi addediliyor.”

Gazete, Komiteler Koleji’nin yapısına bakıldığında AB’nin Genişleme Müdürlüğü’nün rolünün düşürülmüş olduğunun anlaşıldığına işaret ederek bunu şöyle izah etti:

“Çünkü artık Finlandiyalı Johannes Hann’ın başkanlığını yaptığı Komşuluk Politikası Komitesi’yle birlikte var olacak. Gazetemizin çok önceleri yazdığı gibi önümüzdeki 5 yıllık dönemde yeni üye ülke üyeliği öngörülmüyor ancak bu, üyelik müzakerelerinin durdurulacağı anlamına gelmiyor. Ancak bu noktada İskoçya meselesi ortaya çıkıyor. Birleşik Krallık’tan ayrılma yolunu seçmesi halinde, talep etmesi halinde derhal üyelik prosedürüne alınacak.”

RUM YÖNETİMİ: “EZELİ HEDEFİMİZE ULAŞTIK, ÇOK MEMNUNUZ”

Politis “Tuhaflığa Son... Kıbrıslı Türkler Artık İç Mesele”  başlıklı haberinde Junmcker’in, Kıbrıslı Türkler için Özel Grubu (Task Force)  Genişleme Müdürlüğü’nden alıp Bölgesel Politika Müdürlüğü uhdesine vermesini Rum yönetiminin kutladığını bildirdi.

Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, “Özel Grubun kurulduğu 2006’dan beri Avrupa Komisyonu içerisinde var olan bir tuhaflığa son verildi” iddiasında bulunarak şunları öne sürdüğünü yazdı:

“Çünkü mesele bir üye devletin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprağına tabi olmasına karşın, ana konusu aday ülkelerin üyelik prosedürleri olan Genişleme Müdürlüğü tarafından yönetiliyordu. 2006’dan beridir bu anomali ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin itirazı defalarca ortaya konuldu. Dolayısıyla, ezeli hedefimize ulaşıldığı için çok memnunuz.

Kıbrıs Türk toplumu meselesini, üye ülkelerle ilgili bölgesel politikadan sorumlu bir genel müdürlüğün yönetecek olmasının siyasi ve hukuki öneminin ötesinde, Özel Grup’un Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü’ne verilmesinin Özel Grup’u daha etkin kılacağı kanaatindeyiz.”

“YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ’NÜN ETKİN VE BAŞARILI, MALİ YARDIM TÜZÜĞÜ’NÜN DE DOĞRU VE KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKI KOYACAK ŞEKİLDE UYGULANMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Fileleftheros ise Hristodulidis’in, Rum yönetiminin Yeşil Hat Tüzüğü’nün “etkin ve başarılı”, Mali Yardım Tüzüğü’nün de “doğru ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyacak şekilde uygulanması” için çalışmaya devam edeceğini iddiasında bulunduğunu yazdı.

STİLİANİDİS İNSANİ KONULAR VE KRİZ YÖNETİMİ KOMİSERİ... “ATAMA, KIBRIS’IN SİYASİ AÇIDAN YÜKSELTİLMESİ VE ULUSLARARASINDA OYNAYABİLECEĞİ ROLÜN TANINMASI DEMEK”

Aynı gazete “Avrupa Kategorisine Yükseldik... Stilianidis İnsani Konular ve Kriz Yönetimi Komiseri” başlığıyla verdiği Brüksel çıkışlı haberinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiserliği’ne Hristos Stilianidis’i atamasının, Güney Kıbrıs’ın “siyasi açıdan yükseltilmesi ve uluslararası alanda AB temsilcisi olarak oynayabileceği rolün tanınması demek olduğunu” yazdı.

Gazete İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiserliği’nin Rum yönetiminin Juncker’den talep ettiği komiserlikler listesinin birinci sırasında bulunduğunu belirten gazete bunda, Juncker’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ve Hristos Stilianidis’e güveninin önemli rol oynadığını kaydetti.

Gazeteye göre Rum yönetimi, Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos aracılığıyla yazılı açıklama yaparak Stilianidis’in komiserliğe atanmasının “çok önemli olduğunun” altını çizdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ve hükümetinin, Komisyon Başkanı Juncker’in bu görevi Hristos Stilianidis’e verme kararını kutladığına işaret edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.