1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EZİYET ÇEKİYORUZ
EZİYET ÇEKİYORUZ

EZİYET ÇEKİYORUZ

Eziyet çekiyoruz

A+A-

Alaniçi sakinleri, ağıllar bölgesinde hala elektrik olmadığından, bozulan su kuyusu motorunun bir türlü yapılmadığından dert yanıyor

Hakan YILDIRIM
Gazimağusa’ya bağlı Alaniçi Köyünde yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları sorunların her geçen gün arttığını söylüyor. Geçimini hayvancılıkla sağlayan Alaniçi sakinleri, ağıllar bölgesinde elektrik olmayışından şikayetçi.
Alaniçililer, bu durumun hayvancıya büyük bir darbe vurduğunu, maliyeti artırdığını aktardı.
Alaniçili hayvancıların ikinci büyük sorunu susuzluk. Ağıllar bölgesinde su kuyusu var fakat, kuyunun motoru bozuk. Hayvancılar, kullanmak zorunda oldukları suyu uzak bölgelerden getirmek zorunda. Ağıllar bölgesinde, 2015 yılında yapılan bir su deposu var ancak, altyapı yetersizliği nedeni ile depoya su gelmiyor.

Köylü ne dedi…

Cemal Yıldız (Alaniçi Köyü Muhtarı): Elektrik büyük sorun
“Bütün köylerde olduğu gibi, burada da sorun var. Yetkililerin biraz daha özen göstermesini rica ediyoruz. Köydeki hayvancının en büyük sorunu, alt yapı sorunu. Elektrik olmadığı için jeneratör kullanılıyor. Yol sorunu var. Mağusa bölgesinde elektriği ve alt yapısı olmayan tek köy burası. Ağıllar daha önce köyün içindeydi. Elektrik olmadığından dolayı ağıllar dışarı taşınamıyor. Bundan dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Susuzluk da sıkıntı. Temiz bir kuyu var. Hayvancı bu kuyudan suyunu sağlıyor. Bu sene kötü geçti. Zannediyorum su konusunda da sıkıntı yaşayacağız.”

Depo var su yok
“Su deposunun inşaatına 2014 yılında başlandı, 2015 yılında tamamlandı ancak depo içerisinde bir damla su yok, alt yapı da yok. Çok zor şartlarda taşıma su ile hayvancılık yapılıyor. Köyün yollarında da sorun büyük. Belediyenin hizmeti yok, sıkıntı çok. Su deposu ağıllar bölgesi için yapıldı ama amaca hizmet etmiyor. Ağıllara su şebekesi döşenmesi lazım ama o da yok. Mağduriyetimiz büyük.”

Ramazan Yiğen: İlgi İstiyoruz
“Ağıllarda elektrik yok, yollar bozuk, hayvancının derdi çok, hastalık çok. Küçükbaş hayvancılık yapıyorum ama hayvancılığa ilgi yok. Hükümetten bir şey beklemiyoruz. “Bütçe yok” diyorlar. Kurak geçti zaten. İlgililerin daha çok ilgi göstermelerini istiyorum.”

Hüseyin Filo: Bizi Kandırıyorlar
“42 yıldır hayvancılık ile hayatımızı sürdürüyoruz. Her tarafta sıkıntı var. Bugün soğuk sisteme geçtim ama SÜTEK sütleri almaz; dünya kadar masraf yaptım, sıcak süt parası öder beni. Elektriğimiz yok. Elektrik yoksa hayvancılık olmaz. Bizi idare edenler yollarımızı tıkıyorlar. Sanki de Kıbrıs meselesi. Yapacaksan yap, yapamayacaksan “yapmayacağız” de. Herkes bilsin, alsın tedbirini. Hellim tescili yapacaklarını söylerler, nasıl olacak bu? Herşey bozuk. Ben mandıra yaptım, üstünü örtmek için kredi istedim, vermediler. AB’den kredi aldım diye hakkımı yitirmişim. Param bitti artık. Hükümet hayvancıları engelliyor, yolunu kesiyor. Hayvancılığı destekleyeceklermiş. Sen neyi destekleyecen? Bizi kandırıyorlar. Kriterlere uyarsa destek olacakmış. Yağ eksik, protein eksik diye destek vermeyecekler, bizi kandırıyorlar. Bizi aldatmasınlar.”

İbrahim Bondigo: Kuyu var ama motor çalışmıyor
“Hayvancılar olarak eziyet çekiyoruz. Köyün kuyusu var ama su motoru çalışmıyor. Su deposu yaptılar, içinde su yok. İcraat yok. Kendi çabalarımızla hayvancılık yapıyoruz. Seneler kurak. Cepte paramız yok, hayvancılık yapmaya çalışıyoruz. Hayvanlarda hastalık var, denetleyen yok. Devlet gelip inceleme yapmadı. Su kuyusu çalışmadığı için, 600 TL harcayarak, kendi imkanlarımızla mandralara su taşıyoruz.”

Mehmet Nizam: Üretim başlı başına sorun
“Hayvancılık yapıyoruz ama imalatçılara üretiyoruz, onlara çalışıyoruz. İmalatçı sütü almıyor, üreticiye bir şey yok. İmalatçılar devleti ciddiye almıyor, hükümet de boyun eğiyor. Süt işletilmiyor. Bir başka sıkıntımız su. Farklı depolarımız var ve bunları her gün taşıyoruz. Bir depo yaptılar ama su yok. Su kuyusunun motoru bozuk. 500 metreden su getiremiyoruz ama Türkiye’den buraya su taşımakla uğraşıyoruz. Bir sorun da elektriksizlik. Elle sağıyoruz hayvanları. Mazot pahalı olduğu için jeneratör bizi kurtarmaz, zarar ederiz. Bu yüzden elimizle sağıyoruz hayvanları. Elektriğimiz olsa, sütümüz yüksek seviyeye çıksa, daha iyi olacak. Mandra yollarının durumu vahim. Belediyeye suç bulacağım ama belediye köy içindeki yolları bile yapmıyor, mandıra yolarını nasıl yapsın. Belediye işini yapmıyor.”

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.